Scene na sceni

Kulturna ali glasbena novica

Zlate Tifanije
 / 20. 4. 2023

Komaj aprila smo pa je za nami že toliko slovesnih podelitev nagrad, da se že izgubljamo v štetju. Bloudkove nagrade za dosežke v športu, Prešernova nagrada, nagrade Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke in še bi lahko naštevale. A me – ljubiteljice pompa in zlatih možicev – nobene ne čakamo tako nestrpno kot … Zlate Tifanije.

Že na rdeči preprogi postane jasno ‒ Zlatim Tifanijam nobena od omenjenih in neomenjenih slovesnosti ne seže niti do kolen. Kostumi, pričeske – love their hair, hope they win! – umetne trepalnice in nenazadnje petke, višje od večine zlatih kipcev.

Jernej Škof

… je pred slovesno podelitvijo devetih Zlatih Tiffanij v soboto, 15. aprila, povedala organizatorka Jernej Škof. Po koronski pavzi se je, kje drugje kot v gala dvorani kluba Tiffany, zbralo ekskluzivno občinstvo scenskih estradnic, nominirank in plus enk, ki se je pred začetkom ceremonije ob devetih zvečer sprehodilo po že omenjeni rdeči preprogi. Tam je naša terenska ekipa ogovorila Viktorijo von Fukenstein – za frendice Viki, mariborsko kraljico Dio Vulva in še nekaj sceni dobro poznanih imen.

Viktorija von Fukenstein – za frendice Viki & Dia Vulva

Glupa Pupa Kunt

Če bi Akademija Tiffany podeljevala nagrado za šlogarco leta, bi jo zaradi pravkar slišanih preproških besed domov na Ptuj zagotovo odnesla Glupa Pupa Kunt. A več o tem po razglasitvi zmagovalk.

Ker so občinstvo v večini sestavljale dregice, se nekajminutni zamudi ni dalo izogniti. Naposled je podij gala dvorane končno zavzela Tajnica Lezbične mafije™ in naša sodelavka Urška Sterle. Iz levega žepa elegantnega suknjiča ji je štrlel zajeten sveženj bleščeče zlatih ovojnic. V njih so bila – strogo tajna – imena zmagovalk petnajstih kategorij. Izbrala sta jih Akademija Tiffany in glas ljudstva oziroma Homo javnost.

Naj nam neomenjene ne zamerijo – ars longa vita brevis. Zlate mišičnjate torze so letos med drugimi pobrale:

Lia Bordon je postala LGBT+ osebnost leta, mariborska ikona Vera Vulva je bila ovenčana za naj Žurerko, pobrala pa je tudi Fleur de Tiffany, Lara Lens za naj didžejko, kelnarca leta pa Jay iz Pritličja.

O vsebinski plati 38. festivala LGBT filma
 / 28. 12. 2022

Zlata Tifanija za posebne zasluge za skupnost – edina nagrada, ki jo podeljuje zgolj Akademija Tiffany –, je šla v roke LGBT aktivistk, ki so pripomogle k izenačitvi pravic istospolno usmerjenih parov. V njihovem imenu je kipec prevzel minister Simon Maljevac.

Ambasadorka leta je postala organizatorka Dragoslavije, naša avtohtona RuPaulMentalika.

Tifanijo za naj družabni dogodek pa je Dragoslaviji speljal ... Festival LGBT filma 2022?!? Soselektorica festivala se v govoru seveda ni pozabila zahvaliti vsem ljubiteljicam zateženih filmov, ki so bili na naši frekvenci sicer ... drugače ovrednoteni.

Tračarica leta je postala Županova, ki je takoj zakuhala še eno sceno, ko je svojo nagrado predala sicer poraženki kategorije družabni dogodek leta: Dragoslaviji.

Prilagoditve slovenskih dragic na epidemijo koronavirusa
 / 20. 1. 2021

V vsako leto najbolj pričakovani kategoriji škandal leta pa se je letos izkazal lanski incident, ko je nevedni varnostnik s plesišča odstranil topless obiskovalca, ki ga je razburjena ekipa kluba Tiffany kmalu zatem zvlekla nazaj. Športno je kipec seveda prevzel kar šef varnostne službe Kluba Tiffany Nenad, ki je za škandal leta odgovornemu varnostniku takoj po incidentu razložil, da so moški brez majice na plesišču v bistvu dobrodošli.

Prodor leta pa je šel dvajsetletnima zvezdama TikToka Jaki in Maksu Dolinšku. Odločitev, ki je – kot boste slišale kasneje – razburila kar nekaj duhov.

Kakšni pa so bili občutki?

Trafika Čik Kunt & Matejka Fijačkova

Razočaranja niso bila v ospredju zgolj pri poraženkah ...

Mentalika

Eric Dagger

Vera Vulva

Mentalika

Na nagrade bomo kmalu pozabile, škandalov pa se bomo spominjale še dolgo. Kdo je zakuhal največjega, vrednega prepoznanja na podelitvi naslednje leto, so si bile prisotne estradnice docela enotne.

Složna Homo javnost

Je bil v ozadju morda gejevski lobi?

Matejka Fijačkova

Za vse ostale trače pa se obrnite na Županovo.

 

 

________

avtorici fotografij v fotomontaži: Monika Zupin in Petra Hrovatin

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.