ZGODOVINJENJE

Kulturna ali glasbena novica
25. 3. 2015 - 15.10

Zgodovinjenje in reprezentacija žensk v javni sferi bodisi ustoličenih v obliki javnih spomenikov bodisi v drugih kanoniziranih kulturnih stvaritvah je tema, ki nenehno preči video dela umetnice Ane Čigon. Zlasti pa manko in nevidnost tovrstnih praks. Drevi se bo v Galeriji Photon predstavila s kronologijo svojih del, začenši s projektom Drage dame, hvala.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Že video Ljubljana mesto žensk, zasnovan znotraj projekta Hodim za tabo in gledam te, mapira pet kipov, posvečenih ženskam, ki pa so le elektronsko popravljena različica kipov, ki so sicer postavljeni moškim. Ljubljansko krajino tako virtualno spremeni in jo poseje z ženskimi kipi. V zadnjem projektu Heroinat perspektivo obrne.

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Do 29. marca pa bo EnKnapGroup v Španskih borcih nanizal serijo predstav, ki jih zaokroža v festivalsko formo Pregled EKG. Zgoščeni petdnevni pregled edine stalne plesne skupine za sodobni ples pri nas, ki je svoje delovanje pred kratkim razširila na osem plesalk in plesalcev, je povzel umetniški vodja Iztok Kovač.

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Del delovanja skupine pa je vseskozi tudi video produkcija plesnih filmov, ki so postavljeni v Trbovlje, njihovo rudarsko okolje in Kovačevo mladostno obdobje. Med verjetno najbolj poznanimi sta Vrtoglavi ptič in Dom svobode. Film Vašhava pa bo v soboto v Slovenski Kinoteki sklenil festival.

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Izbrani so bili tudi nominiranci »Nagrade skupine OHO 2015«, osrednje nacionalne nagrade, namenjene mladim vizualnim umetnikom v Sloveniji. Nominiranci, ki se bodo v začetku maja predstavili v Centru in Galeriji P74 in med katerimi bo komisija izbirala zmagovalca, so: Tia Avsec, Boris Beja, Lenka Đorojević in Matej Stupica ter Ana Legčević.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.