Urkuma

Oddaja
25. 4. 2016 - 23.00

Urkuma je Stefano De Santis in prihaja iz juga Italije – iz pete italijanskegas škornja. Kot umetnik je začel z gledališčem, kasneje pa razvil zvočni pristop, s katerim teatrske koncepte prevaja v zvok. Naslov njegove domače strani sanfocahotel.com je naslov njegove surrealistične drame, ki govori o problemu beguncev v južni Italiji (mnogo let pred tem, ko je problem zajel celo Evropo).

V zadnjem času uporablja le avdio mešalko in ničesar več. Električni povratni signali se sučejo v mešalki in nastane zvok.

Beseda urkuma v lokalnem narečju pomeni: entropično-anarhično-heterogeno. Njegovo delo vedno uspe izraziti preprostost/ eleganco, brez bombastičnih poudarkov. Mali zvoki, prečiščeni vzorci- ne napada ušesa (in inteligenco) poslušalca. Izhajajoč iz svobodne improvizacije in noise-a, v zvoku spaja grobe in nežne elemente v precizno razporejene zvočne mozaike. Mrmrajoči droni/ nizki toni, tekoča brbontanja, električni sunki in akustični dodatki se zlijejo v celoto.

Urkuma je bil najbolj predvajan avtor v oddaji Huda ura na Radiu Študent. Zakaj? Ker njegovo delo vedno vsebuje neko preprosto eleganco. Mali zvoki, mali vzorci zadanejo v živo tkivo. Brez napada na ušesa (in inteligenco) poslušalca. Urkuma je tako eden od odrešenikov (ušes in inteligence…).

V oddaji se Borut Savski in Urkuma pogovarjata o delu slednjega in razmislekih pri tem.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness