Likur Lemmy

Okrogla miza, intervju ali pogovor
31. 12. 2015 - 7.30
 / Likanje

Lemmy or god?

A povem vam, da Lemmy ni bog, jebeš boga, Lemmmy je LIK. A kako zlikati takšen lik? Lik ni vsak, lahko pa vsakdo postane lik, smo ugotavljali v uvodni oddaji, ki je poskusila začrtati terminologijo in prakse likanja. Zdi se, da smo se v kasnejših oddajah vedno znova zapletli v tavtologijo lika. Lik je enostavno lik, nič več in nič manj kot to. Kako nas lahko torej posthumno likanje Lemmyja popelje na čistino lika? Do njegovega popolnega vznika? Ne more.

Legenda, persona, kralj, prerok, model se v zadnjih dneh množijo epiteti. Lemmy bi se zgolj pijano nasmehnil. In prav bi imel, takšnemu modelu se prilega človek, ki izjavi: Acid made me a better person. In persona je mogoče France Bučar, zagotovo pa ne Lemmy. Oče Lemmyja Kilmistra je bil župnik. In to ni metafora.

"I'm not doin it for you im doin it for me, I'm complete hedonistic bastard," je nekoč odvrnil na vprašanje o lastni legendarnosti. RIP-arski folk bi mu šel na kurac, tako kot mu je šla na kurac Britney Spears, ko je »nabacila« nekaj kilogramov viška. Ja, Lemmy je bil seksist, jebiga. »Lik je poslušal ABBO,« mi je zadnjič nekdo rekel. Seksist, ki posluša ABBO, ker so mu Clash dolgočasni kot mesto, iz katerega prihajajo. Naci bajker, ki je naredil komad z Ice T-jem. Naci, ki se mu jebe za nacije. A iskreno, kaj drugega bi lahko zbiral Lemmy kot memorabilije tretjega rajha. Tako kot je zbiral tiste bule na obrazu. Baby face Bukowski, ki spije flašo burbona na dan in se uradno okliče za odvisneža od lap-dancea. Pa tisti famozni črn klobuk, klobuk za lik. Lemmy je lik, zato ker preprosto je lik. Nič več in nič manj kot to. No, nedvomno je hud ali celo hudoben lik. Če uporabimo že uveljavljeno gradacijo iz uvodne oddaje.

Lemmy ni prerok in genij, brez skrbi, v njem je toliko preroškega kot v refrenu: Vibrator! Vibrator! ali pa literarne genialnosti v ujemajočih se rimah: rock, clock, shock in revolucionarnosti v lajnu: being poor is worse than having AIDS. A gre za enostavnost v kompleksnosti, kot to v zadnjem likanju lepo ugotavlja lik Cmoki. Cmoki Mehle je tu, nevede, na sledi edine plavzibilne definicije lika. Lik morda ni prerok in genij je pa … lik. In lik enostavno je. Likanje je stava na eno, eno–stavnost, stava na vznik singularnosti. Likanje je poskus, ki nujno spodleti, saj lika ni ne v deskripciji in ne v re-kreaciji. Lemmy enostavno je lik, prav zato ker je fakin Lemmy. Kaj tukaj ni jasno?

Kaj je torej prineslo tole kratko likanje? Tistim, ki ne vedo, kdo je Lemmy, prav ničesar, drugim pa vsaj nepatetično osmrtnico. Morda je Lemmy celo lik takšnih razsežnosti, da potrebujemo neologizem. Lik, ki je spil toliko liquorja, da je postal likur. Fakin Lemmy. Lemmy Kilmister – lik, ki ga je pokončala sama smrt. Killed by Death je v prihodnost videl Lemmy.

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

hahahahaha

The Best ;)

kretenoidno in pričakovano

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.