()

Oddaja
14. 9. 2021 - 16.30

Ne/muska:

 

Park zvezda ob 17:00: Vstala Primorska ob ljubljanskem Sidru 2021

Nekoč so fašisti želeli prestrašiti slovenski narod, si ga podjarmiti in izbrisati. A vera, da si pravičnost in svobodo lahko izborijo tudi proti močnejšemu nasprotniku, je dala samozavest vsem borkam in borcem ter pogumnim ljudem, ki se niso uklonili, ampak uprli.

Ta samozavest je gnala narodnoosvobodilni boj in antifašizem, na katerem je utemeljena današnja združena Evropa in tudi Slovenija. To je spomin, ki ga je vredno ohranjati.

Še toliko bolj zaradi sodobnih fašistov, ki mislijo, da nas lahko ustrahujejo in si podrejajo vse vzvode oblasti. Tega ne bomo dopustili. Slovenija bo svobodna, demokratična in antifašistična!

Ob intonacijski podpori Partizanskega pevskega zbora bomo ponosno zapeli primorsko himno - Vstala Primorska in tako poslali čestitke vsem tovarišicam in tovarišem.

Naj pesmi upora in svobode tudi letos odmevajo do Primorske! Se vidimo!

»𝘚𝘱𝘰𝘮𝘦𝘯𝘪𝘬 𝘚𝘪𝘥𝘳𝘰 𝘫𝘦 𝘣𝘪𝘭𝘰 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘦𝘯𝘰 𝘭𝘦𝘵𝘢 1954, 𝘬𝘰𝘵 𝘴𝘱𝘰𝘮𝘪𝘯 𝘯𝘢 𝘱𝘰𝘯𝘰𝘷𝘯𝘰 𝘱𝘳𝘪𝘥𝘰𝘣𝘪𝘵𝘦𝘷 𝘴𝘭𝘰𝘷𝘦𝘯𝘴𝘬𝘦𝘨𝘢 𝘪𝘻𝘩𝘰𝘥𝘢 𝘯𝘢 𝘮𝘰𝘳𝘫𝘦 𝘪𝘯 𝘴𝘪𝘮𝘣𝘰𝘭 𝘷𝘳𝘯𝘪𝘵𝘷𝘦 𝘗𝘳𝘪𝘮𝘰𝘳𝘴𝘬𝘦 𝘬 𝘮𝘢𝘵𝘪𝘤̌𝘯𝘪 𝘥𝘰𝘮𝘰𝘷𝘪𝘯𝘪.«

 

Gala Hala ob 19:00: Hit betona 2021: Smoking Cactus, NO OFFENCE!, KIKI

Hit betona je natečaj za mlade glasbene avtorje in avtorice, ki ga v sodelovanju z Mladimi zmaji organizira Glasbeni inkubator Basement.

Trije finalisti so:
Smoking Cactus
NO OFFENCE!
KIKI

Finalistom boste lahko prisluhnili na koncertu v Gali Hali, tam bo komisija tudi izbrala končnega dobitnika titule Hit betona 2021, ki bo svojo skladbo posnel v Studiu Basement v črnuški izpostavi Mladih zmajev.

Končnega dobitnika bo izbrala komisija v sestavi Maša Pavoković, Dominika Maša Kozar, Andraž Kajzer, Tadej Košir in Peter Baroš.

Vstopnine ni!

 

Cankarjev dom, Gallusova dvorana ob 19:30: Thierry Escaich, orgle

Zrcalni plesi

Program:
Jean-Baptiste Lully, Uvertura k igri Žlahtni meščan (prir. Th. Escaich)
Johann S. Bach, Fuga v G-duru (a la Gigue), BWV 577
Belá Bártok, Romunski plesi (prir. Th. Escaich)
Jehan Alain, Variacije na temo Clémenta Janequina
Litanije
Nicolas de Grigny, Récit de tierce en taille
Theirry Escaich, Evokacija I in II
Maurice Duruflé, Toccata iz Suite za orgle, op. 5
Improvizacija - plesna suita

Skladateljsko pero, poustvarjalna brezhibnost in improvizacijska nota se spajajo v edinstveno figuro sodobnega glasbenega univerzuma: Thierry Escaich, ambasador legendarne francoske šole improvizacije, štirikratni prejemnik nagrade Victoires de la Musique in rezidenčni organist Dresdenske filharmonije sezone 2020/21, obvladuje obsežen in široko razvejan, slogovno in žanrsko neobremenjen repertoar, v katerem sopostavlja staro in sodobno, ljudsko in spiritualno, tuje in lastno.
Vstopnina: 13 I 15 I 18 I 22 EUR

 

Kino Šiška ob 20:00: Kamizdat Rentgen: Gašper Torkar, 08080

 

Klub CD ob 20:00: SOGODBE @ Vladimir + Nina Virant in Ansambel za preužitek

Dve svetovni premieri na dvojnem koncertu cikla SOGODBE

Nina Virant in Ansambel za preužitek

Diplomantka Konservatorija v Amsterdamu Nina Virant bo ob izzidu prvega avtorskega singla z zasedbo, premierno predstavila svoj novi projekt. Glasba vokalno-tolkalnega kolektiva se navdihuje v starodavnem izročilu južnoslovanskih prednikov; poezije, zgodb in napevov vsakdana.

Nina Virant, glas, tolkala, avtorica projekta, glasbe in besedil;

Veronika Kumar, glas, živa elektronika;

Žiga Smrdel, bobni, tolkala;

Vladimir

Vladimir je ime sestava po izjemnem pevcu sefardskih pesmi (odpetih v jeziku ladino) Vladimirju Mićkoviću iz Mostarja, ki je skupaj s harmonikarjem Adisom Sirbubalom sestavil petčlansko zasedbo, katere prvenec je bil izdan junija.

Svetovna premiera ob izidu albuma z vokalnimi gosti iz Slovenije!

Vladimir Mićković, glas;

Adis Sirbubalo, harmonika;

Mustafa Behmen, kitara, buzuki;

Dinko Šimunović, kontrabas;

Anes Beglerbegović, tolkala; gostje (spremljevalni glasovi):

Metod Banko, bas;

Uroš Buh, tenor;

Tilen Udovič, bariton

Vstopnina: 18,00 EUR

 

Vrt hostla Celica: Sozvočja sveta – Ljubenova Makedonija/ Dirty Sanchez

20:00 Ljubenova Makedonija

Duo Aritmija / Tilen Stepišnik in Šemsudin Džopa – Dino

Dino Murtezani

duo Pella  / Metoda Postolski Košir  in Vesna Mladenova

Vabljeni na peti tradicionalni, posthumni koncert, posvečen mojstru Ljubenu Dimkaroskemu. 

Pet njegovih prijateljev bo predstavilo mojstru najljubše, staro makedonske ljudske pesmi.

21:30 Dirty Sanchez

Aleksander Kuzmić, kitara, vokal

Jaka Birsa, saksofon

Gašper Selko, trobenta

Damir Vintar, bas

Jože Cesar, bobni

Ljubljanska skupina Dirty Sanchez igra fuzijo etna, funka ter balkana spojeno v avtorsko glasbo. Svežo ekipo sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki spretno mešajo avtorsko glasbo in aranžersko predelane tradicionalne pesmi. Večinoma gre za zlitje balkanskih ter afro-latin ritmov, interpretiranih v 'funky' stilu, kar daje glasbi močan plesni 'groove'. Vabljeni na glasbeno eksplozijo, ki vas bo garantirano zamajala v ples ali kakšno drugo stanje.
 

