Karpo Godina: "lik i djelo"

Oddaja

O filmskem režiserju Karpu Godini lahko brez pretiravanja rečemo, da je ena najpomembnejših figur v slovenskem filmu in tudi širše. Že v njegovih najzgodnejših delih, kot sta kratka filma Sonce, vsesplošno sonce in Piknik v nedeljo, je razviden redek talent za filmsko kamero in pripovedovanje zgodb, ti filmi so še danes tako tehnično kot idejno nadvse zanimivi. S svojimi kratkimi filmi iz začetka sedemdesetih let je Karpo vstopil v sam vrh svetovne kinematografije, o čemer med drugim priča nagrada na enem najpomembnejših festivalov kratkega filma v Oberhausenu. V znamenitih kratkih filmih - Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk, Zdravi ljudje za razvedrilo, O ljubezenskih veščinah - je Karpo Godina v jugoslovanski filmski prostor vnesel svežino in naprednost, ki je pred tem še nismo videli. Snemal je tudi dokumentarne filme, izvirne tv serije, posnel je tri celovečerce in odigral pomembno vlogo kot direktor fotografije mnogim velikim jugoslovanskim filmarjem. Njegove filme prepoznamo po nenavadnem spoju estetske in poetične fotografije ter subtilne in pronicljive družbene kritike, kar jim daje edinstveni avtorski pečat.

V zadnjem času je zanimanje za Karpa Godino naraslo. Slovenska kinoteka mu je lani priredila veliko retrospektivo, nedavno pa smo njegove filme lahko videli tudi na retrospektivi v mariborskem Kinu Udarnik. V sklopu mariborske retrospektive so premierno prikazali film Karpopotnik Matjaža Ivanišina, nadvse lep hommage Karpu Godini. Ivanišin je po Karpovem zgledu posnel avtorski portret Vojvodine, ki je istočasno posvetilo Karpu Godini. Zgodbo razkriva s podobami in poetično pripovedjo pesnika Nebojše Pop Tasića.

Po vseh teh posvetilih bi se nam lahko zazdelo, da je Karpova filmska kariera končana. A temu še zdaleč ni tako. V sklopu mariborske retrospektive smo lahko prvič videli njegovo zadnjo stvaritev, film Oktolog. Film je v Karpovem slogu preplet estetike in ostrine, vendar je ta tokrat izražena z besedo.

Filma Oktolog in Karpopotnik si bo mogoče ogledati na ljubljanski premieri 23. novembra ob 21. uri v Slovenski kinoteki.

Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk (1970)
Zdravi ljudje za razvedrilo (1971)
O ljbezenskih vescinah (1972)

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

rš večinoma poslušam zaradi muzike in ob večjih količinah govorjenja preklopim na mp3. ampak ta prispevek včeraj me je popolnoma navdušil. karpo godino sem poznal bolj po imenu in slovesu, vendar zdaj v kratkem načrtujem natančen pregled njegove filmografije. vsem sodelujočim lahko vam samo čestitam za odlično opravljeno delo, ter se vam zahvalim

Me zelo veseli, da te je Karpo prepričal. Pred leti je pri Filmskem skladu izšel DVD Splav meduze, na katerem so tudi vsi trije (zgoraj objavljeni) kratki filmi + Manjka mi Sonja Henie in Making of Sonja Henie. Lahko malo posurfaš, če se ga da kje dobiti. Drugače pa je zelo težko priti do Karpovih filmov, na netu se najde samo še Rdeči boggie. Upam, da se bo to v kratkem uredilo ...

V Mariboru je v začetku messeca bila retrospektiva Karpovih filmov. Včeraj je v Slovenski kinoteki bil njegov kratki film Abesinija. Pa vsake tolko se najde kaksen na sporedu.

Res je. 23.11. pa bosta v Kinoteki premieri filmov Oktolog in Karpopotnik (hommage Karpu).

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness