19195

Oddaja
12. 6. 2021 - 16.30

18:00 Gala Hala letni vrt: VRT + NIMAŠ ZBIRE: QUID PRO QUO

Nekaj za nekaj – pridite v zameno za dobro glasbo.

Line up: Gabi98, Bkklj, Out-Lot, Kasko Karambol

Music policy: hyperpop/cloud-emo rap/alternative trap/deconstructed club/glitchcore/europop/internet experimental

 

 

18:00 Prulček: Balkan Open Jam - The Best Of

Po skoraj enem letu na oder prihaja All Stars zasedba Balkan Open Jam-ov, da nas skupaj zapelje v kolektivno ekstazo žive glasbe in vročih ritmov. Na programu sami hiti. Pridi, ker vsakič je neponovljivo in vsakič je zdaj ali nikoli. V drugem delu pa jam, ker če skupaj ne pojemo in ne plešemo, nič ne velja. Prinesi inštrumente, spočite glasilke, če bodo pa čevlji tiščali, jih daš dol.

Jelena Soro - vokal, oboa
Aleksander Kozmič - kitara
Peter Lebar - bas
Dejan Jovanov - perkusije

 

 

19:30 Menza pri Koritu: Impro Metelkova: IGLU Stoli v živo! + ogrevanje z učenci IGLU impro šole

IGLU – Improvizacijsko gledališče Ljubljana – Vid Sodnik, Peter Frankl in Juš Milčinski – so veseli, da bodo sezono 2020/21, ki je sicer večinoma potekala po spletu, lahko zaključili pred živim občinstvom! Poigrali se bodo s svojo mednarodno improvizacijsko uspešnico Stoli. Predstava navdih išče v pozicijski ureditvi igralnega prostora. Ritem in vsebino serije nepovezanih prizorov namreč narekuje razporeditev stolov, kock in ostalega odrskega pohištva. Ob vsaki zatemnitvi improvizatorji opravijo premike posameznih odrskih elementov, njihova nova razporeditev pa postavi temelje naslednji improvizirani zgodbi.

Vstopnina: 6 eur dijaki in študentje / 8 eur ostali, pogoji PCT zahtevani

 

 

Špica: Afriška VasFest 2021

Afriška VasFest je tridnevni festival, s katerim želimo skozi modo, umetnost, šport, kulinariko in glasbo prikazati širok spekter afriških kultur. Namen dogodka je razviti in krepiti duha strpnosti in multikulturnosti. Obenem predstavlja tudi odlično priložnost za mreženje med udeleženci različnih etničnih pripadnosti.

Za glasbo bodo poskrbeli:

17:00 - Kizz Kiss dancers (urban kiz ws+show)
18:00 - MAK Kizomba Fusion Project (ws+show: animation)
19:30 - Tina Sovič & Womango
21:00 - Wiyaala

<<SOBOTNI ZABAVNI URNIK>>
Izdelovanje nakita iz odpadnega materiala (12:00)
Afriške družabne igre - mancala (15:00)
Predavanje o Afriški literaturi - Ibrahim Nouhoum (16:00)Tema: Amadou Hampate Ba: Ustna pripoved /Pisana literatura v Maliju
" V Afriki vsak starec, ki umre je kot knjižnica ki pogori.
Predavanje - Idriss Fadul (17:00)
Projekcija dokumentarnega filma v sodelovanju s Francoskim Inštitutom (18:00 Maman colonelle de Dieudo Hamida (République démocratique du Congo, France, 2016 ; 72’)

 

 

20:00 Španski borci: Tamás Tuza: Cogito

Vabljeni na ogled plesne predstave zavoda EN-KNAP, COGITO, avtorja Tamása Tuze, osrednjega člana skupine EN-KNAP od leta 2010. Delo, ki je nastajalo v tesnem sodelovanju avtorja in skupine, osvetljuje zapletenost mišljenja in samih misli, telesa in uma, dvomov in gotovosti ter išče inspiracijo v Descartovi trditvi, Cogito ergo sum (Mislim, torej sem).

 

 

21:15 Gledališče Glej, zunanji oder: Podelitev WoW nagrad 2021

Mesto žensk letos že drugič podeljuje nagrade WoW, tudi tokrat pod motom: Če ženske želimo imeti svojo zgodovino, jo moramo pisati same. Z nagradami izpostavljamo nevidno delo, zgodbe, pogum in odločnost kolektivov in posameznic – bork za boljši svet, feminističnih junakinj. To je naš odgovor na sistematično brisanje žensk iz zgodovine ter izpuščanje njihovih prizadevanj in dosežkov iz zgodovinskega kanona. 

Komisija v sestavi Urška Breznik, Ada Černoša, Katja Kovač, Klara Otorepec in Jelka Zorn je letos pregledala 182 nominacij. Vključevale so tako prepoznavna imena kot ženske, katerih delo in uspehi še čakajo na zasluženo priznanje.

Vstop prost.

 

 

20:00 Drama: Nočni pisec

Belgijski multidisciplinarni umetnik Jan Fabre (1958) je ena najprovokativnejših, pa tudi najvplivnejših osebnosti v svetu sodobne umetnosti. S svojim ateljejem, laboratorijem in gledališčem trdno zasidran v domačem Antwerpnu je odločilno sooblikoval številna umetnostna področja, od likovne umetnosti do performativnih praks, plesnih in gledaliških zvrsti po vsem svetu. Pri nas že od osemdesetih let gostuje z odmevnimi predstavami in imel je tudi več razstav. Monodrama Nočni pisec je prva Fabrova uprizoritev v slovenskem jeziku.

 

 

20:00 Drama, pred vrati: Poezija slovenske moderne: Ivan Cankar in Oton Župančič

V soboto, 12. junija, ob 20.00 vas vabimo na vrt za Dramo, kjer bodo igralke in igralci ansambla SNG Drama Ljubljana brali izbrane pesmi Ivana Cankarja in Otona Zupančiča. Izbrane pesmi iz dveh temeljnih pesniških zbirk slovenske moderne Erotike (1899) in Čaše opojnosti (1899) bodo brali Iva Babić, Silva Čušin, Zvone Hribar, Maja Končar, Bojan Emeršič, Saša Pavček in Vanja Plut. Bralna uprizoritev zaokrožuje sklop branj štirih znamenitih pesniških zbirk poezije slovenske moderne, ki so v sezoni 2020/21 zaživele v obliki zvočnih posnetkov, objavljenih v Dramini knjižnici za ranljive skupine.

Brezplačne vstopnice dobite pri blagajni. Njihovo število je omejeno, zato svetujemo, da jih rezervirate. V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v Mali drami.

 

 

===== KINO =====

Kinoteka:

18:00, 8. Festival Kurja Polt: Sodobni, Nori samuraj Musashi, Kyô Musashi, Yûji Shimomura, Japonska, 2020, DCP, barvni, 91', sp

Po kratki uvodni ekspoziciji se pred nami odvrti 77-minutna sekvenca, v kateri se igralec, kaskader in virtuoz filmske koreografije borilnih veščin Tak Sakaguchi (Versus) kot sloviti japonski samuraj in neporaženi mečevalec Musashi Miyamoto (1584–1645) bori z nasprotniki. S 588 nasprotniki – v realnem času in enem samem kadru!

20:30, 8. Festival Kurja Polt: Sodobni, #ŠekspirjanskaŠtala, #ShakespearesShitstorm, Lloyd Kaufman, ZDA, 2020, DCP, barvni, 94’, sp

Medtem ko po Ameriki pustoši epidemija opioidov, farmacevtski veljaki na luksuzni jahti žurajo proti Severni Koreji. Ko jih zajame vihar, brodolomce naplavi v Tromaville, kjer genialni znanstvenik Prospero ravno kuje maščevanje nad farmacevtskimi giganti.

23:00, 8. Festival Kurja Polt / Kultna klasika, Gromskastrela!, Thundercrack!, Curt McDowell, ZDA, 1975, 16 mm, 1.33, čb, 120', svp

Neke nevihtne noči se skupina neznancev zateče v temačno, razpadajočo graščino gospe Hammond (Marion Eaton). Da bi jim čas hitreje minil, si delijo tragične zgodbe in mesene užitke. V tej dolgi, vrtoglavi noči bodo marsikaj doživeli, se srečali s sinom gospe Hammond (Curt McDowell), ki tiči v omari, in s čisto pravo gorilo. Mojstrovina kultnega, queer in camp filma, ki jo podpišeta underground auteurja Curt McDowell in George Kuchar, je zblazneli zvarek gotske grozljivke, histerične melodrame, trde erotike in anarhične komedije, ki kar brbota od slastne razuzdanosti in deliričnega ekscesa.

 

 

Kinodvor:

17:00 / Dvorana, Maček Muri: štiri zgodbe iz Mačjega mesta, Boris Dolenc, Jernej Žmitek, KINOBALON

Štiri epizode miniserije Muri, med njimi tudi najnovejša napeta nogometna Tekma med Mucki in Mačkoni. Serija je posneta po priljubljeni knjigi Maček Muri Kajetana Koviča in vključuje pesmi, ki jih poje Neca Falk.

19:00 / Dvorana, Helmut Newton: lepe in poredne, Gero von Boehm

Razgiban in zabaven dokumentarec, v katerem o kontroverznem fotografu Helmutu Newtonu spregovorijo ženske, ki jih je ujel v svoj objektiv – od Grace Jones in Charlotte Rampling do Isabelle Rossellini.

21:30 / Kinodvorišče, Polaščevalka, Brandon Cronenberg, KINODVORIŠČE

Brandon Cronenberg v drugem celovečercu svoji žilici za visoko stilizirano in sterilno hladno futuristično distopijo vcepi še tradicijo telesne groze, ki mu kot sinu kultnega Davida Cronenberga pripada že po rodu. Kritiško ovenčana znanstvenofantastična srhljivka je med številnimi lovorikami prejela nagradi za najboljši film in režijo na osrednjem festivalu fantastičnega filma v Sitgesu.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness