EVFORIČNI MATERIALIZEM

EVFORIČNI MATERIALIZEM

Oddaja
10. 1. 2019 - 16.30

////METELKOVA////

19:00 - Klub Gromka: FRAME TRIO (por / bel) + OLFAMOŠTVO (slo) + ABSTRACT TRUTH (Bežigrad)
A pred vsem tem predstavitev e-časopisa centralala.si in pogovor o njem.
CENTRALALA: Okrogla miza, tiskovna konferenca, dva koncerta, sprostitev ob glasbi: Z bogatim celovečernim programom se zainteresirani javnosti predstavi portal centralala.si, nov slovenski e-časopis na križiščih improvizirane glasbe!

////ROG////

19:00 – Cirkusarna NaokROG: Ples na zračni tkanini
Na delavnici plesa na zračni tkanini se boste imele_i možnost spoznati z osnovami te discipline, če osnove že poznate, boste lahko svoje znanje nadgradile_i.
Število mest je omejeno. Več informacij in prijave na cirkusarnanaokrog@gmail.com ali FB sporočilo naši strani.

////GLASBA////

20:30 – Jazz Club Gajo: Momento Cigano
Teo Collori in Momento Cigano je skupina, ki igra izvrstno mešanico romske in plesne swing glasbe. Gre za projekt, kjer se nostalgija prepleta z novimi zgodbami, saj fantje izvajajo svežo avtorsko glasbo v stilu, ki nas popelje v obdobje salonov, charlestona in lakastih čevljev.
Kitara: Teo Collori
Violina: Matija Krečič
Klarinet: Matej Kužel
Bas: Jan Gregorka
Kitara: Metod Banko
Vstopince v predprodaji so 10 eurov na dan koncerta 15 eurov.

21:00 – SOHO Ljubljana: Tribute to Michael Brecker
Glasbo največjih Breckerjevih jazzovskih uspešnic bo izvajal band Evropsko priznanih glasbenikov:
Lenart Krečič - saksofon
Jani Moder - kitara
Tonč Feinig - Hammond orgle
Kristijan Krajnčan - bobni
Posebna gosta:
Tomaž Gajšt - trobenta
Jani Šepetavec - saksofon
Vstopnina: 7€

20:00 – Opera bar: Razstava ''nedotakljivi'' in koncert Tilen Stepišnik & Miha Erič
Glasbena genija in virtuoza, ki poprimeta za številne instrumente in prav nobena zvrst jima ni tuja. Igrata v mnogih zasedbah in sodelujeta s številnimi glasbeniki.
Akademski umetnik Miha Erič
Lesorezi/Linorezi
V času digitalizacije in novih medijev je Miha našel svojo inspiracijo v tradicionalnih grafičnih tehnikah in obrtništvu kjer prevladujejo koncentracija, umirjenost in meditacija. V svojem delu upošteva izkušnje tako tradicionalne kot sodobne prakse. Avtorja zanimajo drobne naključne sledi v katerih vidi preprosto neposrednost nastajanja likovne kompozicijske raznolikosti in barvne impresije.

20:00 – ČINČIN: Hannah
Če prav ime nakazuje na solistični ženski podjem, sta Hannah v resnici dva Primorca: pevka Hana Jerončič ter pevec in kitarist Boštjan Pertinač. V akustičnem stilu preigravata znane uspešnice različnih izvajalcev in zvrsti, ustvarjata pa tudi svojo glasbo.

////GLEDALIŠČE////

18:00 – Hiša Evropske Unije: Ničesar ne obžalujem
Predstava Metke Pavšič je ganljiva, s humorjem in petjem obarvana monoigra avtorja Vinka Möderndorferja. Lik mlade pevke, učiteljice, prodajalke na tržnici, ločenke, poslovne ženske, čistilke, priseljenke … sedem žensk, ena Metka. Pred nami je ŽENSKA. ŽENSKA, ki ji avtor ne da imena, je lahko katerakoli ženska našega časa, ki se je znašla v skrajni situaciji. ŽENSKA, ki je zaprta v sobi za zaslišanje policijske postaje, ki je razosebljena, še celo kostim je tak, da spretno zakriva njene ženske atribute.

19:00 – Slovensko mladinsko gledališče: Slovenska popevka
Po besedilih Gregorja Strniše
Ne srečamo se pogosto z njim. A nekje med plastmi naše družbe je Življenje, zelo drugačno od našega. Vesolje znotraj vesolja, izmikajoče se našemu razumevanju. In kaj se zgodi, če to samosvoje vesolje stopi pred nas? Če se ena resničnost preplete z drugo in se zvezde premešajo med seboj. Bomo prepoznali obliko ozvezdja – pomen? Nam bo uspelo zaslišati zgodbo?

////RAZSTAVE///

19:00 – Center in Galerija P74: Neža Knez - Kvadrat / Square
Na ulici Broadway v Brooklynu je Neža Knez izvedla javno akcijo čiščenja ulice. Izbrala je kvadrat pred vhodom v stanovanje, kjer je živela; vnaprej je določila lokacijo in čas - čistila je dvaindvajset dni, vsak dan med 8.00 in 9.30 zjutraj. Ulica na kateri je delovala je bila polna naključnih mimoidočih, predvsem pa tistih, ki opravljajo na ulici svojo vsakodnevno rutino: hodijo na delo, pijejo kavo, odpirajo trgovino v neposredni bližini. Pri mimoidočih je vzbudila zanimanje, a sama z njimi ni želela vzpostaviti verbalne komunikacije niti jim kasneje, ko so jo ogovorili ni razložila, da gre za umetniško akcijo. Njen odgovor je bil, da želi imeti čist kvadrat. Kaj predstavlja kvadrat umetnici?

18:00 – Galerija DLUL: Fecit Grožnjan
Razstava del, ki so nastala na prvem FECIT-u, mednarodnem srečanju umetnikov v Grožnjanu.

19:30 – Finžgarjeva galerija: Potkovanje
Na prireditvi bo priložnost za srečanje z avtorico del aktualne razstave Potkovnje, Mojco Sekulič Fo, in pogovor z njo.

////KINO////

Kinoteka

18:00 - Zgodba, ki je ni
Matjaž Klopčič, Slovenija (Jugoslavija), 1967, 35mm, 1.37, čb, 98'
Sezonski delavec (Lojze Rozman) se znajde v baraki sam z bolnim tovarišem. Vstopi bolniška sestra in delavca nekaj sprašuje, on pa ji molče nasloni glavo na ramo. Ležeta v posteljo in se ljubita, nato pa ženska negibna obleži. Delavec se ustraši, da je mrtva. Odnese jo ven, jo položi v travo in zbeži. Ko teče skozi gozd, srečuje najrazličnejše ljudi. Modernistična pripoved o eksistenčnih stiskah in bleščeč celovečerni prvenec Matjaža Klopčiča.

20:00 - Zimske muhe (Všechno bude)
Olmo Omerzu, Češka/Poljska/Slovaška/Slovenija, 2018, DCP, 2.35, barvni, 85', sp
Sredi zimske pokrajine vznikne prijateljstvo med Marom in Hedušem, ki se odpravita neznanim izkušnjam naproti. “Fanta, ki v filmu igrata, nista profesionalna igralca, kljub temu pa je bilo potrebno, da se v prizor vživita. Moral sem ju pripraviti, da sta pozabila na to, da igrata. Prizora ne ponavljaš desetkrat, posnameš ga enkrat. Nežnost, ki je prisotna, je nekaj, česar ne moreš zapisati v scenarij, lahko pa jo ujameš s kamero. Film je medij, ki to omogoča. Še več, verjamem, da je film ravno v teh 'resničnih' trenutkih najmočnejši.” Olmo Omerzu

Kinodvor

16:45 – Tisti čas leta, Paprika Steen
18:00 – Maria Callas, Tom Volf
19:00 – Starec in pištola, David Lowery
20:15 – Maria Callas, Tom Volf
21:00 – Igram, sem, Miroslav Mandić

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness