20. obletnica Asociacije

Kulturna ali glasbena novica
17. 5. 2023 - 15.10

Drage poslušalke, dragi poslušalci, današnji Kulturni obzornik posvečamo dvajseti obletnici društva Asociacija.

Izjava

Neformalno je društvo začelo delovati že leta 1992, formaliziralo pa se je leta 2003. Razloge za formalizacijo predstavi trenutna predsednica društva Inga Remeta.

Izjava

Danes, dvajset let kasneje, ima Asociacija zaposleno strokovno ekipo, ki ažurno spremlja dogajanje na različnih področjih kulturne politike, pripravlja pozive in odzive vsakokratnim sestavam Ministrstva za kulturo, interese nevladne kulture pa zagovarja tudi na lokalni ravni. Kot pove Jurij Krpan, ki je društvu predsedoval med letoma 2009 in 2012, pa prepoznavnost Asociacije v dvatisočih ni bila tako samoumevna, kot je danes.

Izjava

Sprva se je članstvo zbralo in odzvalo le v trenutkih krize.

Izjava

Danes je v Asociacijo včlanjena večina nevladnih kulturnih producentov s področij vizualne, uprizoritvene in intermedijske umetnosti ter filma in drugih področij, med njimi je tudi vaš najljubši Radio Študent. Asociacija pa je postala stalni sogovornik in kritik dela vsakokratne garniture na ministrstvu. Med drugim so prizadevanja združenja privedla k vzpostavitvi stalnih dialoških skupin z javnimi zavodi, samozaposlenimi in nevladnimi organizacijami v kulturi.

Izjava

Tako Remeta kot Krpan vidita profesionalizacijo Asociacije kot edino možnost za njeno učinkovito delovanje. Inga Remeta nam pove, kako deluje strokovna služba društva danes.

Izjava

Eden od strokovnih sodelavcev društva Miha Satler nam predstavi nekatere aktualne probleme, s katerimi se trenutno ukvarja združenje. Prvo na seznamu je zdravstveno varstvo samozaposlenih v kulturi.

Izjava

Društvo se tako zavzema za uvedbo dnevnega nadomestila za bolniško odsotnost ne glede na trajanje ali naravo bolezni. Sektor nevladne kulture pa se sooča tudi s prostorskimi težavami.

Izjava

Tako samozaposlene v kulturi kot nevladnike pa obremenjujejo tudi razpisni mehanizmi.

Izjava

Samozaposleni v kulturi tako veliko časa, ki bi ga sicer lahko porabili za ustvarjanje, porabijo za prijavljanje na razpise. Nevladni sektor pa se sooča tudi s problematiko neplačanega dela.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness