18. 4. 2013 – 14.10

Okroglih sto

Audio file

Osemnajstega aprila 1930 je BBC-jev radio oznanil, da na ta dan ni nobenih novic. Sedemnajst let prej pa je v Grgarju, blizu Gorice, na svet privekal književnik in prevajalec Vladimir Pavšič, širše poznan kot Matej Bor. Njegovo okroglo 100. obletnico rojstva bodo v Narodni in Univerzitetni knjižnici obeležili z razstavo, na kateri bodo ogled rokopisi, tipkopisi, pisma in dokumenti. Govornik na odprtju bo Mihael Glavan. Razstava z naslovom Od viharja do tišine med drugim zajema unikat tiska Pesmi iz leta 1944 s podpisi in pripisi. NUK bo iz zapuščine izbrskal tudi nekaj še neobjavljenih del, med drugim avtorjevo avtobiografijo. V svet poezije je stopil leta 1942 z zbirko partizanske poezije Previharimo viharje, ko je že deloval kot uveljavljen kritik. Po vojni je delal na ministrstvu za prosveto in bil krajši čas ravnatelj ljubljanske Drame ter predsednik društva PEN. Eno njegovih bolj znanih del je tudi scenarij za film Vesna. Umrl je 29. septembra 1993 v Radovljici.

 

***

Z bolj sodobnimi temami pa se bodo ukvarjali v Kapsuli. Danes bodo v Mariboru ekskluzivno predstavili nov neodvisni prostor za umetnost GT22. Ob 19. uri ga bo predstavil Miha Horvat, mi pa smo o samem prostoru povprašali Tadeja Pogačarja iz Centra in Galerija P74:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Pri Pogačarju smo se pozanimali, kaj je bil glavni povod za današnji dogodek:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Pogačar meni, da je tovrstnih prostorov predvsem v Ljubljani kar nekaj, vendar niso dobro profilirani. Manjkala naj bi jim tudi živost. Spregovoril je tudi nekaj besed o prihodnjem sodelovanju ljubljanskega P74 in mariborskega GT22:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

V Mariboru pa se danes mudijo tudi aktivisti, ki so zjutraj z avtobusom odpotovali izpred Socialnega Centra Rog. V sklopu delavnic v Gustafu bodo danes govorili o Odporu neoliberalnemu upravljanju mesta, jutri pa se vračajo nazaj v Ljubljano, in sicer na FDV, z delavnicama o migraciji in znanju, v popoldanskih urah pa v Socialni center Rog z delavnico o Ženskah, krizi in družbeni varnosti. Tako imenovani Hub meeting v soboto pripravlja še zadnji dan delavnic, ki se bodo dotikale Perspektive boja za preživetje v Evropi in Ustanovnega upravljanja procesov.

 

***

Kot smo začeli tudi zaključujemo s stoletnikom, ki pa se od prvega razlikuje po tem, da še vedno hodi med nami. Imenuje se Boris Pahor in v Klubu Cankarjevega doma danes poteka celodnevno znanstveno srečanje ob stoletnici pisatelja, z naslovom Pahoriana danes. Spregovorili bodo o pomenu telesa pri Pahorju, Pahorjevi ženski, narodni eksistenci, o njegovem vplivu v italijanskem, francoskem in nemškem okolju in o njegovem delu Nekropola in tako dalje. Predavanja so se začela že zjutraj in bodo trajala ves dan.

Kraj dogajanja

Dodaj komentar

Komentiraj