Zbiranje z različnih zornih kotov

Kulturna ali glasbena novica
25. 11. 2021 - 15.10

Včeraj je v prostorih Cukrarne potekala okrogla miza v sklopu dogodka Z različnih zornih kotov: o zbiranju sodobne umetnosti. Dogodek je potekal v dveh delih, prvi je bil namenjen svetovanju zbirateljem, ki s svojim delom šele začenjajo, medtem ko je v drugem delu sledil pogovor o pomenu zbirateljstva sodobne umetnosti. Dogajanje je potekalo kot preddogodek projekta Ljubljana Art Weekend, ki bo potekal med 27. in 29. majem prihodnje leto.

V prvem delu so se obiskovalci seznanili z zasebnimi zbiratelji, na ogled pa so bila tudi nekatera umetniška dela njihovih zbirk, ki jih je pripravila kustosinja in umetniška vodja Alenka Gregorič. V drugem delu je sledil pogovor z gosti Vaso Perovićem, Ovidiuom Șandorjem in Rengerjem van den Heuvlom.

Perović, slovenski arhitekt in zbiratelj, je izpostavil pomembnost širitve galerij v Sloveniji. V svojih odgovorih je izpostavil, da vedno znova nadgrajuje poznavanje umetnosti in oblikuje svoj okus pri zbiranju in izbiranju umetniških del. O položaju zbirateljstva pri nas smo govorili z Tevžem Logarjem:

Izjava

Ovidiu Șandor, romunski zbiratelj in vodja umetniških dogodkov ter fundacij, je v svojih odgovorih poudaril znanje kot podlago za vse, kar počnemo. Izpostavil je pomembnost obiskovanja razstavnih prostorov, bienalov in umetniških sejmov. Družbo, ki gradi in širi umetnost, razume kot piramido, kjer je pomemben vsak posameznik. Kljub pomembnosti galerijskih prostorov pa je izpostavil, da so pomembni tudi bolj osebni stiki z umetniki, kot je obiskovanje zasebnih ateljejev. Rdeča nit Șandorjeve zbirke je romunska kultura in njeni ljudje. Zbiranje je zanj proces iskanja romunskih umetnikov in ustvarjalcev, ki so tako ali drugače del romunske kulturne in umetniške dediščine.

Zbirke, ki jo ustvarja, pa ne razume kot zgolj zasebne kupice umetniških objektov.

Tevž Logar o razstavi Ko ste v dvomu, pojdite v muzej in zbirateljstvu umetnin
 / 9. 3. 2021
V preteklosti je umetniška dela že posodil za potrebe razstav, pred kratkim tudi v okviru razstave Ko ste v dvomu, pojdite v muzej, ki je potekala v ljubljanskem Mestnem muzeju. Razstava je bila pripravljena v sodelovanju z neodvisnim kustosom Tevžem Logarjem, ki se v svojem delu osredotoča zlasti na problem zbirateljstva. V pogovoru o razstavi je dejal, da zbirke ne vsebujejo zgolj umetnostne funkcije, temveč lahko delujejo tudi kot agitatorke javnih programov, obenem pa zavzemajo jasno pozicijo v odnosu do trga umetniških del in znanja. O samem zbirateljstvu nam Logar pove naslednje:

Izjava

Del pogovora je bil namenjen tudi nekoliko drugačni perspektivi, od tod tudi ime dogodka Z različnih zornih kotov, saj so organizatorji želeli zbirateljstvo predstaviti v različnih kontekstih. Renger van den Heuvel, večletni direktor sejma Viennacotemporary in ustanovitelj sejma Spark, je občinstvu predstavil sejem kot polje druženja zbiralcev, umetnikov in večjih institucij umetnosti, kot so galerije. Sejemski prostor pojmuje kot dobro odskočno desko za mlade umetnike, ki se poskušajo uveljaviti v širokem naboru moderne umetnostne produkcije. Sogovorniki so izpostavili problematike ugajanja gledalcem in širšemu umetnostnemu trgu, ki jih bo poskušal načeti tudi sklop dogodkov, ki sledijo prihodnje leto. Logar ob koncu pogovora dodaja naslednje:

Izjava

Včerajšnji dogodek je zgolj uvod v mednarodno platformo Ljublja Art Weekend 2022, ki ga v sodelovanju z galerijskim prostorom Cukrarna in Mestno občino Ljubljana pripravlja Ravnikar Gallery Space. V okviru dogodkov bo potekalo združevanje različnih umetniških ustanov in iniciativ, katerih namen je iskanje novih načinov razstavljanja.

 

Kulturno novico je pripravila vajenka Tia

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness