Z norostjo proti neumnosti: dezinstitucionalizacija skrbstvenih zavodov

Oddaja
22. 11. 2023 - 21.00

Drage poslušalke, slišale ste opis tehnik kaznovanja v nekdanjem Zavodu za duševno in živčno bolne Trate. Tega so po drugi svetovni vojni umestili na grad Cmurek. V času delovanja zavoda - Trate so izpraznili leta 2004 - je bilo na gradu nastanjenih tudi do 400 ljudi. Stanovalcem pa je bilo skupno najmanj eno: zaradi takšnih ali drugačnih težav v duševnem razvoju so predstavljali motnjo v ustaljenem vsakdanu družbe. 

Velike zaprte ustanove so se kot pomoč raznim deprivilegiranim družbenim skupinam uveljavile že v 19. stoletju. Po besedah našega nocojšnjega sogovornika Vita Flakerja so se tovrstne ustanove oblikovale kot odgovor meščanske družbe na vprašanja, ki jih je postavljala naraščajoča industrializacija. Ta je  onemogočala tradicionalne oblike pomoči, saj so delovna mesta po kmečkih domovih nadomestila tista v večjih tovarnah in urbanih središčih. Tako so svojci s takšnimi in drugačnimi težavami, ki niso zmogli opravljati določenega dela, postali breme. 

Velikim zapiranjem mora, da je vsaj malo zadoščeno zgodovinski nuji po antagonizmih, slediti odpiranje. Ali vsaj poskusi odpiranja. Slednji bodo rdeča nit intervjuja z dolgoletnim aktivistom Vitom Flakerjem, soustanoviteljem Društva za zaščito družbene norosti. Zanimali nas bodo razvoj in delovanje aktivizma na področju dezinstitucionalizacije v Sloveniji, njegove akterke in akterji ter (ne)uspeh dolgoletnih prizadevanj za ukinitev zaprtih modelov oskrbe ljudi z raznolikimi težavami.

Pogovor z Vitom Flakerjem, 1. del

Do devetdesetih let prejšnjega stoletja se je zvrstilo nekaj poskusov dezinstitucionalizacije tudi pri nas. V tem času je Italija že sprejela pomembne ukrepe za dezinstitucionalizacijo psihiatrije. Kaj je prispevalo k temu in zakaj to ni uspelo pri nas? 

Pogovor z Vitom Flakerjem, 2. del

Dezinstitucionalizacija je vsaj delno uspela tam, kjer so jo podprli na državni ravni. Kaj se na tem področju dogaja v Sloveniji, nam je povedala Nina Slovenc, sodelavka Direktorata za starejše, deinstitucionalizacijo in dolgotrajno oskrbo na Ministrstvu za solidarno prihodnost. Tu naj bi aktivno pripravljali nove strategije dezinstitucionalizacije. 

Pogovor z Nino Slovenc

Poslušale ste oddajo Subjekt meseca, v kateri smo se z Vitom Flakerjem in Nino Slovenc pogovarjali o dezinstitucionalizaciji skrbstvenih zavodov. Oddajo zaključujemo z zgodbo bivše stanovalke Zavoda za duševno in živčno bolne Trate. 

 

Za lekturo je poskrbela Katarina. Mešalko je upravljal Toljo. Bral je Muri.

Fotografija je delo avtorice oddaje.  

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness