Festivali od Beograda do Saint-Maloja

Oddaja

Jaka Berger je šel na Festival Nova doba v Beograd in se pogovarjal z Radovanom Steinom..

 

Izar Lunaček je šel na Quai de Bulles v St. Malo..

 

Kratka recenzija stripa Mala Nadja in še manjša Barbara...

 

Strip Matjaža Bertonclja - Ponižani in razžaljeni kot radijska igra..

 

DOGODKI

21.10., 20:00 Galerija Kresija – Danijel Žeželj: Sončno mesto

V Ljubljano prihaja Danijel Žeželj, 47-letni striparski avtor s Hrvaške, ki ga poznamo tudi po delih objavljenih v DC Comics/Vertigo, Marvel Comics, The New York Times Book Review, Harper's Magazine, San Francisco Guardian, Editori del Grifo, Edizioni Charta in drugih. Z multimedijskimi dogodki se ukvarja že od leta 1999, ko je s komponistko Jessico Lurie naredil serijo multimedijskih performansov z živo glasbo in risanjem v živo, kar bo izvedel tudi v torek na zunanjih oknih Galerije Kresija, z glasbeno podlago bobnarskega dua, sestavljenega iz Jake Bergerja in Bojana Krhlanka. Leta 2005 je postal prvi stripar, ki je imel solo razstavo v muzeju Isabella Steward Gardner v Bostonu. Sicer pa je leta 2001 v Zagrebu ustanovil tudi založniško hišo in grafični studio Petikat. Njegova dela so izhajala predvsem v Italiji in Ameriki, nekaj malega tudi na Hrvaškem.

 

Žmavc, 11.00-17.00 - tri sobote na mesec

Srečanja striparjev, ilustratorjev in risarjev v Žmaucu. Popoldneve bodo popestrili obiski slovenskih ilustratorjev, ki vam bodo lahko svetovali in katerim boste lahko zastavili najbolj zanimiva vprašanja.Vabljeni ste k prijateljevanju, ustvarjanju in promociji svojih del. Pripravilibodo kratke aperitive, ki umirijo roko in oko, male prigrizke, ki potešijo lakoto, prijetno glasbo, papir in udobne sedeže. Poskrbeli bodo, da ne boste žejni in da se lahko priklopite na wifi, če to potrebujete. Študentje bodo deležni kosil na bone, ostalim pa lahko pripravimo hrustljave sendviče iz naše krepke ponudbe. Ker vedo, da se bo število stripov namnožilo, bomo od vsakega avtorja ob zaključku naših druženj izbrali delo ali dve (skenirano različico seveda), katere bomo ob zaključku sezone izdali v vezani obliki Žmauc Strip Connection-a in s tem predstavil avtorje in njihovo delo družabnih sobot. Aktualna dela pa bodo sproti ob popoldnevih razstavili v prostorih lokala. Ne pozabite hb svinčnikov, radirk, kulijev, tuša in peres, edigsa, flokijev, rotringov, čopičev, ravnil, trikotnikov in ostalih pripomočkov, ki jih navadno uporabljate. Niso pa nujni, bistvo je druženje in dialog med vami, ustvarjalci. Žmauc Connection - nova era druženja, ustvarjanja in izobraževanja v vašem najljubšem lokalu.

Datumi:
25.10.2014 
08.11.2014 
22.11.2014
29.11.2014 
13.11.2014 
20.11.2014 
27.11.2014

 

30.10., 12:00, Knjižnica Otona Župančiča – enota Kolodvor

Prvi del treh dogodkov v okviru Ofenziva iz arhiva – razstava posterjev in grafik in drugih tiskovin. Stripburger bo odprl arhive in predstavil, kaj se v njih skriva. V izpostavi knjižnice na Kolodvoru bodo na ogled posterji z razstave Pozor, delo!, ki so nastali v grafičnih delavnicah Ljubljanskega MGLS. Gre za odtise, ki so bili ustvarjeni za posebno Stripburgerjevo edicijo, posvečeno časti in oblasti dela. V IRIU bo od 7. novembra od 20. ure na ogled vse od plakatnih formatov iz mednarodnega projekta Pozdravi iz Striponije, do Stripblea, Ljubilejnika iz TipoRenesanse in Burgerfaces. Prvič bodo prikazana tudi dela domačih avtorjev, nastala na Stripburgerjevih gostovanjih v Franciji v MJC Lillebonne v Nancyju in v Le Garage L v Forcalquierju in še kje. Tretja razstava se bo odprla 1. decembra ob 20ih v Kinu Šiška, kjer bodo razstavljena dela, ki so jih pri Stripburgerju dobili v dar ali z menjavo. Gre za dela, ki posegajo v polje grafike, oziroma za serijo plakatov, ki bodisi oglašujejo stripovske dogodke, bodisi so formo plakata izkoristili za krajšo stripovsko pripoved, ki razstavljena na ulicah omogoča dostopnost stripa čim večjemu številu mimoidočih. Več o tem še v naslednji Stripofiliji.

 

Sicer pa se kmalu nadejamo tudi stripa po znani radijski igri, ki se je dolgo tega predvajala tu, na Radiu Študent pod imenom Butnskala, kaj kmalu pa bo v slovenščini izšel tudi diplomski strip Cirila Horjaka, aka. Doktorja Horowitza z zobozdravstveno tematiko. Naslednji Stripolis bo v Kinu Šiška 18. novembra, to pomeni da nas vmes čaka še ena Stripofilija, ampak dajmo že sedaj omenit da se bo isti dan, torej 18. novembra pred večernim pogovorom tam odvil tudi stripovski bazar od 16. pa do 19. ure.

 

Naslednja Stripofilija bo na vrsti 15. novembra.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness