Intervju s Cristianom Mungiujem

Oddaja
20. 1. 2017 - 18.00

Film Matura je film o odraščanju, vzgajanju, korupciji in iznajdljivosti. Film uspešno briše linije med odraščanjem in vzgajanjem. Iz perspektive očeta spremljamo zgodbo mlade maturantke, ki jo od odraslosti in neodvisnosti loči zgolj še matura. Prav tako se briše ločnica med korupcijo in iznajdljivostjo, češ korupcija je imanentna romunski družbi in je skrita ravno zato, ker je vseprisotna. Drama Matura romunskega režiserja Cristiana Mungiuja je po 4 mesecih, 3 tednih in 2 dnevih ter Za griči že tretji Mungiujev film, ki je dobil nagrado v Cannesu.

Predpremierno je bil film prikazan na 27. festivalu Liffe novembra lani, medtem ko je slovensko premiero ugledal 11. januarja 2017. Takrat sta bila v Kinodvoru predvidena tako predvajanje filma kot pogovor z režiserjem Cristianom Mungiujem, žal pa je huda zima romunskemu režiserju preprečila prihod v Ljubljano. Zaradi neznosnih vremenskih razmer je bil let iz Bukarešte odpovedan, obiskovalci pa smo se bili po projekciji primorani zadovoljiti z nadomestnim pogovorom preko Skypa. Govoriti z režiserjem tik po ogledu filma je neprecenljivo, le treba je vedeti, kaj si obetati. Namigov in nasvetov za simbolno dešifriranje zgodbe in likov od naturalističnega režiserja pač ne moremo pričakovati. Namesto tega je Mungiu ponudil kratek uvid o izbiri teme, tehnikalijah in svojem delu, pri filmu Matura je namreč bil tako režiser kot scenarist.

Na Radiu Študent smo bili posebej privilegirani, saj je Cristian Mungiu privolil tudi v ločen telefonski intervju. Mungiuja smo povprašali o odnosu do filma, statusu romunskega novega vala in hipotetičnih situacijah, in sicer, kakšne filme bi snemal Mungiu, če bi imel neomejene budžete?

Izhodiščna teza prvega vprašanje je bila, da je film bolj kot pripoved o korupciji zgodba o odraščanju. Mungiuja smo vprašali, če obstaja povezava med zgodbami posameznikov v filmu in romunsko družbo?

Izjava

Mungiuju pritrjujemo v tem, da ne gre za specifično romunski problem, s problemom vseprisotne korupcije se identificiramo tudi Slovenci. Tudi beg možganov je pogosto smatran kot edina smiselna poteza mladih intelektualcev. Je Matura samo oris stanja ali tudi manifesto, oziroma klic na pomoč?

Izjava

Poudarjanje individualizma ni samo tema, temveč tudi pristop, s katerim Mungiu ustvarja filme. Po predpremieri na Liffu je igralka Lia Bugnar povedala, da je Mungiu igralcem dal zgolj tiste dele scenarija, v katerih se pojavljajo. Ta neobičajen pristop je Mungiu utemeljil:

Izjava

Filmi kot imitacija življenja so lahko posledica nezadostnih sredstev. Zato nas je zanimalo, če bi v nekem idealnem scenariju, v katerem bi na voljo imel milijone in milijone dolarjev, Cristian Mungiu bil režiser, ki snema drugačne filme?

Izjava

Filmi Quentina Tarantina naj bi bili medsebojno povezani in s tem tvorili vzporedno dimenzijo. Tudi filmi Mungiuja so povezani, saj so vsi filmi zelo romunski, s čimer pa ni mišljeno samo v jezikovnem smislu. Zanimalo nas je, ali režiser rdečo nit skozi svoje filme vidi tudi sam?

Izjava

Na koncu nas je zanimalo, ali je romunskega novega vala že konec, kot trdijo nekateri kritiki?

Izjava

Intervju je Mungiu sklenil sam.

Izjava

Intervju s Cristianom Mungiujem je opravil in pripravil Mateo.

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.