Surfanje na valovih Pirana EPK 2025

Kulturna ali glasbena novica
27. 11. 2020 - 15.30

Ankaranski, koprski in izolski občinski svet so pred dobrim tednom ob programu kandidature Pirana za Evropsko prestolnico kulture potrdili tudi skupno kulturno strategijo Kultura.PIKA. Zapletlo pa se je v piranskem občinskem svetu, ki je skupno kulturno strategijo istrskih občin zavrnil. 

Mesta, ki kandidirajo za slastni naziv ‒ poleg Pirana še Ljubljana, Nova Gorica in Ptuj ‒ so ta teden oddala drugo prijavno knjigo. Člani mednarodne komisije bodo kandidatke predvidoma obiskali decembra in znova ocenili prijave. Rezultati bodo predvidoma znani do 18. decembra. 

Ob kandidaturi Pirana so istrske občine oblikovale daljnosežno skupno kulturno strategijo. Piran, Izola, Koper in Ankaran so se zavzeli, da bodo ustanovili skupno telo za razvoj. Okoli 27 milijonov evrov naj bi vložili v povezovanje festivalov in prireditev, grajenje depojev za kulturne institucije, gradnjo infrastrukture in obnove.

Pred izredno sejo občinskega sveta Občine Piran, ki se je do kulturne strategije opredelila zadnja, so se v ponedeljek odzvali direktorji in direktorice javnih zavodov v občini Koper in Piran, ki so predlagali, da se strategija projekta kultura.PIKA istrskih občin začne ponovno snovati. Bili so nezadovoljni z načinom priprave, ki jih ne bi smela zaobiti. Moti jih tudi predlagano združevanje institucij, saj bi, citiramo: "Takšna ustanovitev odprla možnost ustanovitve medobčinskega javnega zavoda na področju kulture, ki bo monopolno usklajeval izvedbo in financiranje vse kulturne dejavnosti.” Konec citata. 

Proti strategijam Kultura.PIKA so glasovali predstavniki občinske opozicije - Gibanje za Občino Piran, SD, Levica in samostojni svetnik Savo Radić, ki so podobno izpostavili netransparentnost strategij. Pogovarjali smo se z Gabrijelom Franco, članom občinskega sveta Občine Piran in predstavnikom Gibanja za Občino Piran, katerega nekdanji član je tudi aktualni piranski župan Đenio Zadković. Po besedah France gibanje sicer podpira projekt EPK, a se distancira od strategije kultura.PIKA: 

Izjava

Kaj pa bi bilo treba storiti, da bi strategija ustrezno funkcionirala? Več o tem Franca:

Izjava

Direktorje in direktorice obalnih javnih zavodov je v torek na skupni tiskovni konferenci istrskih županov ostro okaral koprski župan Aleš Bržan, ki je izrazil presenečenje nad očitki o birokratizaciji in nedemokratičnosti ter izpostavil, da je javne zavode lahko sram. V imenu Kolegija Javnih zavodov za kulturo in znanost v Mestni občini Koper se je v javnem pismu na županove besede odzvala predsednica Nada Čibej, citiramo: “Županove izjave ne komentiramo. Zaradi težkih besed, ki jih je izrekel, pa v Kolegiju pričakujemo z njim osebno takojšen sestanek, z namenom razjasnitve zadeve.” Konec citata. Čibej je nadalje izpostavila, da so župani slovenske Istre v sklepu 20. novembra tudi sami vložili pobudo za začetek postopka dodelave in izboljšave kulturne strategije.

Pogovarjali smo se tudi z Barbaro Švagelj, podžupanjo občine Ankaran, ki je sodelovala pri pripravi strategije. Švagelj je izpostavila, da so vlogo strategije Kulture.PIKA kulturni zavodi razumeli narobe. Povezovanje med občinami naj bi bilo še vedno dolgoročni cilj, čeprav strategijo pripravlja ista ekipa, ki vodi tudi prijave na razpis EPK: 

Izjava

Član komisije za pripravo kandidature EPK, ki je želel ostati anonimen, pa je izpostavil, da se je zgodba v Piranu začela z rušenjem župana Đenia Zadkovića, ki je projekt s strategijo vred podpiral že od samega začetka. Opozicija, po njegovem mnenju predvsem SD, je izkoristila iztek roka za oddajo prijave, da je županu zadala udarec, pri tem pa naš sogovornik pogreša konstruktivne predloge za izboljšanje. Kritičen je tudi do javnega pisma direktorjev zavodov, citiramo: “Moti me pozicija, ki so jo zavzeli, češ, da noben kulturni razvoj ne more mimo zavodov. Niso edini in najbolj strokovni akterji na odru. Čeprav so pomembni, izgubljajo publiko, prav zato pa hočejo titulo edinih pristojnih na tem področju.” Konec citata.    

Sogovornik je izpostavil tudi razliko med kandidaturo za naslov EPK in kulturno strategijo, ki se bo uresničevala, tudi če kandidatura ne bo uspešna, citiramo: “EPK je projekt, s katerim kandidiramo in morda ne bo uspel. Istrska strategija pa je nek način poskus teh štirih občin, da dajo neko možnost razvoja, ne glede na uspeh EPK. To je stvar, ki povzroča strah določenim akterjem”. Konec citata.

Podobno kot drugod je tudi na obali projekt prijave za naslov EPK tudi priložnost za daljnosežne investicije v kulturo in s tem razdeljevanje sredstev, stolčkov in političnega kapitala. Okoli teh pozicij pa se vnema srdit boj.

_________________

Od današnjega dne do drugega decembra si bo na spletnem naslovu zajcki.eu mogoče ogledati ponovitev predstave Vse se je začelo z golažem iz zajčkov.  

Premierna uprizoritev besedila Vse se je začelo z golažem iz zajčkov Varje Hrvatin
 / 30. 10. 2019

Avtorica Varja Hrvatin je na petdesetem Tednu slovenske drame za besedilo prejela nagrado za mlado dramatičarko. Čeprav je bila drama na Novi pošti uprizorjena že lani, so ponovitve posebej prilagojene spletnemu okolju. Geslo za ogled predstave, ki bo vsak večer ob osmi uri, bo objavljeno na fejsbuk dogodku.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness