Spremembe za avtorsko zaposlene

Audio file

Z novim letom – nove spremembe. Za drugojanuarske kulturne novice smo pod drobnogled vzeli spremembe, ki so, določene z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, prišle v veljavo s pričetkom leta 2014.

 

Te v največji meri spreminjajo dosedanjo ureditev plačevanja prispevkov avtorsko in honorarno zaposlenih, tako da njihov mesečni dohodek še dodatno obremenijo. Prispevek za pokojninsko in invalidno zavarovanje, ki je do sedaj znašal 8,85 odstotkov dohodka zaposlenega, se je s včerajšnjim dnem zvišal na 15,5 odstotkov. Gre za skoraj 50-odstotno povišanje zneska prispevka, ki ga bodo morali avtorsko in honorarno zaposleni od svojega dohodka mesečno plačevati sami.

 

Ker je prek avtorskih pogodb zaposlenih v kulturi in medijih največ, smo za komentar sprememb poprosili Matijo Stepišnika. Predsednik Društva novinarjev Slovenije je pojasnil, kako spremembe v zakonodaji, le še bolj režejo v kakovost medijskega in novinarskega dela. Kakovost, katere doseganje, je že brez novih rezov oteženo.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Medijska krajina, katere učinkovito delovanje in status sta – kot v sferi kulture – prevečkrat odvisna od priljubljenih varčevalnih ukrepov in rezov v financiranju. Spremembe so po besedah Stepišnika kratkovidne in razdrobljeni medijski krajini ne prinašajo potrebnih pozitivnih sprememb. Nasprotno, najbolj udarijo po plečih mnogih avtorsko in honorarno zaposlenih, ki bi boljšo ureditev najbolj potrebovali.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

To je vse, kar se dogaja drugega januarja. Novičke je pripravila Romana.

Avtorji del

Dodaj komentar

Komentiraj