 

Teater, predavanja, razstave...:

 

Veliki oder LGL ob 17:00: Tjulenj

Predstava za otroke

Vstopnina: 5.00 €

 

ŠKUC ob 20:00: Asemblaž: To telo, pokončno

Nina Dragičević, Irena Novak Popov, Tomaž Grom

Telo je nenehno na udaru. Vse ga zadeva, vse se lepi nanj. Telo ni zadnje zatočišče svobode, ampak točka, v katero svet neinhibirano zarezuje, obmetava ga z neskončnimi količinami besed in nasilja, včasih pa ga kratkomalo zaobide in tako izniči.

Če je Dragičević v knjigi Ljubav reče greva mislila položaj posameznice v dobi vsenavzoče prekarnosti in če je na koncu ljubav rekla greva, se v To telo, pokončno, drugem delu avtoričine nastajajoče pesniške trilogije, vprašanje nadaljuje v: kaj pa potem?Ali je prihodnost možna?

Je. A telo potrebuje mir. V dobi, ki spodbuja nenehno komunikacijo, reprezentacijo vzdržljivosti in nekega »kul«, telo potrebuje vsekaj drugega: potrebuje mir. Dragičević začne knjigo z verzom nobenih besed, s tem pa odpre prostor glasovom mnogih teles, mnogih žensk in mnogih lezbijk, morda vseh teles. Prihodnost bo, ko se bodo njihova izničenja in kritika lahko nekaznovano izrekli. In res je, da telo včasih pade, zapiše, a ker je vse narobe / pravzaprav vstane.

Dragičević s knjigo To telo, pokončno poglablja svojo posebno zmes kritičnega pogleda in liričnega sentimenta ter jezikovne in sintaksične domiselnosti v formi poeme. Aljoša Harlamov, avtor spremnega besedila, zapiše: »In ni, da ne štekam samoironije v verzih nina močna kritična nina steber generacije pa da take rabimo, ampak. Take mamo. Končno.«

 

- - -

 

Kulturni center Tobačna 001 ob 17:00: Danilo Milovanović | Razsrediščenje |

Umetniška dela Danila Milovanića so dobesedno vsidrana v urbano tkivo, od koder umetnik črpa svoj navdih in kamor svoja dela najpogosteje tudi umešča; s svojo ustvarjalnostjo nemalokrat analizira in prevprašuje procese gentrifikacije in komercializacije mestnih središč ter tako razpira pomembna družbena vprašanja.

Navdih za nova dela s te razstave je Milovanović dobil ob pregledovanju kataloga ulične opreme, objavljenega na spletni strani MOL. Ta dokument omogoča vpogled v dodelan sistem uličnega pohištva in druge opreme, ki se v različnih predelih mesta razlikuje na ravni tako oblikovanja kakor izbire materialov. Umetnik se je tokrat lotil izmeščanja določenih elementov oziroma fragmentov ulične opreme, namenjene mestnemu središču, in njihove ponovne postavitve v spalna naselja, s čimer je na periferiji ustvaril majhne otoke standardov, ki veljajo v središču.

Brezplačno

 

GalerijaGallery, Trg prekomorskih brigad 1 ob 19:00: Adrijan Praznik: Ponovitev / Repetition

Razstava Ponovitev je tretja v sklopu razstav, ki naslavljajo vprašanja o nastanku in produkciji umetniških del ter o vrednosti in o pozicioniranju le-teh znotraj umetnostnega sistema. Prva izmed teh, razstava Poizkus postavitve, ki je bila meseca maja 2021 na ogled v Galeriji Alkatraz, je obravnavala slikarska dela kot nekakšne rekvizite [props], sam pogled je bil z umetniških del preusmerjen na okvirje, podstavke, reprodukcije ter druge prijeme, ki določeno delo vzpostavijo kot umetnino. Skoraj istočasno je bila meseca maja 2021 odprta tudi skupinska razstava Naslednjih 21 dni bo ključnih v Galeriji Škuc. Na slednji razstavi sem razstavljal 3 strani iz Portfolia (kot umetniško delo), ki ga sicer uporabljam za prijave na razpise in za podobne potrebe. Umetniški portfolio sem obravnaval kot vrednostni papir, s katerim posamezni ustvarjalci kotiramo na borzi umetnostnega sistema. Tu se seveda postavi vprašanje, ali je danes od umetniškega dela samega pravzaprav pomembnejši način kako se umetnik ali umetnica predstavi javnosti.

Brezplačno

 

- - -

 

Nekje na spletu ob 19:00: Geografski večer »Uporaba GIS na področju kulturne dediščine – med izobraževanjem in prakso«

Okroglo mizo bosta povezovala dr. Jani Kozina in dr. Rok Ciglič iz Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU, udeleženci okrogle mize pa bodo dr. Verena Vidrih Perko, dr. Mojca Poklar, Grega Žorž ter Aleksandra Krajnc.

Na geografskem večeru bodo predstavljeni rezultati mednarodnega projekta MINERVA (Mapiranje kulturne dediščine – pomen geoznanosti v visokošolskem izobraževanju) ter možnosti za večjo vključitev GIS-ov na področje kulturne dediščine v visokošolskem izobraževanju.

Za udeležbo na dogodku je potrebno izpolnjevati pogoje PCT (preboleli, cepljeni, testirani), ob vstopu v dvorano je obvezno razkuževanje rok ter uporaba zaščitne maske.

 

Bežeče sličice!!!

 

Slovenska kinoteka:

18:00 Večer SFA: 30 let osamosvojitve Slovenije

Felix, Božo Šprajc, Slovenija, 1996, 35 mm, 1.66, barvni, 87'

Dan po razglasitvi slovenske samostojnosti pripadniki Teritorialne obrambe zaradi varnosti preusmerijo kolono vozil na osamljeno pot prek kraške planote. Toda to pot zaprejo pripadniki Jugoslovanske ljudske armade, ki avtomobilom ne dovolijo naprej, ko pa se prevrne zadnje vozilo, cisterna, je zaprta tudi pot nazaj. V koloni, ukleščeni med dvema vojskama, je pisana druščina, ki se na vsiljeno situacijo različno odziva. Drama o skupini ljudi, ujeti med dva ognja desetdnevne vojne.
Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

20:30 34. grafični bienale Ljubljana: Iskra Delta

Poslednji angel zgodovine (The Last Angel of History), John Akomfrah, ZDA, 1996, DCP, barvni, 45', bp

Film režiserja Johna Akomfraha je privlačen in prodoren pregled neraziskanih odnosov med vseafriško kulturo, znanstveno fantastiko, medgalaktičnimi potovanji in hitro napredujočo računalniško tehnologijo. V filmskem eseju je znanstvena fantastika (s tropi, kot so ugrabitve s strani zunajzemeljskih bitij, odtujenost in genetski inženiring) prispodoba za vseafriško izkušnjo prisilnega razseljevanja, kulturne odtujenosti in drugosti. 
V sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom.
Brezplačne vstopnice.

 

Kinodvor:

17:00 Črno je beltza (Black is Beltza), Fermin Muguruza / Španija / 2018 / 80’

»Razburljiv preplet fikcije in resničnosti; zgodba o vohunstvu, revoluciji in ljubezni. V ozadju so Vietnam, šestdnevna vojna v Izraelu, KGB, CIA in Mossad, gverila v Boliviji, osvobodilna gibanja po vsem svetu, psihedelične droge, seksualno osvobajanje in revolucija orgazma – ter seveda komad Otisa Reddinga Respect.«

20:00 Krt (El Agente Topo), Maite Alberdi / Čile / 2020 / 84’

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Mala dvorana ob 19:30: Zakaj skačem (The Reason I Jump), Jerry Rothwell / Velika Britanija, ZDA / 2020 / 82’

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.

 

 

 

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.