Stari umirajo, novi se rojevajo ...

Oddaja
16. 4. 2016 - 18.00

Preminil Gallieno Ferri, oče Zagorja..

 

Z Boštjanom Volkom o stripu Aidana..

 

preminil Oto Reisinger..

_____________________________________________________

NAPOVEDI

- 4. aprila se je v Knjižnici Prežihovega Voranca v Ljubljani otvorila razstava Igorja Ribiča – Od stripa do slike. Igor Ribič je slovenski akademski slikar, bolj znan po svoji vlogi Ribiča Pepeta v otroških predstavah in so-avtorstvu z Jožetom Potrebuješem. Diplomiral je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Kot ilustrator deluje predvsem na področju otroške in mladinske knjižne ilustracije. Oblikoval je celostne podobe in scenografije za razne gledališke, filmske in televizijske projekte. Uveljavil se je tudi kot opremljevalec in tehnični urednik publikacij raznih založb, zadnjih nekaj let je urednik otroške revije Trobentica. V pop skupini Gu Gu je igral kaviature in pel. Razstava bo na ogled do 23. aprila.

 

- Včeraj so v Trubarjevi hiši literature podelili nagrade mladinskega natečaja Živel strip! Živela animacija! 16, ki že več let združuje ljubezen do stripa in animacije z obeh strani italijansko-slovenske meje. Tokrat poročajo o 524 prispelih stripovskih delih in 55 animacijah. Razstava del bo na ogled do 6. maja 2016.RogLab osmim nagrajencem natečaja omogoča izdelavo lastne stripovske majice na delavnici z avtorjem Davidom Krančanom, ki bo potekala v soboto, 23. aprila 2016, med 10. in 14. uro. Živel strip! Živela Animacija! je letni nagradni natečaj za strip in animacijo za učence in dijake iz Slovenije in Furlanije-Julijske krajine. Organizirata ga italijansko združenje Viva Comix in uredništvo revije Stripburger, ki jo izdaja Forum Ljubljana. Natečaj, katerega namen je spodbujanje stripovske ustvarjalnosti in branja, je v zadnjih letih posegel tudi na polje animiranega filma. Skozi natečaj vsako leto predstavijo slovenskega in italijanskega avtorja s področja stripa in/ali animacije. Letos je za natečaj Saša Kerkoš ustvarila sodobnega Kurenta in ga zabeležila v knjižni izdaji Kurentove dnevne refleksije. Skozi natečaj so organizarorji predstavili tudi lik sodobnega brezdomca Homerja, ki ga je ustvaril italijanski avtor Davide Toffolo.

 

- 18. aprila v sklopu slovenskih dnevov knjige pred Mestno hišo potekajo Debate iz podzemlja o Zatonu Evrope: Majhni evropski narodi so s svojimi »neslišnimi« jeziki in prezrtimi problemi od nekdaj v senci in pod pritiskom večjih kultur. Kljub trenutnim evropskim idealom in retoriki o enakovpravnosti je njihov položaj še zmeraj marginaliziran, življenje mnogih ustvarjalcev pa prežeto z nesigurnostjo in potrebo po refleksiji ter artikuliranem uporu. O svoji izkušnji evropskega prostora bo spregovoril… Pogovarjali se bodo Simon Brooks, Daina Tabuna, Igor Divjak,z risanjem v živo bo Strip komentar izriseval: Izar Lunaček med 19 in 20. uro.

 

- V torek, med 19 in 20. uro prav tako na Slovenskih dnevih knjige in pred mestno hišo še Debate iz podzemlja o primitivizmu: Če je kriza res sproducirala slovensko zaostalost, ki se jo trenutno prezentira kot najbolj naravno pojavno obliko, kako to, da je bilo primitivizma pred petimi leti, ko so bili ekonomski kazalci še veliko slabši, bistveno manj, kot pa ga je zdaj? Kaj se je zgodilo tako z ekonomskimi kot intelektualnimi elitami, ki so konec koncev… Pogovarjala se bosta Nataša Sukić in Robert Perišić, strip komentar bo v živo izriseval Miha Hančič.

