(Z)Izis na morju

Kulturna ali glasbena novica
5. 7. 2019 - 15.10

Intermedijska invazija slovenske obale pod imenom Izis se bo letos odvila že sedmo leto. Zavezništvo so okrepili z Obalnimi galerijami Piran ter tako vdrli in zasedli razstavišče Monfort. Bitka je dobljena in kot se zato spodobi, bo festivalsko dogajanje potekalo v dveh dejanjih, ki bosta obiskovalcem omogočili širši vpogled v domačo intermedijsko produkcijo. Prvo dejanje se bo pričelo danes ob 20.30 in se bo zaključilo 26. julija s performansom Alberta Novella. Drugo dejanje festivala pa bo potekalo od 2. Do 23. Avgusta.

O viziji festivala in o njegovi širitvi na nova razstavna območja smo povprašali producenta Boruta Jermana.

Izjava

V razstaviščnem prostoru Monfort, ki je nekoč služil za shranjevanje soli, boste lahko priča prvi intermedijski pregledni razstavi. Umetniške prakse, ki izhajajo iz tehnološke invazije in znanstvenih odkritij, bodo prodrle v vrhuncu zloglasne turistične sezone, kot so zapisali na spletni strani. Predstavljena bodo dela v produkcijski izvedbi koprske PiNE, 3 dela v produkciji društva Ljudmila in zavoda Atol ter eno delo v produkcijski izvedbi Kible.

Kakšen izziv je predstavljala postavitev festivala v razstavišče Monfort? Ponovno Jerman.

Izjava

Ali je invazija intermedijske umetnosti v vrhuncu turistične sezone namenska? 

Izjava

Prvo dejanje festivala bo s performansom otvorila Irena Z. Tomažin, sledili pa bodo Tilen Sepič z avdio–vizualno kinetično instalacijo Svetlobni oscilator, Saša Spačal in Matic Potočnik z Liminoid 2.0, izkušnjo razpršene subjektivitete, Časovni zamik, interaktivna generativna zvočna instalacija ustvarjalcev Robertine Šebjanič, Aleša Hienga - Zergona in Ide Hiršenfelder ter interaktivna vizualno-zvočna instalacija Rear Marka Vivode, Karla Hmeljaka ter Luke Freliha.

Domače intermedijske produkcije pa so med drugim združene tudi v projekt KONS – Platformo za sodobno raziskovalno umetnost, ki se je vzpostavila z namenom izboljšanja pogojev in okoliščin za vzdrževanje in razvoj sodobne raziskovalne umetnosti v Sloveniji. V platformo so se povezali partnerji Zavod Kersnikova, Zavod Projekt Atol, Aksioma, Ljudmila, Cona, Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, KSEVT in MKC Maribor. Projekt je zasnovan na načelu odprtosti, kar pomeni, da se v enakopravno partnerstvo lahko vključijo tudi druge organizacije, ki izkažejo interes za aktivno sodelovanje.

V sklopu festivala Ljudmila danes ob 17.00 organizira brezplačen prevoz do obalnega festivalskega dogajanja in nazaj. Ker ste prijave že zamudili, se boste morali na intermedijsko morje, sonce in sol odpraviti kar v lastni režiji.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.