Demokratičnost in emancipatoričnost filmskega medija

Oddaja
19. 11. 2012 - 20.30

Drage poslušalke in poslušalci, prav lepo pozdravljeni v novi ediciji Temne zvezde, v kateri vam bomo uvodoma v intervjuju z Urošem Krasnikom predstavili mednarodni projekt »Voyages Through Forgotten Place«, ki je del produkcije, ki poteka ob »Festivalu migrantskega filma. V okviru projekta je nastalo šest kratkih filmov, ki vsak na sebi lasten način prevprašuje migracije. V nadaljevanju oddaje boste lahko prisluhnili kratkemu pogovoru s prevajalko Jeleno Mikloš, ki vam bo predstavila delavnico filmskega podnaslavljanja. Današnje temnozvezdno druženje bomo zaključili z infoblokom ter programsko napovedjo decembrske Temne zvezde.

»Voyages Through Forgotten Place« je skupni projekt treh nevladnih organizacij, »Restart«  iz Hrvaške, »Zavoda Voluntariat« iz Slovenije in »Mladinskega centra CK 13« iz Srbije. Sestoji iz šestih filmov, katerih osrednja tema je prevpraševanje migracij v posameznih lokalnih okoljih, pri čemer lahko za vsak nastali film brez težav rečemo, da resonira, predvsem pa odseva širše, tako rekoč globalno stanje socialnih, ekonomskih in političnih procesov, ki smo jim priča danes.

Več o projektu pa nam bo povedal Uroš Krasnik:

//////////////////////////////////////

v posnetku

//////////////////////////////////////

//////////////////////////////////////
v posnetku
//////////////////////////////////////

//////////////////////////////////////
v posnetku
//////////////////////////////////////

V nadaljevanju smo Uroša Krasnika vprašali, kje bo filme še mogoče videti oziroma ali morda obstaja tudi možnost njihove izposoje:

//////////////////////////////////////
v posnetku
//////////////////////////////////////

Drage poslušalke in poslušalci. To je bil intervju z Urošem Krasnikom. Nadaljujemo s krajšo predstavitvijo delavnice filmskega podnaslavljanja, ki je potekala v okviru Škratove filmske šole 2012, vodila pa jo je Jelena Mikloš.

Lahko rečemo, da gre za eno prvih organiziranih delavnic s to tematiko v tem okolju, udeleženke in udeležence pa je seznanila z osnovnimi postopki pri ustvarjanju podnapisov, ki jih pogojuje razmerje med zvokom, podobo in besedo. Več o delavnici nam bo povedala njena mentorica:

//////////////////////////////////////
v posnetku
//////////////////////////////////////

Jeleno Mikloš smo tudi povprašali, kako ocenjuje raven filmskega podnaslavljanja v Sloveniji:

//////////////////////////////////////
v posnetku
//////////////////////////////////////

//////////////////////////////////////
v posnetku
//////////////////////////////////////

Drage poslušalke in poslušalci, v pogovoru, ki ste mu lahko pravkar prisluhnili, je Jelena Mikloš predstavila delavnico filmskega podnaslavljanja, ki je potekala v okviru Škratove filmske šole 2012. Več o delavnici lahko preberete na spletni strani Škratove filmske šole, pri čemer naj vas le še opozorimo, da se lahko že to sredo ob 19.30 v »Knjižnici Šiška« udeležite novega predavanja v okviru t. i. teoretsko-filozofskega cikla. Tokrat se bo predstavila Katja Čičigoj, ki je svoje predavanje naslovila »Med brkato psihoanalitičarko, nadrealistično feministko, S/M zionistko in lastnim sinom – kdo je Roee Rosen?«

Počasi prehajamo v zadnji del našega današnjega druženja, v katerem smo za vas pripravili infoblok nekaterih pomembnejših filmskih novičk. Včeraj se je končal 23. LIFFE, ki nam je tudi letos postregel z nekaterimi zanimivi filmi. Tako je nagrado za najboljši prvenec v sekciji »Perspektive« prejela Maja Miloš za »Klip«, iskren in naturalističen portret brezperspektivne realnosti najstnikov v srbski družbi. Občinstvo je nagrado podelilo filmu »Lore« Cate Shortland, filmski kritiki pa so za najboljši film proglasili »Otroka iz zgornjega nadstropja« Ursule Meier, ki skuša dekonstruirati mit o Švici kot deželi, kjer naj bi se cedila le mleko in med. Ali drugače. Gre za film, ki v prvi plan postavlja sodobno evropsko realnost. Nagrado za kratki film je prejel »Tuba Atlantic«, tako imenovano posebno omembo pa si je prislužila  »Francija, ki se zgodaj prebuja«. Več o »Liffu«, zlasti s fokusom na letošnji retrospektivni program, bomo spregovorili v naslednji Temni zvezdi.

