Resničnostni šov über alles

Mnenje, kolumna ali komentar
Anonymous
5. 6. 2015 - 16.00

Nadvse cenjeno poslušalstvo - v veliko čast nam je, da člani vojske Napihovalcev, sloveči po svoji brezpogojni zavezanosti k širjenju nepristranske resnice ter rušenju zlih predsodkov, ki nam jih na osnovi čiste zlohotnosti vsajajo nenaravne etnične skupine, tokratni prispevek odpremo s čisto gotovostjo o vašem trenutnem psihičnem stanju, pridobljenem prek rabe objektivnih znanosti negativne evgenike in frenologije.

Neizmerno trpite, ubožci! Gledate en film o holokavstu za drugem - a igra se vam ne zdi pristna, liki vas preprosto ne ganejo. Schindlerjev seznam poznate že na pamet - film in dejanski seznam, prav tako ste zmožni vešče orisati, kaj je na specifičen dan počela Ana Frank. Lahko bi celo narisali zemljevid krajev, kjer je ob točno določenih časih na tisti sloviti podstrehi opravljala svojo veliko potrebo. Svoje znanje ste že večkrat dobrohotno ponudili nizozemskim zgodovinarjem - v odgovor ste prejeli le nehvaležno prepoved vstopa v državo in nepravično oznako antisemita.

Odkrili ste filmske mojstrovine, kot so Poslednja orgija gestapa, Tabor ljubezni 7 in Isla volkulja SS, ter jih pogledali že šestmilijontič. A igra … tudi tukaj je vse žal zgolj igra - resnični niso ne pripadniki rajha ne židje, vi pa si želite resničnosti ter iskrenih čustev za vašo otopelo dušo, donenja brzostrelk ter vzklike “Halt” za vaša ušesa ter taboriščnega vonja po sranju za vaš pretanjeni nos!

Kameradi, še ostaja upanje! Zlata zora je ponovno posijala v Češki, kjer na Češki televiziji skupina zbranih artistov v vztrajnem boju z največjim sovražnikom svobodomiselnosti in umetnosti - zionističnim lobijem - kreira resničnostni šov Počitnice v protektoratu. Resnični ljudje, ki so jim za potrebe oddaje izmerili lobanje, samo za vašo željo po vživljanju in vojerizmu omogočajo, da v Češki še enkrat zadoni pesem Horsta Wessla ter zasmrdi po kislem zelju in krematorijih.

Tri generacije avtohtonega prebivalstva v osemdelnem serialu za potrebe vaše čustvene otopelosti zobljejo le otrobe, nosijo strgane cape, bežijo pred patruljami rjavosrajčnikov ter budnim očesom gestapa, se prostituirajo podkupljivim oficirjem ter neizmerno zaudarjajo, saj ne uporabljajo mila, ki ga iz neznanih razlogov kličejo z imeni njihovih znancev. Avtorji tega družbeno koristnega seriala se, kot poudarjajo, trudijo za kar se da popolno posnemanja preteklega dogajanja.

Nam, ki se lahko iz stanja čustvene otopelosti vzdramimo le ob iskrenih čustvih ter resničnemu trpljenju, ki jih lahko prinese le resničnosti šov, težnja po čim večjem približku prvotnemu zgodovinskemu dogajanju absolutno ugaja. A kaj je ta največji približek? Utegne iti stvar tako daleč, da preseže opisovanje ter namigovanje na neko zunanjost ter dogodke ponovi v vsej njihovi resničnosti. Recimo, da se Češka in Slovaška ponovno združita, nakar ju jutri ponovno zasede Nemčija. Temu bo, kot vemo, sledila nova svetovna vojna ter ponoven poskus iztrebljenja judovskega prebivalstva.

Možna pa je še druga interpretacija težnje po avtentičnosti. Morda avtorji s ponovno uprizoritvijo mislijo na čim boljšo ponovno uprizoritev, kar bi impliciralo, da je bila celotna zasedba Čehoslovaške ter vsi dogodki, vezani na holokavst, le dramska uprizoritev, brez resnične podlage zunaj odra. Glede na to, da to tezo zagovarjajo nekateri od pomembnejših desničarskih mislecev, ki so tudi ljudje in imajo s tem pravico do lastnega znanstvenega mnenja, je ne moremo preprosto ovreči. V ekipi Napihovalcev namreč menimo, da sta svobodi govora in mišljenja eni od temeljnih vrednot moderne civilizacije, ki nas ločujejo od nižjih kulturno-fizioloških oblik bivanja, ki niso sprejele Nove zaveze.

Kakorkoli - da je resničnostni šov boljši medij za prikazovanje nacistične vladavine kot pa recimo film, je jasno vsakemu razumnemu bitju. Nedvomno namreč veste, da je eden glavnih elementov vsakega reality showa izpoved o pretresljivih temah, kot je vprašanje “kdo ni pomil posode?” ter kdo je koga namenoma okužil s smrtonosno spolno boleznijo?

Na podlagi naslovov epizod Pravila preživetja ter Gestapo za tvojim hrbtom si lahko nemara obetamo vzburljiv opis psihičnega stanja dame, ki jo je med glodanjem gnile poljske miši na njeno smolo in na srečo očeta, ki jo je naznanil v zameno za kos starega kruha, presenetil celoten polk okajenih rjavosrajčnikov. To, da je njena votlina postala množično grobišče za vojsko rajha, v kateri bi lahko brez težav vstavili izstrelek težke artilerije, jo navdaja z nejevoljo. Bo odpustila očetu ali ne? Bo oče prevalil krivdo na koga drugega - na primer na mater, ki ji jo je pred tem morda zagodel na enak način? Je bratski jud s svojo zvijačnostjo dejansko nevarnejših od nacista? Odgovori na ta pereča vprašanja ostajajo nerazrešeni - vse boste navdušeni gledalci izvedeli tekom napete oddaje.

Epizodam bi delali sramoto, če ob tem ne omenjamo izzivov ter moralnih dilem, ki so kot nujna sestavina vsake dobre resničnostne oddaje eden od ključnih delov Počitnic! Ali naj izdam judovskega soseda [esesovcu] SS-ovcu in si tako pridobim začasne privilegije ….kaj pa, če bi skrivača pred ovadbo odgovorni instanci izsiljeval? Nedvomno je poln denarja …. Posebna radoživost bi lahko odsevala iz nagradnih iger, kot so: “Draga sveča - kdo te sestavlja?” Gotovo bodo sledile od publike večkrat nagrajene klasike tega žanra: “Poljskih miši in muh je zmanjkalo: Pojej družinskega člana!”, “Pimp my lager!” ter “Ne upaš pod tuš!”Kot je značilno za vsako dobro oddajo te vrste, bomo vse našteto skoraj gotovo videli tudi z drugega zornega kota - Gestapa, ki nam bo v komentarjih razodeval rasne ter anatomske resnice, kako iz skrivališča zbrcati Čehoslovaka, načine hitrejšega zažiganja knjig ter skrivnosti pretkanega semitskega uma, skrite celo temu samemu. Nemara dobimo prvi ter natančen vpogled v zapleteno strukturo organizacij doslej znanih le izbrancem, med katerimi prednjačita zloglasni Odbor za holokavst in suplementarni Odbor za nevmešavanje v odbor za holokavst. V prihodnosti si lahko na osnovi tako rekoč zagotovljenega uspeha, tako kot na primeru podvojitve oddaje Sanjska ženska s Sanjskim moškim, obetamo spinoff, poimenovan “SS - sanjska služba”, v katerem bodo glavno vlogo prevzeli oficirji v črnih plaščih. Scenarij bo podoben ameriški tv-seriji Cops, samo da tarča ne bodo črnci ter Mehičani, ampak Galilejci.

Le upamo lahko, da izvirnemu češkemu zgledu sledijo tudi druge države - vsaka v skladu s svojim nacionalnim karakterjem. Japoncem recimo predlagamo new-age umetniški koncept Hirošima game šov. Zadeva je dokaj enostavna - iz ogromnega števila prijav se izvzame enako količino izbrancev, na katere se potem vrže atomsko bombo. Preživelim se za nagrado omogoči obisk Fukušime.

Podobne predloge smo na osnovi znanstvenih načel pripravili tudi za Slovenijo. V skladu z Aristotelovo teorijo dramske katarze bi lahko na območju odmaknjenem od splošnega družbenega ponovno uprizorili povojne poboje ter s to premestitvijo konflikta iz centra na rob družbe enkrat in za vselej dosegli narodno spravo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness