18. 9. 2017 – 15.10

Zlata nika Maji Smrekar in CoFestival

Audio file

Včeraj se je zaključila razstava umetnice Maje Smrekar z naslovom K-9_topologija, za katero je na festivalu Ars Electronica v Linzu prejela prestižno nagrado zlata nika. Gre za eno najvišjih priznanj na področju raziskovalne umetnosti. Raziskovalna umetnost je del sodobne umetnosti, ki se ukvarja s premislekom o možnostih, ki jih odpirajo nove tehnologije in o tem, kako znanost vpliva na sodobno življenje. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z Majo Smrekar, dobitnico letošnje zlate nike.

Izjava

Kaj pomeni naslov »K-9_topologija«?

Izjava

Umetnica s tem projektom premišlja odnos človeka z nečloveškim drugim in nas sooča z distopično projekcijo prihodnosti, ki jo naseljujejo z biotehnološko intervencijo nadgrajene hibridne vrste s človeku enakovrednim družbenim statusom. Osrednji del projekta naj bi bila hibridna celica človeka in psa. Umetnici se to ne zdi prav nič strašljivo, ob tem pa dodaja:

Izjava

Kakšno vlogo pa ima umetnost v odnosu do novih tehnologij in znanosti?

Izjava

V soboto pa se je pričel mednarodni CoFestival, krajše CoF. Gre za festival sodobnega plesa, ki v Ljubljani poteka od leta 2012. Festival bo trajal do nedelje, 24. 9., na njem pa si bo mogoče ogledati plesne predstave in dogodke v petih tematskih sklopih. Rdeča nit festivala je možnost telesnega odnosa in njegove prezence - ne reprezentacije, kot so zapisali organizatorji festivala. Pri tem so se sklicevali na nekrolog filozofa Franca Berardija - Bifa, posvečen teoretiku in kulturologu Marku Fisherju, v katerem Bifo govori o nerazumevanju občutenja našega telesa. CoFestival zato poskuša vzpostaviti upor temu nerazumevanju in resenzibilizacijo teles, saj naj teles jezikovni kod ne nevtralizira.

Kulturne novice je zapisal in pripravil Jan.

Avtorji del
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.