Tonči Kuzmanić 1956–2021

Oddaja
5. 3. 2022 - 23.00

foto: Marko Brecelj

Govorili, kramljali in debatirali bomo o liku in delu lansko leto preminulega Tončija Kuzmanića, sociologa politike, učitelja in »ribiča na suhem«, kot se je večkrat slikovito opisal. 

Sprehodili se bomo skozi obdobja, v katerih je puščal svoje sledi, prelistali njegova najznačilnejša dela in proti koncu poskušali še razčleniti kak njegov zmeraj oster tekst. 
V studiu bomo Andrej Marković, Primož Turk, Igor Bijuklič, Biga in tonska mojstra Sava. Pa možda i više. 

Brez zadržkov se ekipi v etru lahko tudi pridružite s klicem na 01 242 88 00/01 

 

 <<<< ČASOVNI SKOKI >>>>

 

- Siniša Brajčič, Tončijev mladostni prijatelj in sošolec, ribič z Visa

- Rastko Močnik, Tončijev sotrudnik (predvsem referendum za vstop v NATO)

- Jani Kovačič, Tončijev fuzbal soigralec

- Gorazd Kovačič, Tončijev učenec

- Tončijeva pesem v interpretaciji Siniše + oproštajna pjesma

- Predavanje "Levica: politična nepismenost & nedelovanje" (@Modri Kot, ex Avtonomna Tovarna Rog)

- Predavanje "Umetnost in politika" (@Modri Kot, ex Avtonomna Tovarna Rog

 

foto: osebni arhiv

Hvala kolegu Mihi Zadnikarju in Jerneju Kastelicu - Jerryu za obisk v studiu ter dr. klicatelju iz Opremljevalnice, ki je interveniral s klicem. Hvala Pii Nikolič za branje Tončijevega nagovora.

Hvala tudi Rastku Močniku, Gorazdu Kovačiču, Janiju Kovačiču in Siniši Brajčiču - Rošotu iz Visa za vmesne prispevke.

»Danes moraš biti politična žival – ne pa družbeno bitje!«

                                                                 - Tonči Kuzmanić

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

E moji "študenti"! Bolj zblojenih in uničenih generacij na ravni mišljenja, kakršne so trenutne, pod Soncem zemeljskim še ni bilo, še kako tudi zato, ker so vam vaši vrli faking profesorji, še kako tudi nekateri sodelujoči v tej oddaji, odtegnili Tončija, še huje, nikdar ga niso niti uspeli dobro razumeti. Tko to je. Zdaj ste povsem ter dokončno izgubljeni. Naj vam bodo bogovi in boginje naklonjeni (kar vam ne bodo).

Kako značilno kuzmaničevski komentar! Komentator najprej poseduje zmožnost razločevanja med mišljenjem in nemišljenjem, ki sama sodi le k mišljenju. Nato se zvrne v klasično pokroviteljsko pomilovanje, saj nemišljeni za svojo oropanost niso krivi sami, pač pa so le žrtve nekih mitičnih profesorjev. Ti ravno tako niso spet tako zelo mitični, saj jih je najti celo med prikrajšanimi sodelujočimi, od kaerih sta zares profesorja le dva, če ne štejemo treh na pol profesorjev, ki so oddajo vodili iz studia. Ali so krivci padca v nemišljenje pri tem tudi sami žrtve lastne prikrajšanosti, ali pa so svoje žrtve v prepad pahnili ravno kot ljubosumni posestniki te neznane zmožnosti, to seveda ostane v ambivalenci. In na koncu nas komentator skoraj že napoti k resničnim mojstrom, a jih naposled raje ne imenuje, saj kdor je oropan zmožnosti mišljenja, temu te vrline ni mogoče vliti od zunaj, pa četudi je ves čas klican k pokori žuganja in opominjanja na to, česar tako ali tako nikoli ne bi mogel imeti. Na koncu se vse skupaj odvija prek sklicevanja na resničnega mojstra, ki pa je tako ali tako preveč mrtev, da bi o vsem skupaj utegnil kaj dodati. Razen, da je, kot zapisano, gornji komentar najverjetneje iz onstranstva zapisal kar Tonči sam. Morda še dobro, da ga tako ali tako ni silaka, ki bi znal govoriti grško in razumeti to žalost, sicer bi se najbrž nemudoma komentatorju v olajšanju pridružil brez oklevanja! Le kje so ostali mojstrovi učenci?

