Knjige pod krošnjami parka Zvezda

Kulturna ali glasbena novica
25. 4. 2023 - 13.30

Dragi poslušalci, drage poslušalke, pozdravljeni v poznoaprilskem Kulturnem obzorniku. Ob obeleževanju svetovnega dneva knjige je pod krošnjami ljubljanskega parka Zvezda minulo soboto že tretjič potekal Knjižni sejem na zraku. Med sprehajalci je na soncu razstavljalo skoraj petdeset založnikov, med njimi Društvo humanistov Goriške, ki izdaja revijo Razpotja. Za njihovo stojnico je z mimoidočimi kramljal član uredništva Blaž Kosovel. 

Izjava

Orkestracijo knjižnega sejma so v soorganizaciji z založbo Sanje izpeljali v pisarni Ljubljane, Unescovega mesta literature. Čeprav so sejem v Zvezdi obudili nedavno, ima dolgo tradicijo, pravi direktorica zavoda Divja misel, Tina Popovič, ki vodi pisarno mesta literature.

Izjava

Pisarna Unescovega mesta literature organizira tudi manjši knjižni sejem na vrtu Društva slovenskih pisateljev. Vendar se, pravi eden izmed organizatorjev Damjan Zorc, sejma po kompleksnosti organizacije ne moreta primerjati. 

Izjava

Bolj »komunikativna« lokacija na enem izmed osrednjih ljubljanskih trgov privablja tudi drugačno občinstvo, nadaljuje Popovič.

Izjava

Na lesenih stojnicah so lahko obiskovalci od ranega jutra do pozne noči brskali po starejših in novejših knjižnih izdajah, ponujenih po sejemskih cenah. Pomen sejma za založnike je obrazložil Kosovel.

Izjava

Letošnji sejem s knjigo kot objektom potrošnje ni imel težav. Potekal je pod geslom: »Podarimo si knjige ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic!« Popovič je navdih zanj dobila v tujini.

Izjava

Če pa v nakup knjig obiskovalcev niso prepričale platnice, so jih morda premamile besede s sejemskega odra, kjer so potekali predstavitve, branja in glasbeni nastopi. Kljub sončnemu vremenu in knjig ter kupcev polnem parku pa urednik Časopisa za kritiko znanosti, Arne Zupančič, vseeno ni mogel pozabiti na slabo stanje založniškega trga.

Izjava

Vztrajen trend postopnega upadanja novih tiskanih izdaj se, kot smo na tem mestu večkrat omenjali, vleče že od leta 2009. Čeprav je v zadnjih letih začel stagnirati in so se odstotkovno prihodki založnikov celo povečali, pa je to le odraz splošnega pokoronskega okrevanja gospodarstva. Na obzorju in v žepih pa že preži nova kriza. 

Izjava

Večina kupcev in obiskovalcev se mračnim mislim bržkone ni predajala. Splošno razpoloženje povzame zvesti bralec in sodelavec kulturne redakcije Oskar, ki smo ga s prsti v medu zalotili pred stojnico Slovenske kinoteke. 

Izjava

Med knjižnimi stojnicami se je sprehajal vajenec Rok.

 

F: Rok Ribič

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness