Relativnosnta teorija noči, IX. izdaja

Oddaja

Prvič v novi, drugi sezoni se pojavi edni pravi (tj. zgodnji) jutranji program. V odsotnosti stalnega opremljevalca Dušak Privata se poslužimo muzike s polic fotrov in mater (domače zaloge, pač). Za razliko od zadnjikrat imamo tokrat cel čas elektriko. 

Vozni red

05.15: Vklop z RŠ Hitom
05.20: Poročilo s terena: Alen v prekršku o prometu in drugih bitnih rečeh
06.00: Poljudno-znanstven ekspozé: nomenklatura gostinskega strežnega osebja - barmani, barmanke ali točaji in točajke? 
06.30: ŠtOFF - prve jutranje novice s sindikalnih front
06.45: Pravljica: Frane Milčinski Ježek - Gangsterska idila

ŠtOFF pride pred BritOFFi, iz siceršnjih jutranjih programov poznanimi informativnimi bloki. Spričo pretežno delavske publike se je poročanje usmerilo v informiranje o sindikalnem delovanju. Poročila so večinoma prispevali družbeno-politični delavci s Slovenske tiskovne agencije, zbral jih je Cveto: 

Zunanji minister Karl Erjavec bo drevi začel dvodnevni obisk v Rusiji. Prvi dan se bo srečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Med srečanjem bo v Moskvi potekalo 14. zasedanje slovensko-ruske medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje. Slovenskemu delu komisije predseduje minister Erjavec, ruskemu pa tamkajšnji minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov. Državi želita okrepiti sodelovanje na področjih informacijskih tehnologij ter digitalizacije, energetike in gozdarstva. Hudomušno dodajamo, da je posebej zanimiva želja sodelovanja informacijsko-tehnološkega sektorja, saj je, kot poroča The New York Times, ameriška vlada morala s svojih računalniških sistemov izbrisati vso antivirusno programsko opremo ruskega podjetja Kaspersky Lab, ki naj bi bila kriva, da so Rusi od agenta Nacionalne varnostne agencije (NSA) pridobili šop zaupnih dokumentov. 

Torkov protest francoskega delavstva pod okriljem združbe devetih sindikatov javnega sektorja odzvanja do danes. Premier Edouard Philippe je medtem v ponedeljek dejal, da vlada ne bo popuščala, je pa javnim uslužbencem zagotovil, da niso necenjeni. Do protestov prihaja po tem, ko je Macron, ki ga kritiki označujejo za predsednika bogatih, izrazil več nespoštljivih opazk na račun nezadovoljnih delavcev. Med drugim so v zadnjem mesecu stavkali upokojenci in vozniki tovornjakov. Regionalne vlade so prav tako nezadovoljne z dejstvom, da je Pariz njihovo financiranje oklestil za 450 milijonov evrov. Poduk o francoski reformi smo poglobljeno podali že ta ponedeljek v oddaji Ponudba in prevprapešvanje. Ponavljamo, da gre francoska reforma tako: država mora znižati stroške delovne sile, da bo dosegla konkurenčnost, povečala zaposlenost in se izvlekla iz krize. Reforma je podobna nemšekmu delovanju, a makroekonomsko nevzdržna. Dejstvo, da je omejevanje rasti plač delovalo v Nemčiji, je pogosto navedeno kot razlog, zakaj bi nemškemu zgledu morale slediti še ostale države. A kot poudarja ekonomist Heiner Flassbeck, je v Nemčiji ta strategija delovala zaradi posebnih okoliščin, osnova katerih je prav dejstvo, da po enakih metodah niso posegle ostale evropske države.

No, kakšni je torej francoski teren? Čeprav so k stavki pristopili vsi veliki sindikati, večjih motenj v železniškem prometu ali v šolah ni bilo zaznati. Z mesta je po besedah ministrstva za izobraževanje odkorakalo 17,5 odstotka učiteljev, sindikati pa navajajo precej večje številke, govorijo o 35- do 50-odstotni odsotnosti učiteljev. Francoska mladina se še ni odzvala, a predvidevamo, da bi šolnike vzpodbudila k še višji vestnosti pri protestu. 

Poglejmo še, kakšno je stanje duha doma. Tudi slovenski šolniki, po stavki gasilcev v prejšnjem tednu, opozarjajo na zapostavljenost. Medtem je nova predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič predstavila svojo ožjo ekipo, ki jo je danes potrdilo predsedstvo združenja, in prve prioritete delovanja. Med temi bo nov socialni sporazum, ki bi med drugim dal osnovo za kolektivna pogajanja in usklajevanje plač, ter urejanje delovnega časa in krepitev socialnega dialoga. Med prioritetami ostaja ureditev delovnega časa. "Ljudje delajo predolgo, delajo preveč, praktično ni več razmejitve med delovnim časom in zasebnim življenjem," je dejala Jerkičeva. Ob imenovanju iz uredništva čestitamo naslednjim prizadevnim tovarišem: izvršni sekretarji ZSSS so postali Lučka Böhm (za varnost in zdravje pri delu ter socialno politiko), Andreja Poje (za ekonomsko področje), Andrej Zorko (za pravna in sistemska vprašanja), Sanja Leban Trojar (prej predstavnica za odnose z javnostmi, zdaj tudi za izobraževanje) in Nina Štrajhar (za finančno področje).

Hkrati zadnjikrat mahamo v slovo Dušanu Semoliču .

Napovedujemo še: ob 16.00 bo odprtje avtocestnega priključka Šmarje-Sap na dolenjski avtocesti, na katerem bodo imeli nagovore minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, predsednik uprave Dars Tomaž Vidic in župan Občine Grosuplje Peter Verlič. Proti Postojni gre zgodba popolnoma drugače. Tovariši gradbenih trvrtk Kolektor CPG in CPK so že zavihteli orodja v peti fazi obnove odseka primorske avtoceste med Uncem in Postojno z viaduktom Ravbarkomanda. Promet je na razdalji okoli šestih kilometrov še vedno urejen po dveh zoženih pasovih v obe smeri vožnje, a tokrat na polovici avtoceste v smeri Postojne. 


Poljudno-znanstveni ekspoze

Ne samo, da se slovenski narod kiti s košarkaši in šahistkami, zmore tudi najbolje mešati. Pijačo. Pred svetovnim kongresom in tekmovanjem barmanov, ki bo med 15. in 19. oktobrom v Koebenhavnu, definiramo barmana in iščemo žensko ustreznico. 

Se prav reče barista, barman, točaj, točajka ali barmanka? Barwoman? 


Pravljica

Frane Milčinski za Martina iz Kranja na mah malo zapoje in malo pove eno izmed popevk, ki ni za punce. Pesem se namreč imenuje Gangsterska idila. Ježek je povedal tudi, da "moraš veliko pametnega vedti, da lahko kaj neumenga poveš," s čimer se ne bi morali bolj strinjati. 

Dedek gangster vnučka varje,
saj za mafijo prestar je. 
"Poj mi, dedek," vnuček cvili,
gangster pa se ga ne usmili:
"Mir daj, pa se igraj s pištolo!"
Vnuk pa: "Nočem, poj mi solo!"

Dedek gangster noče in noče
peti sram ga je, mogoče.
Ko pa ne zaleže druga, 
vnuček gangsterju zažuga. 
"Bom pa babici ovadil,
de si v šajzi cuker kradu."

Pa je vnuk dosegu svoje.
Tiho dedek gangster poje: 

Sonca žarki zlati,
to so ti karati.
Ukradi jih in skrij v rokav
da bo bolj toplo ti
na življenja poti
ko nekoč boš sam ostal. 

...


Napotila

Seznam muzike, iz osebnih fonotek ter polic fotrov in mam nabrane, najdete na povezavi

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness