Obeležje

Kulturna ali glasbena novica

V Sloveniji se širi pošast, pošast koronavirusa. Po poročanju STA je minister za zdravje Aleš Šabeder v soboto izdal odredbo v uradnem listu, ki prepoveduje organizacijo prireditev v zaprtih prostorih z več kot 500 ljudmi. Ministrstvo za zdravje hkrati poziva organizatorje, naj premislijo o izvedbi vseh manjših kulturnih dogodkov. O odzivu institucij na poziv kulturnega ministrstva poročamo v današnjih Kulturnih novicah.

Cankarjev dom v svojem Twitter zapisu sporoča, da zaradi povečane stopnje tveganja do nadaljnjega odpoveduje vse prireditve. V Kinu Šiška bodo dogodki zaenkrat potekali nemoteno, v njihovih toaletnih prostorih pa so podana natančnejša navodila za umivanje rok. V SNG Drama ne odpovedujejo marčevskih gledaliških predstav in drugih gledaliških dogodkov, za obiskovalce pa zagotavljajo ustrezne higienske razmere. Druge večje ustanove zaenkrat o dogodkih še niso podale izjave.

Zaradi povišanega tveganja so na današnji dan odpovedani oziroma preloženi sledeči dogodki. V Trubarjevi hiši literature je odpovedana okrogla miza Verige globalnega kapitalizma, v Atriju ZRC-ja pa je odpovedana okrogla mizo z naslovom Družba v času podnebnih sprememb – med krizo in normalnostjo. Prav tako so na Filozofski fakulteti odpovedali javni posvet Stop trpinčenju. Organizatorji vseh treh prireditev sporočajo, da je za omenjene dogodke določen nov datum.

***

Nocoj ob 20. uri bo v arhitekturnem centru Galerija Dessa na Židovski stezi 4 v Ljubljani otvoritev razstave: Arhitektura. Skulptura. Spomin. – Umetnost spomenikov Jugoslavije 1945–1991. Razstava se vpenja v enega od fokusov galerije, ki zadnja leta posebno pozornost posveča tematiki modernistične arhitekture. Po besedah direktorice Galerije Dessa ter ene od kustosov razstave Maje Ivanič gre za eno najbolj inovativnih arhitekturnih obdobij, ki ga zadnja leta občudujejo tudi v tujini – lani je bila recimo v newyorškem MoMA pregledna razstava H konkretni utopiji: Arhitektura v Jugoslaviji 1948–1980. Po Ivanič so se socialni aspekti modernistične arhitekture združili s projektom socialistične Jugoslavije. Razstava prikaže, kako se je ta združitev  materializirala v spomenikih žrtvam druge svetovne vojne, ki so vedno nagovarjali konkretno lokalno situacijo. Maja Ivanič.

Izjava

Podobno kot vizualna umetnost v drugi Jugoslaviji sta se tudi kiparstvo in arhitektura po Titovem sporu s Stalinom osvobodili spon socialističnega realizma in prešli v raznolike modernistične izraze tako imenovanega zmernega modernizma. Po besedah Ivanič na spomenikih tako ne bomo našli peterokrakih zvezd ali drugih direktnih komunističnih simbolov, zato nas ti spomeniki in spomeniški kompleksi še vedno lahko nagovorijo v živo.

Izjava

Z razstavo želijo v Dessi tako opozoriti na umetniško dimenzijo teh spomenikov kot tudi širšo javnost pozvati k njihovemu ohranjanju – nekateri namreč niso v dobro ohranjenem stanju. Pri nastanku razstave je sodelovalo sedem slovenskih kustosov, hkrati pa se je Dessa povezala tudi z arhitekti iz držav bivše Jugoslavije, ki so svojo ekspertizo ponudili pro bono. Takšna finančna situacija je v kontrastu s časom nastanka spomenikov, ki so bili za časa bivše države dobro finančno podprti. 

Izjava

***

Kulturne novice sta spisala Samo in vajenec Jernej.

Naslovna slika - Autor Modzzak - Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8040645

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness