Out of the Cradle - konferenca + VIDEO

Oddaja

Občasna direktna javljanja, prenosi in intervjuji iz Out Of the Cradle konference v Kulturnem Središču Evropskih Vesoljskih Tehnologij v Vitanju. Na dvodnevno popotovanje po bližnjem in daljnjem kulturnem vesolju se je odpravila RŠ posadka v sestavi: Medard Kržišnik, Matej Janković, Bojan Anđelković in Jaka Špiler. Smo na vezi na frekvenci 89,3Mhz.

Utrinki iz prvega dneva:

Bojan Anđelković :: Dragan Živadinov (Zavod Delak) in Marko Peljhan (Zavod Atol): Vesoljska umetnost in Slovenska vesoljska agencija

Matej Janković :: Deborah Douglas (USA, MIT): MIT in kultura znanstvenih instrumentov

Medard Kržišnik :: Jean-Claud Marcade (FR, the Institute of Aesthetics of Arts and Technologies): Ruski suprematizem in Zmaga nad soncem

Konferenco Out of the Cradle spremljamo tudi v petek na vesoljski frekvenci 89,3 Mhz.

***

“Naš planet je zibelka mišljenja, a ne moremo večno živeti v zibelki.” K. E. Ciolkovski

Out of the Cradle
Konferenca in zagon skupnosti

28 in 29 november 2013
KSEVT / Vitanje

Out of the Cradle vzpostavlja presečišče različnih skupnosti, ki se ukvarjajo z metodološkim in praktičnim raziskovanjem položaja človeka v kozmosu.
Platforma Out of the Cradle predstavlja kontekst, s katerim bi lahko razumeli vlogo humanistike, naravoslovja, umetnosti in inženirske ustvarjalnosti v edinstvenem programu z letnimi temami, ki bi se bodo razvijale v nizu lokalnih forumov in dosegle svoj vrhunec na zaključni konferenci v Ksevtu. Vsaka tema bo postavljena za eno leto in se bo začela na konferenci v letu 2013. V tistem letu bo predstavljena vsaj trem regionalnim Out of the Cradle forumom v Evropi, Ameriki in Rusiji. Tako bodo forumi pritegnili vodilne mislece iz posameznih metodologij ali praks znotraj dane tematike. Skupaj z zaključno konferenco so forumi namenjeni temu, da bi se oblikoval celostni teoretski pristop k raziskovanju vesolja ter praktični vodnik za razumevanje skupnih tem.
Zaključni simpozij Iz zibelke v KSEVT bo vključeval ugledne sodobne zastopnike (znanstvenike, umetnike in mislece) vzajemnega kulturnega razumevanja znotraj vesoljskih protokolov ali postopkov. Ker gre za novo polje raziskovanja, je za prihodnost programa kulturalizacije vesolja potrebno zgraditi zemljevid zagovornikov kulturnega pristopa k vesolju.

Cilji:
• vzpostaviti intelektualno presečišče humanistike, umetnosti in naravoslovja;
• poiskati priložnosti za promocijo ter souporabo metodologije in praktičnih izkušenj;
• vključiti različne metodologije v skupne prakse;
omogočiti sodelovanje med vključenimi skupnostmi;
razviti. Kulturni vesoljski program;
• omogočiti raziskovalne rezidence ali „think tank“ platformo za dolgotrajno sodelovanje med KSEVT, akademskimi ustanovami in znanstvenimi središči.

Obstoječa paradigma umetniško-znanstvenega raziskovanja ne vzpostavlja jasnega metodološkega okvira, v katerem bi lahko umetniki in humanistični raziskovalci svoje znanje vključili v znanstvene programe pod enakimi pogoji kot znanstvene ustanove. Po drugi plati znanstveniki večinoma ne morejo razširiti sfere svojega sistematičnega pristopa z bolj intuitivnimi in ustvarjalnimi metodami, saj s tem tvegajo, da bi jih zunaj njihovega polja raziskovanja dojemali kot neprofesionalce. Kompozitna misija umetniško-znanstvenega raziskovanja – glavna dejavnost KSEVT – ustvarja odprto in nevtralno okolje, kjer bodo lahko posamezniki iz vseh umetniških in znanstvenih disciplin na koncu ustvarili nov model raziskovanja. To ne bo koristilo le kulturnim ali umetniškim organizacijam, marveč tudi znanstvenim in akademskim ustanovam v Evropi in po vsem svetu.
Prva namera tega projekta je, da stopi v stik z umetniško-znanstvenimi skupnostmi in s tem vključuje njihove znanstvene in umetniške raziskave v širšo platformo ter ustvarja razširjeno razumevanje kulturalizacije vesolja. V večjem okviru bodo organizirana soočenja znanstvenikov in umetnikov, najprej skozi glavni simpozij, v manjšem obsegu pa bodo kasneje – v sodelovanju z lokalnimi partnerji in kot sestavni del razstave – organizirane okrogle mize in zbori.
Udeleženci konference bodo znova premislili stare ter našli ustrezne nove modele oz. sisteme, s katerimi bomo bolje razumeli kompleksnost kulturne vsebine skozi Kompozitno misijo, skozi skupno polje. Ta okvir bo rasel z intervencijami vodilnih učenjakov, filozofov, znanstvenikov in umetnikov na tem področju, ki bodo na konferencah, s publikacijami in razstavami v različnih evropskih državah odprli ta spekter raziskovanja za širšo javnost.

Opazovalec

Naše razumevanje vesolja je skozi zgodovino oblikovalo različne znanstvene discipline: astronomijo, kozmologijo, astrofiziko, heliofiziko, planetarno znanost, astrobiologijo itd.
V teku stoletij je človeštvo razvilo socialno-tehnološki ustroj, ki nam ponuja vpogled v globine kozmosa. Ta nenehni razvoj, hkratno preseganje starih in novih modelov, preobraža tehnološke in socialne okoliščine Opazovalca.
Istočasno ostaja z njegovimi predrugačenji vred spregledan položaj človeka, ki stoji za temi socialno-tehnološkimi spremembami. Letne teme Iz zibelke se bodo osredotočale na to, kako „znova premisliti položaj človeka“ v tehnoloških, socialnih in naravnih procesih, položaj, ki omogoča razumevanje bližnjih in daljnih obdajanj – vesolja in Zemlje.

Predlagane teme:
- Definirati Opazovalca
- Orodja opazovanja
- Postopki opazovanja
- Razvoj vida
- „Jaz“ in obdajanja
- „Drugi“

KSEVT

Program Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) se osredotoča na raziskovanje in razvoj programa, posvečenega kulturalizaciji vesolja.
KSEVT kot edina ustanova na svetu sistematično omogoča nepretrgan dialog med umetniki in znanstveniki, ustvarja zavest o kulturalizaciji vesolja in obenem poleg obstoječega tehnološkega razvoja ponuja vpogled v kompleksnost kulturnega razumevanja znotraj raziskovanja vesolja.
Obstoječi vesoljski programi so zasnovani za „utilizacijo“ oz. koristno uporabo vesolja. Nacionalne in komercialne združbe razvijajo uporabne rešitve za nacionalno varnost, civilno raziskovanje vesolja (in planeta Zemlje) ter razvoj komercialnih storitev. Na splošno se ne zanimajo za razumevanje kompleksnosti in celostne človekove izkušnje znotraj vesolja, ampak bolj za golo izkoriščanje tehnološkega napredka in virov.
KSEVT se znotraj ustroja obstoječih vesoljskih programov prepoznava kor organizacija, ki omogoča razvoj ogrodja bodočih vesoljskih programov. Med drugim tudi podpira izvajanje kulturnega vesoljskega programa znotraj obstoječih aktivnosti raziskovanja vesolja in kulturnega razvoja.

PROGRAM

28th November 2013

Methodologiests /

Jean-Claude Marcadé (FR) / Russian Suprematism and the Conquest of the Sun

Manuela de Barros (FR) / Universite Paris-8 / Online

Deborah Douglas (USA) / MIT and the culture of scientific instruments

Wendy Coones (USA/AT) / Culture of the Lynxes – The history & development and future directions of observation practices / Online

Out of the Cradle – launch/

Miha Turšič (SI) / director of KSEVT, introduction of the Cultural Space Programme, Out of the Cradle activities, conference series and partners

Uroš Grilc (SI) / Minister of Culture Republic of Slovenia / Canceled

29th November 2013

Culturalization of Space: Arts and Humanities practices and approaches/

Ewen Chardronnet (FR) / Association of Autonomous Astronauts

Dragan Živadinov, Kristina Pranjić (SI) / Postgravityart

Marko Peljhan (SI) / Makrolab / MIR

Daniela de Paulis (IT) / Astronomers Without Borders

Konrad Becker (AT) / World-information.net

Angelo Vermuelen (BE) / Seeker / NASA/ESA

Ale De La Puente (MX) /

Louis-Phillipe Demers (CA) /

Alejo Duque (CO/CH) / Movimiento de los Sin Satelite  / Online

Trevor Paglen (USA) / Video

Joe Davis (USA) / Video

Annnick Bureaud (FR) / Video

Willoh S.Weiland (AUS) / Video

Out of the Cradle Lounge /

Open discussion on future Out of the Cradle activities / moderated by Miha Turšič (SI)

Lounge /

dj C-drík aka Kirdec

Video utrinek s konference Out Of The Cradle - KSEVT, Vitanje 28.11.2013

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness