Miki Polonski, izraelski režiser

Okrogla miza, intervju ali pogovor
7. 11. 2017 - 20.00

 

Konec oktobra se je v majhnem srednjeveškem mestecu na Češkem odvil že 21. Mednarodni festival dokumentarnega filma Jihlava.

Nagrado za najboljši dokumentarni film leta je prejel ruski režiser Dmitry Bogolubov , za film Stena (Zeď, 2017). Gre za observacijski dokumentarec o porastu kultnega občudovanja Stalina v dandanašnji Rusiji.

Tekom štirih festivalskih dni se je bilo poleg filmskih projekcij mogoče udeležiti tudi odprtih javnih pogovorov z znamenitimi intelektualci, režiserji in aktivisti. Med tokratnimi gosti so bili denimo ruska novinarka in aktivistka Zhanna Nemtsova, hrvaški dramatik Oliver Frljić in poljska pisateljica in raziskovalna novinarka Katarzyna Surmiak-Domańska.

Poleg tega se je bilo moč prijaviti na profesionalno delavnico za obetavne producente ter na profesionalni seminar  Jihlava Academy za filmske režiserje, kritike in programske vodje festivalov. Na tem seminarju so mladi režiserji predstavljali svoje filmske projekte v razvoju, na kar so dobili konstruktiven odziv ostalih udeležencev in mentorjev. Ta izredno pester nabor projektov mladih režiserk in režiserjev, ki so v Jihlavo prišli iz Mehike, Filipinov, Egipta, Danske, Nizozemske, Švedske, Slovenije, Srbije, Belorusije, Hrvaške, Nemčije in Češke je prinesel optimistični pogled v prihodnost.

Še bolj kot filmi, ki so se odvrteli tekom festivala, nas je navdušil mladi filmski ustvarjalec iz Izraela, Miki Polonski, ki je bil na seminarju Jihlava Academy eden izmed mentorjev režije. Njegovi filmi so vizualno izredno močni, pokrajina in arhitektura igrata pomembno simbolno vlogo, ki zgodbe, največkrat tragičnih likov, podkrepita in jih povzdigneta na raven refleksije. Diplomiral je na izraelski filmski akademiji Minishar School of Arts v Tel Avivu, kjer zdaj tudi predava.

Njegovi filmi dosegajo lepe uspehe. Za kratek film Ten Buildings Away (2015), ki je bil premierno prikazan v Cannesu, je prejel številne nagrade, denimo  glavno nagrado na filmskem festivalu Odense na Danskem.  Za presunljiv dokumentarec 1 Building and 40 People Dancing (2015) je prejel nagrado za najboljši študentski film na Astra filmskem festivalu v Romuniji, medtem ko je njegov letošnji kratki igrani film Shmama (2017) septembra prejel nagardo Paradino d'argento na prestižnem festivalu v Locarnu, ter nagrado za najboljšo režijo na filmskem festivalu Pančevo. Miki Polonski trenutno piše scenarij za svoj prvi igrani celovečerec  Brother's Oath .

 

Z njim smo spregovorili o treh omenjenih filmih ter o samem ustvarjalnem procesu.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.