Petkov gvant

Kulturna ali glasbena novica
27. 12. 2013 - 16.30
 / Kultura

Mestni napovednik,

petek, 27.12.2013

MUZIKA

Metelkova - Hostel Celica, ob 21.00

Koncert Bratka Bibiča & The Madleys & gostov hkrati obeležuje izid novega istoimenskega albuma, ki je izšel pri založbi Klopotec konec oktobra 2013. Bratko Bibič & The Madleys Quintet v Kabinetu čudes Brutka Bimbiča predstavljajo koncertni program avtorske glasbe harmonikarja Bratka Bibiča z zanj značilno (z)mešanico izmišljene urbane in ruralne ljudske ter popularne glasbe, ki se povezuje s sodobno komorno glasbo, jazzom, rockom in improvizacijo. Koncertno celoto ureja dramaturško-kompozicijsko načelo »cinematične narativnosti«, okrona pa jo renesančno-patriotska pesnitev Petelinje Bratka Bibiča. Vstop je brezplačen.

 

Metelkova - Menza pri koritu, ob 22.00

Koncert pulske zasedbe Fakofbolan, ki bo poleg starih komadov  predstavila svoj novi album ... ako ne možeš napraviti sam bar pokvari drugome ... Kot predskupina bodo nastopili The Shock, ki prav tako prihajajo iz Pule. Vstopnina: 5 €.

 

Metelkova - Klub Gromka, ob 22.00

Klubski večer This Is Our House. DJs: Awro, Clemzie J, Ffrika in Da John. Vstop prost.

 

Metelkova - Jalla Jalla, ob 22.00

SKA Party n°34. Vstopnine ni.

 

Metelkova - Gala hala, ob 22.30

Glavni gost tokratnega Rapetka bo Zlatan Čordić – Zlatko, najbolj delovni in diskografsko daleč najpotentnejši domači raper. Ob njegovem koncertu bo izšel tudi njegov prvi mixtape, kjer bo na vsem dobro znane podlage Zlatko polagal svoje rime. Gre za najbolj ulično plat njegovega ustvarjanja, ki besedilno morda še najbolj spominja na njegov prvenec Svet je lep. Poleg novega materiala bo Zlatko na prednovoletnem koncertu predstavil tudi kopico svojega starejšega materiala. Vstop + mixtape = 10 €.

 

Metelkova - Channel Zero, ob 23.00

Vabljeni na Zimski ReŠetalski kolaž! Poslednje petkovanje v letu 2013, v domačem nam Kanalu namenjamo draženju vaših odjemalskih kanalov v izbrano zvočnih odjemalskih razsvetljenskostih. Poleg vseh nians in odtenkov, boste in bomo odeti v barve ReŠetanja v vsej njegovi veličastni občasnosti, ..., ko bodo samo vašo zbranost koncentrirano dekoncentrirali skrbni skrbniki zvoka iz koncentrata Radia Študent - Cvaj, Dino, Sofi in Xaka. Vstopnina: 3 €.

 

Metelkova - Klub Monokel, ob 23.00

Dubstep/drum’n'bass invazija s Skyme & daMARiS. Vstopnina: z letakom: do 24.00: 0 €, po 24.00: 3 €, brez letaka: do 24.00: 3 €, po 24.00: 5 €.

 

Metelkova - Bizzarnica pri Mariči, ob 23.30

Koncert electro rockerjev DBAU (BiH). Vstop prost.

 

Orto bar, ob 21.00

Praznični koncert zasedbe Dandelion Children, ki bo ob tej priložnosti predstavila letos izdani album s preprostim naslovom Dandelion Children. Za vrhunec večera pa bodo poskrbeli indie garažni rockerji JohnDoe s predstavitvijo  prvenca. Vstopnina: 3 €.

Videospot Dandelion Children:

http://www.youtube.com/watch?v=jBYFoknXQ3w

Videospot JohnDoe:

http://www.youtube.com/watch?v=GmvEcbe7bN8

 

K4, ob 23.00

Praznična DMNP // BASS // TECHNO // HOUSE veselica z ansamblom Don't Make New People (Felis Catus, Krilc, Loutseau, MinusPlusForward, Mir, Moe Lester, Softskinson). Vstopnina do polnoči: 3 €, kasneje: 5 €.

 

GLEDALIŠČE

SNG Drama, ob 19.30 in 20.00

Na Velikem odru bo ob 19.30 uprizorjena predstava Boris, Milena, Radko, ki jo je napisal in režiral Dušan Jovanović. Gre za duhovito igro v središču katere je ljubezenski trikotnik med upokojeno igralko, njenim možem novinarjem in njenim ljubimcem, upokojenim kapitanom dolge plovbe. So erotične in ljubezenske peripetije pri teh letih sploh še primerne? Ali pa, nasprotno, opozarjajo, da življenje ne varčuje s presenečenji, čeprav niso zmeraj za vse prijetna? V Mali drami pa bo ob 20.00 uprizorjena Evripidova tragedija Alkestida v režiji Borisa Liješevića. Alkestida je zgodba o ženi, ki se žrtvuje in umre namesto moža, nato pa jo razboriti polbog vrne v življenje. Zgodba je prežeta z ironijo in črnim humorjem, kljub mitski osnovi pa zveni presenetljivo sodobno, zlasti v pretanjenem razkrivanju človeških strahov in šibkosti, razlik med spoloma in konfliktov med generacijami, ki se od antičnih časov do danes niso prav veliko spremenili.

 

Mestno gledališče ljubljansko, ob 19.30

Na Velikem odru bo uprizorjena Komedija z ženskami Heinerja  Müllerja, ki ob Brechtu velja za enega največjih nemških dramatikov 20. stoletja. V središču dramske zgodbe je Jenny Nägle, marljiva delavka na gradbišču, brigadirka, aktivistka, vzorna in življenjske moči polna oseba, ki se po končanem delovniku odloči gola skopati v gradbeni jami. To moške člane gradbinske ekipe najprej seveda navduši in vznemiri, kmalu zatem pa se v obratu razvijejo strastne oblike zgražanja, pregona, diskreditiranja, ki po svojih razsežnostih in besnilu bolj kot na komunistični spominjajo na inkvizicijski kontekst. V odgovor na plaz smešnih predsodkov in izobčenje Jenny Nägle začne nenavadno akcijo: iz prostovoljk sestavljena ženska ekipa se bo lotila opravil, ki so do tedaj veljala za povsem moška: najprej, recimo, montaže žerjava na novem gradbišču. Komedijo je režiral Ivica Buljan.

 

Slovensko mladinsko gledališče, ob 20.00

V Spodnji dvorani bo uprizorjen kabaret Tri prste pod popkom v zasnovi in režiji Maruše Geymayer-Oblak. Umetnica se v njem loteva skritega in prikritega v erotični fantaziji Slovencev, saj se navdihuje pri slovenski kvantarski ljudski poeziji. Kvantaške poskočnice so izhodišče za luciden pogled na naš prostor, njegovo zgodovino in dediščino, pa tudi na našo sedanjost. Predstava je namenjena gledalcem od osemnajstega leta dalje.

 

PERFORMANS

Hala za Železniškim muzejem (Parmova 35), ob 20.00

Izvedba performansa Mojster in jaz vsestranske umetnice Eme Kugler. Po performansu sledi zabava. Vstopnine ni.

 

UMETNIŠKI CIRKUS

Cankarjev dom - Gallusova dvorana, ob 19.30

Gostovanje švicarskega umetniškega cirkusa Compagnie Finzi Pasca s predstavo La Verità, ki jo je zasnoval in režiral Daniele Finzi Pasca. La Verità je sijajna gledališka predstava z izjemnimi akrobatskimi figurami, navdihnjenimi z nadrealistično poetiko. Trinajst osupljivih umetnikov raziskuje sanje in ideje nadnaravnega, predstavo pa odlikuje enkratna gledališka tehnika, ki temelji na nevidnih kretnjah, igri senc in izjemnih načinih osvetlitve. Plesalci bodo nastopili pred izvirnim zastorom, ki ga je leta 1944 za balet Tristanova norost naslikal Salvador Dalì. Vstopnina: 16 €, 20 €, 25 €, 30 €.

 

FILM

CANKARJEV DOM - KOSOVELOVA DVORANA

ob 19.30: drama Kakršen oče, takšen sin (Vsebina: Rjota je uspešen in ambiciozen arhitekt, ki svoj prosti čas načrtuje do minute natančno. Nepričakovan klic iz bolnišnice mu obrne življenje na glavo: njemu in ženi povedo, da njun 6-letni sin Keita ni zares njun, temveč so ga po porodu pomotoma zamenjali z drugim. Starša se povežeta z družino, ki je bila prav tako žrtev te zamenjave in je vzporedno vzgajala njunega pravega otroka. Para poskušata najti rešitev, ki pa se izkaže za zelo težavno, saj družini prihajata iz različnih družbenih razredov in svoje otroke vzgajata povsem različno.)

Japonska, 2013; režija Hirokazu Kore-eda

Vstopnina: 4,95 € in 4,50 €.

 

KINODVOR

ob 18.00 v Dvorani: drama Philomena (Vsebina: Philomena pripoveduje resnično zgodbo skeptičnega BBC-jevega novinarja in simpatične starejše gospe o iskanju njenega davno izgubljenega sina. Ta topla in duhovita različica Sester Magdalenk, v kateri blestita Judi Dench in Steve Coogan, je z Beneškega filmskega festivala odnesla nagrado za najboljši scenarij.)

VB, Francija, ZDA, 2013; režija Stephen Frears

ob 20.00 v Dvorani: drama Llewyn Davis (Vsebina: Llewyn Davis pokuša preživeti kot folk glasbenik v Greenwich Villageu leta 1961. S kitaro v roki in mačko na rami se potika po newyorških ulicah in spopada z vedno novimi, na videz nepremostljivimi težavami, od katerih si je marsikatero nakopal kar sam. Brez strehe nad glavo, brez denarja in brez plašča, ki bi ga varoval pred neusmiljeno newyorško zimo, je prepuščen na milost in nemilost svojim prijateljem in znancem. Pot ga vodi proti praznemu čikaškemu klubu, kjer ga čaka avdicija pri glasbenem mogotcu.)

ZDA, Francija, 2013; režija Ethan in Joel Coen

ob 22.00 v Dvorani: drama Volk z Wall Streeta (Vsebina: Najnovejši filmski podvig Martina Scorseseja in Leonarda DiCapria pripoveduje resnično zgodbo o vzponu in padcu Jordana Belforta, newyorškega borznega prevaranta, ki si je v devetdesetih letih ustvaril velikanski finančni imperij ter si z nenasitnim apetitom po denarju, moči, seksu in drogah prislužil ime Volk z Wall Streeta. V stranski vlogi te črno-komične gangsteriade iz sveta visokih financ se pojavi tudi Katarina Čas.)

ZDA, 2013; režija Martin Scorsese

 

KINOTEKA

ob 19.00: Boemsko življenje (Vsebina: Boemsko življenje »velikega« albanskega slikarja Rodolfa, »velikega« francoskega pesnika Marcela in »velikega« irskega skladatelja Schaunarda v dekadenci francoskega predmestja. »Velikanom« prideta v avdienco tudi Samuel Fuller in Louis Malle.)

Francija, Italija, Švedska, Finska, Nemčija, 1992; režija Aki Kaurismäki

ob 21.00: Daleč potujejo oblaki (Vsebina: Lauri Koponen je voznik tramvaja, ki živi v Helsinkih in izgubi zaposlitev zaradi zmanjševanja števila zaposlenih v podjetju. Tudi njegova žena Ilona, ki dela kot vodja strežbe v restavraciji Dubrovnik, izgubi službo zaradi zadolženosti restavracije pri banki. Zakonca iščeta drugo zaposlitev, toda na zavodu za zaposlovanje ni nobene ponudbe.)

Finska, 1996; režija Aki Kaurismäki

 

KOMUNA

ob 18.15: drama Otožna Jasmine

ZDA, 2013; režija Woody Allen

ob 20.15: ZF drama Gravitacija

ZDA, VB, 2013; režija Alfonso Cuarón

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.