 

- V torek, 19. aprila ob 20:00 v Komuni CUK Kina Šiška Stripolis predavanje Cirila Horjaka aka dr. Horowitza o njegovi še ne čisto izdelani diplomi na ALUO. Ciril Horjak alias dr. Horowitz, risar prvega stripa o endodontiji na svetu, ničesar ne pogreša. Ima skoraj vsega preveč: svinčnikov, papirja, kreditov in otrok. Le ena stvar mu še manjka do popolnosti – diploma. Letos bo zaključil študij na Akademiji za likovno umetnost. Ker je praktični del naloge končal že predlani, zdaj mnogi zadržujejo dih in komaj čakajo na teoretični del. Kaj novega bo napisal? Bo v zapisanem zgolj strnil spoznanja zadnjih desetih let? Bo poudarek na izobraževalnem stripu ali na stripovskem jeziku nasploh? Nikar ne zadržujte sape, globoko vdihnite in pridite poslušat človeka, ki riše skoraj toliko, kot govori. Na predstavitvi se bo doktorju brez diplome pridružila še prijateljica Jasmina Hlaj. Jasmina bo kot po naključju postavljala ravno tista vprašanja, na katera ima Ciril odgovore.

 

- 20. aprila Debate iz podzemlja o nevidnostih žensk in starosti pred mestno hišo med 19 in 20. uro. Nastopajo: Jelena Lengold, Gabriela Babnik, Vilma Štritof, Strip komentar: Ciril Horjak.

 

-21. aprila Debate iz podzemlja pred mestno hišo med 19. in 20. uro o Izvoru zla: Govorijo Svetislav Basara, Tanja Lesničar Pučko, moderira: Tadej Troha, Strip komentar: Matej de Cecco.

 

- Strip.art.nica Buch in Zavod Strip art v petek, 22. aprila 2016 vabita na Strippasuljpiknik v Murgle center, Cesta v mestni log 55.

Program:
18:00 – 01:00 Strippasuljpiknik
19:00 – 20:00 podpisovali in risali vam bojo Tomaž Lavrič, Zoran Smiljanić, Gorazd Vahen, Dušan Kastelic, Iztok Sitar, Marko Kociper, Jakob Klemenčič, Matej de Cecco, Gašper Rus, David Krančan, Andrej Štular, Bernard Kolle, Izar Lunaček, Damijan Stepančič, Ciril Horjak, Marjan Manček, Igor Ribič, Boris Jukič, Štef Bartolić, Darko Macan, Igor Šinkovec… in Tanja Komadina.
Pridejo tudi Marijan Pušavec, Katerina Mirović, Bernard Radovčić, Marko Šunjić…
21:30 – 22:30 koncert skupine Buh Blues Project
22:30 – 01:00 druženje in prepevanje domoljubnih pesmi

Spodbude k nakupu:
– ob nakupu knjige Uputstvo za pripremanje – kuvanje hrane i izradu suvih improvizovanih obroka u ratu (10 €) – darilo: porcija JLA pasulja
– 20% ob nakupu knjig založnika Buch (razen knjig Mikija Mustra) ali porcija JLA pasulja + pivo
– ob nakupu stripov ostalih založnikov v znesku nad 100 € – darilo: porcija JLA pasulja + pivo
– 20% popusta na srbske in hrvaške strip albume, ki so izšli do 31.12.2015

Pravila pri podpisovanju – risanju:
– prednost imajo kupci, ki bojo kupili stripe ta dan v trgovini – v primeru vrste, so vedno prvi na vrsti
– avtor vsakemu nariše eno sliko, vse ostalo samo podpisuje

 

- V Hrvatskom domu likovnih umjetnika v Zagrebu se bo med 13. in 15. majem odvil 19. mednarodni festival stripa Crtani romani šou. Prišli bojo tuji in domači gosti, sejem stripov, razstave, predavanja, tribune in delavnice za otroke. Več o programu bodo zaupali v prihodnjih dveh tednih.

 

- Letošnji Comic Con na Dunaju bo potekal med 19. in 20. novembrom, samo do 4. maja pa imate možnost, da kupite vstopnice po najnižji ceni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.