Pogled v prihodnost

Kulturna ali glasbena novica

Pozdravljene, drage poslušalke, v Kulturnih novicah. Ravnokar smo prispele v Maribor. Trenutno se nahajamo na Trgu revolucije, v na novo odprti galeriji OBRAT.

Izjava

V OBRATU si bomo danes ogledale njihovo prvo razstavo Pogled v prihodnost.

Izjava

Razstava je del mladinskega natečaja Živel strip! Živela animacija!, ki ga soorganizirata Stripburger in italijanski Vivacomix. Vsako leto obe partnerski reviji predlagata enega slovenskega in enega italijanskega avtorja ‒ po njunih likih se nato zgledujejo osnovnošolci ter srednješolci v svojih stripovskih in animiranih stvaritvah. Letos sta to italijanski stripar Romeo Toffanetti in slovenski animator Timon Leder, ki nam predstavi bistvo projekta.

Izjava

x

Izjava  

Slovenec v dvojici se predstavlja s svojima animiranima filmoma Podlasica in Mišja hiša. Soba, posvečena animiranima filmoma, je nabito polna različnih elementov, poslikav in objektov, ki so iztrgani naravnost iz Ledrovih del. Vsi elementi nas vabijo, da se še sami spustimo v svet avtorjevih animiranih filmov. Vse to pa je zgolj podlaga za razstavne panoje, ki nas s konceptualnimi shemami in skicami vodijo v idejno zasnovo filma. 

Izjava 

Na eni izmed sten bdi ogromno zibajoče se drevo, poleg katerega visi košara polna svetlečih se sadežev. V kotu nas čaka kolut sira, ob njem stoji miška, zraven pa preži senca mačke, ki se razteza čez steno in tla. Po Ledrovem delu navdihnjene skulpture, kot so miši, ptice in kolut sira, je prispeval Andrej Štular. 

Izjava

Nato se odpravimo še v drugo sobo, kjer nas pozdravijo dela italijanskega umetnika Romea Toffanettija.

Izjava

Tudi v Toffanetijevih stripih, predvsem za mlajše, najdemo podobno sporočilnost, torej sprejemanje in medvrstno sodelovanje, o kateri nam je govoril tudi Leder. Shiver in Kovalsky je serija stripov o avtorjevih kužkih, ki kakor Podlasica in Mišja hiša preizprašuje živalske odnose. Toffanettijeve besede o stripu nam je prevedla njegova žena Beti Tomsič

Izjava

Tematiko, ki zaznamuje letošnji natečaj Živel strip! Živela animacija! in povezuje oba avtorja, je izpostavila tudi Katerina Mirović, članica uredništva revije Stripburger in kuratorka razstave Pogled v prihodnost.

Izjava 

Drugi strip, ki krasi stene OBRATA, je že omenjena kiberpunk sci-fi serialka Nathan never. Ne bi si mogli zamisliti česa bolj drugačnega od dveh prikupnih kužkov, kar se kaže tudi v izbranem slogu.

Izjava

V nadaljevanju avtor razloži umestitev naslovnega lika v naš bližnji prostor. 

Izjava

Razstavo si lahko ogledate do sobote, 18. 2. Svoj strip ali animacijo pa lahko osnovnošolke in dijakinje na natečaj pošljete do 15. marca. 

 

Na popotovanje se je odpravila vajenka Lea, po mariborskih ulicah pa je vodila Maja.

Vir slike: osebni arhiv avtorice oddaje

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.