Krompir v obilicah

Audio file
Vir: Osebni arhiv avtorjev

Odkar je kraljica Ogrske, Češke, Dalmacije, Hrvaške, Slavonije, Romunije, Srbije, Bolgarije, Kumanije in Galicije, [zajemi zrak] nadvojvodinja Avstrije, vojvodinja Burgundije, Brabanta, Milana, Štajerske, Koroške, Kranjske, Mantove, Firenc, Parme, Limburgije, Luksemburga, Geldrije, Würtenberga, Utrechta in Šlezije Marija Terezija s cesarskim ediktom zaukazala: »Ukazujem stanovom dežele Kranjske, da zagotovijo sajenje krompirja in obvezno uporabo krompirja!«, Slovenke norimo nad to iz Amerike uvoženo gomoljnico. Če prisegate na pečenega, ocvrtega ali pire, veste, da je krompir najljubša slovenska priloga. Posebej pražen, tenstan ali renstan – kakorkoli mu že pravite – pa ima v naših srcih posebno mesto. 

premalo poudarka na krompirju 

Audio file
10. 5. 2021 – 10.15
O zgodovini, zapečenosti in organizaciji, ki si prizadeva za njegov obstanek

Kot so svoj nastanek opisali na spletni strani Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, krajše DPK, so sklep o ustanovitvi društva sprejeli na nekem sprejemu okoli novega leta 2000. V Vili Podrožnik so med drugimi dobrotami kot prilogo jedli pražen krompir. Razvila se je debata o podcenjenosti praženega krompirja v primerjavi z drugimi jedmi. Tako so prvi predsednik Jure Lenard in ostala družba sklenili, da je treba temu narediti konec. Namen ustanovitve društva je bilo prizadevanje za poveličevanje praženega krompirja kot glavne jedi. Nadaljuje trenutni predsednik društva Stane Menard.

ustanovitev društva je bil revolt 

No, v soboto, 7. septembra, smo novinarke RKHV imele priložnost okušanja praženega krompirja po raznolikih receptih. Obiskale smo namreč že 24. Svetovni festival praženega krompirja, ki se je letos odvijal v Črni na Koroškem. Festival se vsako leto seli v drug kraj, a nekatere obiskovalke se nanj vedno znova vrnejo. 

carice z lončki

Obiskovalke festivala smo si na 58 stojnicah lahko privoščile degustacijo različno pripravljenega praženega krompirja. Pripravljala so ga društva iz vse Slovenije in tudi gostje iz Avstrije.

degustacija 

Vrst praženega krompirja je bilo toliko, kot je bilo stojnic. Tako se je zagotovilo nekaj dobrega za skoraj vsako obiskovalko. 

še degustacije

Kljub temu da veganke in vegetarijanke nismo prišle na svoj račun, so bajne količine praženca kmalu pošle. 

3 tone krompirja in podelitev posebne nagrade

Čestitamo Društvu praženega krompirja Livold! Na še mnoga leta praženja, kot bi dejali pri DPK. Kaj pa lahko od festivala pričakujemo naslednje leto? 

25. obletnica festivala

In tako smo se tudi novinarke RKHV odpravile domov. Lea in Vanja sta vsekakor prišli na svoj račun, v Ljubljano sta se vračali siti. Matija in Hana pa sta bili iz obupa nad primankljajem veganskih opcij primorani naročiti kitajca. 

Aktualno-politične oznake
Avtorji del
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.