Eno lajno pa ide gas

Kulturna ali glasbena novica

Če namesto Majskih iger ali morda Škisove tržnice raje obiskujete kakšne bolj »podtalne« dogodke, na primer tiste na Metelkovi ali na Kersnikovi ulici 4, potem vam besedna zveza Rejv kultura verjetno ni povsem tuja. A vendar, drage poslušalke in poslušalci, ali se na teh krajih kulturno tudi obnašate? Ali si narišete debelo lajno in se potem, utapljajoč se v svoji samozavesti, prilepite na plesalko ali plesalca, ki se mikavno pozibava pred vami, potem pa se še stepete z varnostnikom, ki vas pospremi do izhoda? Ah, kako že pravijo: seks, droge in … spolno nadlegovanje. Pozdravljeni v Kulturnem obzorniku!

Nekateri gradijo potresno varne hiše, nekateri pa varne klubske prostore. O poteh in stranpoteh ljubljanske klubske scene smo se pogovarjali z Mino Paš iz Drogarta, združenja za zmanjševanje škodljivih posledic drog in alkohola med mladimi. Čak, kaj, a folk se v klubih dejansko drogira?!

Izjava

Marsikateri ljubljanski klub — roko na srce — za svoje obiskovalce ne poskrbi niti pri osnovah, naš stik s klubom ostaja pri – Kje maš zapestnco?! Gužva je že tako ali tako nekaj običajnega, pobeg v kadilnico – vsaj na Kersnikovi – pa nemogoč, saj je v njej gužva še večja. Da WC-jev sploh ne omenjamo. Dej, a grem loh sam scat, prosim!

Izjava

Pa dobr, kok so vsi občutljivi glede tega nadlegovanja. Js sm vsak petek na meti, tud dons bom, pa se mi še nkol ni nč zgodil, pa tud nobenmu nisem težil. U lajfu, majkemi. Kaj pa te punce pričakujejo, če hodjo razgaljene v klub! Joj, te zoomerji!

Izjava

Ustvarjanje klubskih prostorov, kjer bo popolna sprostitev v resnici možna, pa je eden izmed ciljev sodelavke naše glasbene redakcije Ule Kranjc Kušlan in Pavle Zabret iz kolektiva Rejv utopija

Cos if not, we are!
 / 17. 3. 2023

Izjava

Kaj je to – spolno nadlegovanje, strnjeno pojasni Zabret.

Izjava

Kako pogosto pa je v nočnem življenju spolno nadlegovanje?

Izjava

Si predstavljate, da ste v trgovini ali pa celo – bog ne daj ‒ v knjižnici in se začne nekdo drgniti ob vas?

Izjava

V javnosti se spolno nadlegovanje v klubskih prostorih pogosto povezuje s podtikanjem psihoaktivnih substanc v pijačo. Mina Paš pa nam nasploh pojasni, katere substance so trenutno najbolj prisotne na sceni.

Izjava

Predvsem omenjeni GHB v javnosti uživa sloves tako imenovane droge za posilstvo. Katera droga pa je dejansko najnevarnejša?

Izjava

Ah, stari dobri legalni alkohol! Ta monumentalna slovenska substanca, ki kot Bog pri Spinozi prežema tako planinske koče pod vršaci kot ljubljansko podzemlje! Prežetost s psihoaktivnimi substancami pa lahko zelo vpliva na odločitve, ki jih sprejemamo.

Izjava

Spolno nadlegovanje na gasilski veselici ali pa na privatni afterici bo imelo velikokrat zadah po substancah, tudi po tisti, ki jo lahko kupite v Mercatorju. Toda, spremenjena stanja zavesti gor ali dol. Naj se vam zvezdno nebo nad glavo še tako vrtinči, moralnega zakona v sebi ne morete kar razveljaviti z eno lajno.  

Izjava

Eno izmed glavnih poslanstev Rejv utopije je gradnja varnih klubskih prostorov. Varnih v smislu da tako tisti, ki s prostorom upravljajo, kot tisti, ki vanj zahajajo, ne tolerirajo nikakršnega nasilja ali nadlegovanja. Zato si prizadevajo — z raznimi oblikami ozaveščanja — v udeležencih nočnega življenja vzgojiti občutek kolektivne odgovornosti.

Izjava

In kako ukrepati v konkretnih situacijah?

Izjava

Izjava

Zares ni potrebno veliko, da nekomu pomagamo. Z enim samim vprašanjem — A si kul? — lahko nekomu temeljito izboljšamo izkušnjo in posledično soustvarjamo varen in prijeten klubski prostor. Z utopično vizijo naše rejv kulture zaključi Zabret.

Izjava

Na meto se gre lepo obnašat Jakob.

 

foto: Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

S temi lublanskimi lajnami je še zmer bolj ler ko gas, ne ide nikamor. Ampak točno tja je za iti, če je človk iz lublane, an?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness