Združene države Levanta (skoraj) do Slovenije

Kulturna ali glasbena novica
6. 12. 2017 - 15.10

Drago poslušalstvo, lepo pozdravljeni na dan svetega Miklavža. Pospravite pomarančne olupke in čokoladne ovitke ter previdno prisluhnite Kulturnim novicam. Peljemo vas na kulturniško turo po Ljubljani in vas nagovarjamo, da pokukate čez mejo.

Najprej bo ob 17. uri v Trubarjevi hiši literature predstavitev znanstvene monografije Bila si tisto, kar je molčalo. Pričujoča monografija je predelava doktorske disertacije z naslovom Nasilje nad ženskami in intimnopartnerski umori žensk v Sloveniji. V pogovoru z avtorico knjige Jasno Podreko boste lahko dobili detajlen sociološki uvid v perečo problematiko.

Uro kasneje, ob 18.00, v Galeriji Kresija odpirajo razstavo Vizije SO 12 – Kolo povezuje. Društvo arhitektov Ljubljana v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani želi občinstvu predstaviti kolesarstvo kot ključen element urbaniziranega prostora. Tam boste na primer lahko spoznali strategijo razvoja kolesarskih poti v Ljubljani. V medredakcijski debati z APR-ovci smo sklenili, da Kulturne novice obenem uporabimo kot priložnost za javni apel: zanima nas, zakaj ustavljajo in kaznujejo kolesarje na Trubarjevi cesti?

Nazadnje vas napotujemo čez meje slovenske države: na Hrvaškem poteka festival Sjedinjene države Levanta oziroma Združene države Levanta. Združene države Levanta je festival, ki poteka v sodelovanju Revije malih književnosti in Human Rights Film Festivala. O festivalu smo govorili z Ivano Perić:

izjava

Ime festivala, Združene države Levanta, zveni celo nekolikanj provokativno. Od kod in zakaj to ime?

izjava

Posebnost festivala je njegov širok spekter, saj ni striktno vezan na film ali literaturo, temveč pokriva več vsebinskih sklopov.

izjava

Festival je razkropljen po Hrvaškem in obenem ure vstran od nas, zato smo Ivano Perić zaprosili za napotilo: kaj je najbolj vredno videti?

izjava

Naj bo to za danes vse. Kulturne vesti je med Hrvaško in Ljubljano lovil Mateo.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness