7. 10. 2024 – 20.00

AvantGaza: Ob koncu sveta

Audio file
Vir: Boris Kralj

Minilo je eno leto dni od vdora Hamasovih borcev iz Gaze, dotedanjega urbanega geta oziroma največjega koncentracijskega taborišča na svetu, v Izrael. Napad na militaristično sionistično državo Izrael je bil povod za genocid v Gazi oziroma tako rekoč njen izbris z obličja Zemlje. Cilj je uspel. Gaza je le še kup kamenja, peska, človeških ostankov in – brezizhodnosti. Gaza je udejanjen konec sveta. To je prva nit današnje oddaje.

*

Druga nit pa je, seveda, – projekt. Radio Študent je namreč partner projekta Avantgarda in konec sveta. Gre za mednarodno znanstveno konferenco z umetniškim programom v organizaciji Raziskovalnega centra za humanistiko in Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Smo spremljevalni radijski program.

*

V tem kontekstu bomo prebrali nekaj odlomkov iz Človeka z bombami Antona Podbevška, prve avantgardne knjige pri nas. Seveda knjiga in poezija kot objekt oziroma subjekt ni primerna za slepo vzporejanje z našo subjektivnostjo in objektivnostjo ob genocidu v Gazi. Imamo pa ravno kot konzumenti, torej aktivno participirajoči v postajanju umetnine, to moč, da s svojim doprinosom, neločljivim od našega časa, izkustva in mišljenja, spontano proizvajamo učinke, zbirke poezije iz drugih časov v naši pričujočnosti.

*

Ko

sem

šel

v

obljubljeno

deželo

Kanaan,

se

mi

je

prikazal

v

sanjah

neronsko,

satansko

in

hiensko

se

režeč,

znan

obraz

...

Aktualno-politične oznake
Leto izdaje
Avtorji del
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.