Literatura onkraj in vmes

Audio file

Dragi kviri ter vsi onkraj in vmes, pretekli četrtek smo obiskale literarni večer. Že drži, da tovrstnih prireditev v Ljubljani ne primanjkuje, ampak kaj je fora Kviropisja

Dobrodošle na Kviropisju

S temi besedami nas je pozdravil soorganizator večera, pesnik Pino Pograjc. Na premieri v Kviropisje preimenovanih Mavričnih rim smo večinoma slišale branja že objavljenih avtoric, kot so Suzana Tratnik, Veronika Razpotnik, Milan Šelj in Dijana Matković. Tiste bralke, ki svojih del še niso objavile v samostojnih publikacijah, pa so po večini stare znanke tovrstnih javnih branj.

Na odru, odprtem za vse glasove širom kvira, so dobrodošli tudi tuji avtorji in avtorice. Pretekli teden smo tako lahko slišale branje madžarskega dramatika in pesnika, Andrása Gerevicha.

Zahvaljujoč obstoju zbirk ŠKUC Lambda in Vizibilija imamo pri nas že od devetdesetih let prejšnjega stoletja platformi, ki omogočata objavo tako domačim kot tujim kvir avtoricam. Tako je kvirovska literatura počasi prilezla na površje širše domače literarne scene. Kviropisje pa nudi platformo vsem, ki v literarni prostor šele vstopajo. Kljub zagotovljenemu varnemu prostoru pa se za javna branja ne opogumijo vsi. 

Trans literati_nje

Tako svoja opažanja strne pesnica Veronika Razpotnik. Razlogov za majhno število trans literarnih glasov je več, najbolj očiten pa je ta, da se je trans aktivizem pri nas vzpostavil šele v začetku dvatisočih. Torej ni čudno, da pri nas še ni vidnejših trans literatk, če se literatura katerekoli manjšine pogosto razvije z roko v roki z aktivizmom.

Tako, pa smo pri koncu današnjega Obzornika. Za zaključek prisluhnimo dvema posnetkoma branj Špele Setničar in Veronike Razpotnik. 

 

 

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.