Preglejmo še druge filmske novičke. Triindvajsetega novembra se bo začel »Festival neodvisnega filma«, katerega program je že dostopen na spletni strani festivala http://www.fnf-domzale.si/. Prav tako je znana tudi letošnja žirija, ki jo sestavljajo Gorazd Trušnovec, Naško Križnar in Slobodan Valentinčič. Dan kasneje se bo začel že 28. »Festival lezbičnega in gejevskega filma«, ki bo potekal med 24. novembrom in 2. decembrom, organiziral ga bo »Društvo ŠKUC« v sodelovanju s »Slovensko kinoteko«, »Gimnazijo Ptuj«, »CID«, »Kino Metropolom«, »DIH«, »MKC«, »DPZN«, »Kinom Udarnik«. Več o programu na spletni strani festivala http://www.ljudmila.org/siqrd/fglf/28/, pri čemer naj vas še opozorimo, da se v okviru spremljevalnega programa lahko udeležite delavnice Barbare Hammer, na katero pa se morate predhodno prijaviti.

V tokratnem četrtkovem večeru, 22. 11., ob 20. uri se bodo na »AngartFilmu« v »Infoshopu« ukvarjali z novimi oblikami fašizma. Gostje večera bodo profesor sociologije dr. Rastko Močnik, ki bo teoretično razdelal sodobne vidike fašizma; pesnik in profesor primerjalne književnosti dr. Boris A. Novak bo predstavil svoje poglede na fašizem v novih preoblekah; z dramaturginjo in publicistko Andrejo Kopač pa se bodo pogovarjali o problemu fašizacije domače in mednarodne gledališke scene. Diskusiji z gosti bo sledila projekcija filma »Na drugi strani reke - Dall'altra parte del fiume« v režiji Roberta Pignonija in Uršule Lipovec Čebron. Dogodek bo vodil Aljoša Dujmić.

Še nadaljujemo s filmskimi novicami. V četrtek bo »Kinoteka« v znamenju »Kulturne ambasade Palestine«, ki v Ljubljani in Mariboru poteka med 20. oktobrom in 1. decembrom, njen namen pa je odpreti prostor za palestinsko zgodbo in glas. Ta četrtek si boste v »Kinoteki« ob 18h tako lahko ogledali dokumentarni film »Pot v apartheid«, ki podrobneje analizira analogijo med apartheidom in izraelsko-palestinskim konfliktom. Po razpravi z italijanskim dopisnikom iz Jeruzalema Michelom Giorgiom in slovenskim novinarjem Ervin Hladnik Milharčičem bo sledila še projekcija filma »Božje posredovanje: kronika ljubezni in bolečine«. Več o projekcijah na spletni strani in »Kulturni ambasadi Palestine« pa si lahko preberete na www.humanitas.si in www.rozana.si.

Preden pa se od vas za danes poslovimo, naj vas spomnimo še na prihajajoči mednarodni festival študentske filmske in video produkcije »Filofest«, ki bo potekal med desetim in štirinajstim decembrom, ter na 9. Mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki se bo odvijal med tretjim in devetim decembrom v Ljubljani oziroma med desetim in šestnajstim decembrom v Mariboru. 

V kinematografih pa si med drugim lahko ogledate filme domačih ustvarjalcev, kot so »Mlada noč« Olma Omerzuja, »Jaz sem Janez Janša« Janeza Janše in »Nahrani me z besedami« Martina Turka. Z domačimi ustvarjalci pa bomo tudi končali današnjo Temno zvezdo, saj vas že vabimo k poslušanju nove Temne zvezde, v kateri bomo natančneje predstavili film »Razmerja. 25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL, Ljubljana (Relations. 25 years of the lesbian group ŠKUC-LL, Ljubljana)« avtoric Marine Gržinić, Aine Šmid in Zvonke T Simčič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness