»DRONI« PRIHAJAJO V SLOVENIJO

Mnenje, kolumna ali komentar
Anonymous
8. 11. 2013 - 10.30

Ekipa Napihovanja tokrat začenja z besedami največjega pesnika v Sloveniji, ki ga ne bomo imenovali, da ne pride do krvavih kulturniških obračunov. Besede pesnika gredo kratko takole: RASTEMO DO TAL! Čeprav to ne zveni ravno spodbudno, so našo ekipo te besede navdale z optimizmom. Zdi se nam, da šele tisti, ki često, z nosom naprej, pogrnejo vse do prašnih tal in si jih od blizu ogledajo, dobijo občutek za opazovanje podrobnosti.

Ampak treba je pasti, treščiti ob tla! Če bi se napotili k tlom z rastjo, kot je danes običajno, bi nas kmalu zajeli topli občutki vzdigovanja k nebu in v višave, in to bi nas tako opijanilo, da bi vse zamešali. Rasti k tlom in napredovati v nikamor je namreč vrhunska zadetost družbe, njena moda in trend in zato nič manj kot pot v napredek. Za ta namen se množično izdeluje vrsto tehnik, naprav in tehnologij iz vsega, kar je, in vsega, kar lazi in gre.

Zadnja vrhunsko tehnološka iznajdba za rast in napredek družbe so gotovo brezpilotna letala ali droni. Ta izjemna naprava se je vsestransko izkazala, je cenejša kot ostale sorodne naprave, slovi po natančnosti in aerodinamičnosti, predvsem pa opravlja svojo službo z občutno nižjimi stroški. Pomislite, vsi tisti stroški z bojnimi piloti, pa njihovimi sindikati, pa moralnimi dilemami in vsa ta navlaka, ki sodi k človeku, je zdaj gotovo preteklost. Vse skupaj bodo še bolje opravljali v krmilnih palicah vešči mulci, vse do tedaj seveda, ko ne bodo tudi oni odveč in bo leteča naprava za napredek in rast družbe postala avtomaton.

Ta tehnološka naprezanja niso ostala neopažena v Sloveniji, ki se s cepetanja na mestu pripravlja na napredek v nikamor. Vrhunski strokovnjaki so staknili glave, tuhtali nekaj ur in končno tlesknili ob tolsta stegna ter zavpili: »To je prava ideja!« Naenkrat se je zjasnilo in odgovor je bil na dlani. Ker so naš problem stroški in ker so stroški predvsem ljudje, je treba odpraviti ljudi. Naj delajo avtomatoni za nič stroškov.

Presenetljivo pa se za to »pravo idejo« niso zagreli toliko v realnem sektorju kolikor v nekaterih vejah znanosti in medijskih storitev. Prepričani, da ravno njih najbolj bremenijo ljudje - stroški in da bi njihove dejavnosti ravno tako dobro opravljali avtomatoni, so k zamisli takoj stopile vse večje televizijske hiše in vse fakultete družboslovnih in humanističnih smeri. Spočetka ostre proteste novinarjev in akademikov so utišali z obljubami o zmernih odpravninah in dodelitvi ekskluzivno donosnih državnih obveznic.

V ta projekt govorečih mašin je vodilne teh institucij napotilo predvsem prepričanje, da dejavnost podajanja objektivnih novic ali na drugi strani gotove znanstvene vednosti brez večjih težav opravljajo tudi avtomatoni, saj gre pri obojem, pri novicah in pri vednosti, navsezadnje le za izrekanje pravih besed in pravilno zvenečih stavkov. RTVSLO in FDV sta še posebej pohitela s pripravami in v partnerstvu so za začetek pripravili nabor besed, ki naj bi tvorile jezikovno matrico avtomatonov. Projekt so poimenovali s kodnim imenom »Besede so bombe«.

Tako bo mogoče že naslednji teden opraviti in spremljati prve pilotne preizkuse pri večernih poročilih in pri prvih urah obče sociologije. Okoli nabora besed ni bilo nikakršnega prerekanja, saj so se vsi zedinili, katere so prave. Tako so jih našteli: SLOVENIJA, NAROD, DOMAČE, RAST, MAST, DOKAPITALIZACIJA, ZVEZDE, ČRPANJE, EU, NALOGA, ZATEGOVANJE, TEKMOVANJE, VIZIJA, NATO, MIR, VARNOST, BITJE, DRUŽBA, MI, LJUBEZEN, DOM, RODOLJUBJE, OGNJIŠČE, POLITIKA, PARKET. Nadvse zadovoljni z naborom in neskončnimi možnostmi kombinacij so takoj začeli pripravljati še njegovo nadaljevanje.

Kljub začetnemu negodovanju in ostrim kritikam iz vseh koncev so k projektu kmalu pristopili tudi drugi. Narodni kulturniki so se zedinili, da je treba prispevati, in k seznamu so predlagali besedo BETON, ki bo po njihovem mnenju dala pravi karakter vsem ostalim. Medtem je Delavsko-pankerska univerza pripravila ortokritičen simpozij, kjer so opozarjali, da so te vrste avtomatoni le zadnja zvijača kapitalizma, ki bo delavskemu razredu odvzela delo.

Kljub temu pa so skrivaj tudi sami začeli pripravljati svoj seznam pravih besed, ki naj bi jih tajno predlagali. Takole gre njihov seznam: PROLETARIAT, RAZRED, BOJ, TAKTIKA, STRATEGIJA, ŽELJA, TEORIJA, UŽITEK in nazadnje KAPITALIZEM, h kateremu dodajajo tudi nekaj nujno potrebnih pridevnikov TURBO, CASINO, ŠOK, UNIČEVALNI, POŠASTNI, PAJDAŠKI, REVOLVERAŠKI. Ti pridevniki, poudarjajo, so ključnega pomena in bodo po potrebi uporabljeni za različne razvojne in pojavne oblike nesmrtnega kapitalizma.

Medtem ko so nove pobude in seznami začeli kar deževati, je nergačev in dvomljivcev ostalo le za peščico. Ti so naslovili skupno pismo vrhovni komisiji za načrtovanje in programiranje govorečih avtomatov in jim vljudno izrazili določene pomisleke. Vrhovna komisija jim je nemudoma ljubeznivo odgovorila in jih pomirila, da razlike med sedanjim govorjenjem na televiziji in akademiji ter bodočim govorjenjem avtomatov sploh ne bodo opazili.

Vendar je naša ekipa Napihovanja kljub temu ostala skrajno skeptična, zato smo se organizirali v dve raziskovalni skupini. Prva je spremljala vse domače televizijske postaje, druga je šla v predavalnice. Metodologija raziskave je bila sila preprosta, treba je bilo zapreti oči in odpreti ušesa. Kljub temu da smo to raziskavo vodili do včeraj, torej vsega skupaj teden dni, ne moremo ugotoviti, ali je vse po starem ali je novost že tu. Nemara bo res držalo, da razlike sploh ne bo mogoče opaziti.

 

Da ga ne fašete od zadaj, temveč od spredaj je tudi tokrat poskrbelo Napihovanje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.