Z vseh vetrov

Oddaja
18. 11. 2017 - 18.00

Strip novice iz ZDA, Hrvaške in mat'kurje:

Kaj Foxu dela Disney in obratno in kaj ta dva delata Marvelu..

Recenzija Nove gorice v stripu..

V Zagrebu se odpira hiša stripa.

 

OBVESTRIPNIK

Še vedno je v Pritličju na ogled razstava Tilna Javornika, zmagovalca lanskoletnega natečaja stripovskega festivala Stripolisfest. Tilen Javornik se je rodil leta 1993 v Ljubljani, kjer se je vpisal na študij ilustracije in na Akademiji diplomiral na temo stripa; t Na tem področju so bile njegove panele izdane v britanski antologiji 2000AD, njegove ilustracije pa se občasno pojavijo tudi na namizni igri ali plakatu. Svojo lakoto po zgodbah teši s širjenjem papirnatih in digitalnih zalog, ter na oba načina tudi riše. Do njegovih projektov lahko dostopate prek spletnega portfolia, tilenjavornik.com. Intervju z njim je dostopen v eni od letošnjih stripofilij.

 

Menza pri koritu, Metelkova, 24.11. ob 21:00 – branje stripa v živo ob platnu in efektih

Špikerji Radia Študent v živo berejo Rdeči alarm – klasiko Tomaža Lavriča na dogodku Viva punk! Viva RŠ!. 7 špikerjev, eno platno, en strip, več efektov, tako digitalnih kot analognih in doživetje, kot ga v Sloveniji še niste videli.

 

Komuna Kina Šiška, 28.11. ob 20:00 – predavanje

Urška Sterle bo predavala o fenomenu Alana Forda.

 

galerija Alkatraz, Metelkova mesto, 1.12. ob 20:00 – razstava

Kinodvor, 4.12. ob 22:00

Piaja Caroline Sury: Voodoo Entartete Kunst. Izbor originalov njenih stripovskih del, risb, grafik, animiranih filmov. Poseben poudarek razstave je namenjen prikazu avtoričinih izrezank. Kritiki njen slog opisujejo kot nebrzdan, celo agresiven in zastrašujoč, kot tudi empatično tenkočutnost pri motrenju življenja in družbe nasploh. Mestoma poudarjena eskpresivnost se nemalokrat prepleta z izrazito otroško naivnim likovnim izrazom, kjer ne manjka hudomušnih in ironičnih elementov. Avtoričine vse bolj rafinirane forme postajajo ob umanjkanju barv v zadnjem obdobju izrazito grafične ter izčiščene, pri čemer pa omogočajo dovolj prostora za vsakovrstne detajle. Pri svojem delu se Caroline Sury pogosto loteva obravnave ženskih vprašanj in njenega eroticizma, kar je tudi eden osrednjih naglasov razstave: temu bo v galeriji namenjen poseben damski budoar, kjer bodo prikazana predvsem dela z erotično tematiko.

 

Fakulteta za računalništvo in informatiko, 16.12. cel dan

Makkon – festival japonske pop kulture.

 

NATEČAJ

Povabilo in poziv striparkam in striparjem k pripravi razstave v Mergentalerjevi ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa.
V kranjski Mergentalerjevi ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa bo vsak mesec na ogled nov stripovski triptih, t.i. striptih. Trije plakati, ki predstavljajo okvir, mrežo, v katero avtorji namenijo svojo zgodbo. Kakšno zgodbo? Temo, junake in motive prepuščamo vam. Bi pa radi spoznali vsebinski okvir. Kako zgodba z mimoidočimi komunicira, jih interaktivira, jim žuga in v brk smeje, torej kako vaš strip še dodatno razume, da se nahaja na ulici (in to ne kar na katerikoli, nahaja se na KRANJSKI ulici), tudi to bomo tudi želeli izvedeti. Kje? V prijavnem besedilu, ki naj šteje max. 600 besed, lahko tudi kakšno skico. Z njimi odgovorite na zgornja vprašanja in dodajte vaš kratek deskriptivni CV in telefonski kontakt. Prijave do 1. decembra 2017 pošljite na email naslov info@layer.si z zadevo STRIPTIH_PRIJAVA (v telo besedila prilepite povezavo na wetransfer ali google.drive)
Do 15. decembra bo med prijavljenimi izbranih 12 avtorjev, ki bodo vsak en mesec leta 2018 razstavljali v Mergentalerjevi galeriji. Izbor bo naredila komisija v sestavi Martin Ramoveš, stripar in kantavtor, Nataša Sedminek, vodja projekta 'Ulična galerija' pri TAM-TAM in Zala Vidali, vodja umetniškega programa Layerjeve hiše.

 

Združenje Vivacomix in revija Stripburger iz Ljubljane v okviru projekta ŽIVEL STRIP! Živela animacija! 18 razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo.

 Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije - Julijske krajine in iz Slovenije.

Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:

‒ strip,

‒ animacija.

V navdih ponujamo dva lika: osla slovenskega stripavtorja miha ha in Doro italijanskega stripavtorja Manuela Fiorja.

 1) TEMA RAZPISA:

STRIP:

a) Osel celo pot le nemo opazuje dogajanje. O čem zares razmišlja in kaj si o celotni situaciji misli on? Morda razmišlja o počitnicah na morju, svoji prijateljici, fantazira o prijateljstvih, ki jih bo sklenil na sejmu? Se noče ločiti od svojih skrbnikov, očeta in sina, ali željno pričakuje nova poznanstva?

b) Osel kot žival s posebnimi karakternimi značilnostmi večkrat nastopa v ljudskih pripovedkah in rekih. Izberite si eno od njegovih značilnosti in jo ponazorite v stripovski zgodbi.

c) Dora, dekle prihodnosti, bere misli. O čem razmišljajo ljudje, ki jih sreča na tržnici, v šoli, na pošti, na postaji, pred hišo, v parku?

d) prosta tema

 2) PRIJAVLJENA DELA SO LAHKO:

a) stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.

b) animacije, izvedene v klasični ali računalniški tehniki.   

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.