Hm..ok, vidimo, da vam je bilo všeč, pa dajmo še malo: Poleg študentov so povsem in nepovrnljivo izgubljeni tudi njihovi profesorji in profesorice, ki, skrajno očitno, ne zmorejo sestaviti dveh resnih stavkov o tem, kva to resnega dogaja v zadnjih desetletjih ne zgolj tod tod naokoli, zlasti v zadnjih dveh letih, prav nasprotno, ogromna večina je po začetku 2020 preprosto obmolknila, to pomeni, da javno ni izdahnila enega resnega stavka ali pa se je, kot denimo eden od dveh omenjenih preprosto opremila z antipolitičnimi "orientalizmi" tipa "proticepilci" kar je skrajno zabavno glede na to, da se je pri svojem phd ukvarjal z Arendt. Sranje, če nas vprašate, totalno. Ajd, pozdrav iz onostranstva.

..še tole, pisalo se je in piše se in pisalo se bo Kuzmanić ne Kuzmanič. Tonči je pač bil bitje s pol strešice.

Najdi mi en stavek pr Arendt, ki nedvoumno podpira propagandno hujskaštvo proti zdravstvenim dosežkom znanosti. Če kaj, v Origins of totalitarianism ravno skuša pojasniti radikalno razliko med znanostjo (ki ima seveda tudi svoje minuse) in pa tem, kar so v imenu znanosti počeli nacisti...

Pa še to. Čast učenci učitelju izkazujejo najbolj ravno tako, da kljub vsemu spoštovanju do njega, znajo tudi dvomiti v njegove sklepe in mu ne sledijo ter ga malikujejo, kamorkoli že gre. Mislim da vsaj tile, ki so bili v etru, to zadostno počno. Ajt. Lako je bit bog na forumu, a kde si u ril lajfu?

"Lako je bit bog na forumu, a kde si u ril lajfu?" Točno tako, me veseli če sva se razumela. Se pa opravičujem za po nemarnem dodano polovico strešice. To ni bilo lepo in ni bilo prav.

aja, kle sta dva anonymousa. prva dva commenta sta od ta prvega annonymousa. ta zadnja dva pa sta od mene. hehe

Joj pa res! In če zraven prištejem še sebe, pa čeprav sam sebi nisem anonimen, smo pravzaprav torej že trije! In ne mislimo vsi enako! No, kljub moji manjši zablodi, se ood svoj komentarnše vedno podpišem. Čeprav se ne, ker sem (razen sebi) anonimous, ampak glavno, da se razumemo, ne? Saj se? Razumemo?

(Uf, kaj dodati..če se ne motim, je Tonči že pred mnogimi cajti rekel, da "ne posluša RŠ-a", nekaj tazga, seveda je bilo to povsem preslišano in verjetno tudi povsem nerazumljivo, jebat ga. Nejc..imate vso pravico, da "znanost" razumete kakor vam paše, nimam nič proti, tudi s pomočjo Arendt, če hočete, dodajam pa tole: Če RŠ o covidiziranju in covid-znanstveniziranju še vedno poroča v okvirjih tistega, kar je bilo možno prebrati na njegovih straneh v prvih mesecih po zagonu tega projekta potem je brez težav možno odgovoriti, da tudi RŠ-evci niso več zmožni mišljenja. A vas redno ne spremljam, že dolgo, tole je bil zgolj slučajen obisk zaradi oddaje o Tončiju. Good. Bye.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness