Ko so knjige stripi postale

Oddaja
20. 9. 2014 - 18.00

Intervju z Matjažem Bertoncljem o adaptaciji stripa Ponižani in razžaljeni.

 

Nekaj slovenskih in svetovnih adaptacij poezije in proze v stripu.

 

DOGODKI:

V dvorani v Mestni knjižnici Kranj lahko od 4.9. še nekaj časa ogledujete stripovsko razstavo Andreja Štularja, tokrat se je ponovno lotil razstavljanja stripov, ki so nastali po literarnih predlogah slovenskih in tujih literatov, kot so Srečko Kosovel, Ivan Volarič-Feo, Miha Mazzini, Vitomil Zupan, Daniel Harms in drugi.

***

Z novo sezono se oktobra vrača tudi novi Stripolis v Kinu Šiška! Tretja sezona se bo začela 13.10., kjer bo gost Matjaž Bertoncelj, v Kinu Šiška pa se ne bo posvečalo le njegovemu novemu stripu Ponižani in razžaljeni, ampak njegovemu celotnemu opusu, vse tja do Barbarja Macona in zlobnega volka Magnuslupusa pa kdo ve še česa. Drugi gost večera pa bo Iva Mitrevski, katerega zgodbe male Nadje lahko vsako sredo spremljate na njegovi spletni strani. Ob 20ih torej prvi sezonski Stripolis v Komuni Kina Šiške.

***

21.10. bo na steklenem mostu v centru Ljubljane potekal svojevrsten performans. Obiskal nas bo gost iz Hrvaške, Danijel Žeželj, ki je med drugim risal za DC Comics, Marvel Comics, The New York Times Book Review in Harper's Magazine. Bil pa je tudi prvi stripar, ki je imel solo razstavo v muzeju Isabella Stewart Gardner v Bostonu. Razen v ZDA je največ stripov izdal v Italiji. Danes živi v Bostonu, doma na Hrvaškem pa je izdal recimo Male roke, Refleks, Sunčano mjesto in podobno. Na enemu od steklenih mostov, ki zaenkrat ostaja še skrivnost pa bo 21.10. v živo risal ob spremljavi dveh domačih bobnarjev Jaka Bergerja in Bojana Krhlanka. Več v naslednji Stripofiliji, tretji teden oktobra, 18.10. ob 18ih.

 

NATEČAJ:

Literarno-umetniško društvo Literatura te vabi, da zasadiš GLAVO V OBLA(Č)KE! Za kaj gre? Prijavite se lahko na stripovsko delavnico pod mentorstvom Andreja Blatnika in Cirila Horjaka in naredite čisto svoj avtorski strip o eni od ljubljanskih znamenitosti. Delavnica bo trajala od oktobra do konca leta, natančneje ob ponedeljkih od 17.00 dalje. Prijavi se lahko vsak, ki je star od 14 do 18 let, par mesecev gor ali dol, ki ga pač zanima. Če se ti zdi, da si lahko samo scenarist ali samo risar pa se prijavi s  partnerjem v paru. En bo risal, drugi pa prispeval besedilo. Ali obratno. Stripi bodo potem izdani kot stripovski album in na voljo v slovenščini in angleščini. Torej vse kar morate narest je pripravit osnutek scenarija s primerom dialoga (po možnosti že na temo na eno od ljubljanskih znamenitosti) in ga, skupaj s kontaktnimi podatki, do 6. oktobra pošljite na: oblacki@ludliteratura.si. Rezultati bodo znani 13. Oktobra na ludliteratura.si/oblacki In če vam uspe, se bo vse skupaj začelo 20. oktobra.

 

NOVICE:

Pa še novička, za katero ste že slišali, če ste se mudili okoli Strip.art.nice Buch na obletnico padca dvojčkov. Trilogijo Tomaža Lavriča z naslovom Evropa smo lahko začeli brati že davnega leta 2003 izpod rok francoske založbe Gléant ali malo kasneje v Mladini. Uradno je torej izšla tudi slovenska barvna izdaja akcijskega stripovskega seriala Evropa. Max Modic je celo zapisal, da gre za »nadaljevanje Lavričevih Bosanskih basni z drugačnimi, žarnskimi sredstvi. Evropa, ta gangstersko-gastarbajterski blues ceste pa analizira zgodbo enega od krvnikov.« Konec citata. Ponovno bomo spoznali srbskega kriminalca Žileta ki se bo s svojimi črnim humorjem spopadal s pastmi tako opevane Evrope.

***

Aja, ljubitelji Marvel in DC superjunakov, tale je za vas. Do leta 2020 so namreč oboji skupaj obljubili posneti 30 filmov po svojih stripih. Se pravi že naslednje leto naj bi nas maja pričakal nov del Avengersev: Age of Ultron, junija Fantastic Four in 17. Julija tudi mož mravlja aka. Ant-Man.

***

Za konec se spomnimo še Stana Goldberga, ki ga je zadnji avgustovski dan odneslo na drugi svet. Verjetno gre za enega najbolj znanih koloristov, kar smo jih do sedaj poznali. Najširše je bil znan verjetno prav zaradi dela za Archie in Marvel Comics. V 60ih je na primer sodeloval pri izbiri barvnih shem za Spider Mana in Fantastic Four. Leta 2011 pa so ga celo sprejeli v Dvorano slavnih National Cartoonists Societyja. Znan je bil tudi po karikaturah za moške revije in nekatere oglase.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness