NAPOVEDNI MESTNIK

Oddaja
21. 8. 2021 - 16.30

GLASBA & TO

 

• • • METELKOVA • • •

 

Sobotne dive & DJ Protein

Klub Tiffany / ob 19h

Sobotne večere na vrtu kluba Tiffany prevzemajo slovenske kraljice preoblek. V pop ritmih DJ Proteina vam bodo sobotni večer polepšale skrivnostne gospodične večernih poletnih plesišč. Pridružite se nam v čarobnem vzdušju Tiffanijevega vrta ob dobri družbi in glasbi ter spoznajte tokratne sobotne dive.

Vstopnina: 5 €

 

Tschimy @ Gala hala

Galalala halalala / ob 20h

Na letni vrt Gala hale je končno našel pot kantavtor in producent Tschimy. S svojim iskrenim izpovednim slogom je hitro osvojil srca urbane mladeži ter si z EP-jem Human OS utrl pot do par koronsko neobremenjenih odrov. Anticipiramo en ležeren avgustovski večer.

Nastopajoči: Tschimy, Artificial passenger, Najs Trick, Junker

Vstopnina: 5 €

 

ODPRTO/OPEN x DEFONIJA: FISH IN OIL + SVOJAT

Trg brez zgodovinskega spomina, AKC Metelkova / ob 20.30

Spočetka nastopi beograjski kvintet z naravnost filmičnim gibanjem med novim jazzom, bluesom, surfom, swingom, funkom, rockom, improvizacijo ... zatem še domači rokerski ekscentriki.

FISH IN OIL (SRB)

Zasedba: Veljko "Papa Nik" Nikolić – tolkala / Tom »Feđa« Franklin – bobni / Branislav Radojković – kontrabas, električen bas / Bratislav Radovanović – električna kitara / Dušan Petrović – altovski saksofon

Izboren in zmerom boljši beograjski bend, naši stari gostje, nam konec tegale poletja postrežejo z novim, že petim albumom. FiO izvajajo izvirno inštrumentalno glasbo, ki ji v nobenem momentu ni tuj nadih bluesa, rokenrola, surfa, funka, swinga, free jazza, improvizacije, ves čas koketirajo tudi s svojsko filmsko glasbo, a se obenem naštetim žanrom nikakor ne prepustijo pretirano.

SVOJAT (SLO)

Zasedba: Andrej Fon – električna kitara, tenorski saksofon, glas, besedila / Ivo Poderžaj –električen bas, glas / Vid Drašler – bobni

»Kraški solist« in glasbeni ludist Fon se po dveh desetletjih drugačnih glasbenih poti vrne h klasični rokerski zasedbi in združi žanrsko težko umestljive zadeve, ki jim pa vendarle lahko pripišemo nekakšen avant-rock / post-punk / no-wave in, kajpak, tudi improvizacijski nadih.

Vstopnine ni, močno pa so zaželeni prostovoljni prispevki za muzičista!

 

Portal Ch0: Nemeček (HR)

KUD Channel Zero / ob 21h

Vedran Živković bo v obliki solo nastopa predstavil aktualno glasbeno podobo svoje zasedbe Nemeček, s katero v zadnjem času aktivno ustvarja material za trilogijo Prokletije, ki skozi prizmo hrupa in psihedelije interpretira slavonsko dediščino. Iz Portala Ch0 se bo tako širil distorzirani wall-of-sound tamburice, ki bo za časa koncerta na dvorišče Metelkove priklical fantazmo slavonske preteklosti in prihodnosti.

Vstopnine ni, so pa zaželeni prostovoljni prispevki.

 

 

• • • OSTALO V LJUBLJANI • • •

 

Trnovfest: EET

Center Slovanskih Kultur France Prešeren / ob 20h

V poznih osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih so v kasetofonih srednješolskih kitaroljubov dominirali protagonisti grunge-a, punka, metala in kitarskega rocka na sploh. EET je nastal leta 2011, leta 2020 pa so izdali svoj drugi album, ki sliši na ime »Karolina«. Karolina predstavlja zvokovni odklon od One more in je v celoti odpeta v slovenskem jeziku. Žanrsko se EET opredeljuje kot »Ctrl+Alt+Rock«.

Nastopajoči: Andrej Grabar – bobni / Izidor Mandl – bas kitara / Gregor Reichenberg – kitara / Dušan Stojanović – kitara, vokal

 

Trnovfest: Glam Night (kabaret)

Center Slovanskih Kultur France Prešeren / ob 22.30

Glam Squad Burlesque predstavlja Glam Night večer burleske in kabareta. Prepustite se čarobnemu vzdušju. Ples, kabaret, bleščice, pernate boe in svilene rokavičke … Ste pripravljeni na večer glamurja? Za vas se razgalja Glam Squad Burlesque, tokrat prvič v Ljubljani.

Vstop: 18+ let in 12 €

 

Muzika: Z++

Zorica, Lok4cija (Kersnikova ulica 4) / ob 20h

V Zorico prihaja hrvaški trap fenomen Z++. Zvonimir iz Osijeka je svojo kariero zacementiral z albumom »18++«, ki ga je izdal leta 2019. Za vseh enajst pesmi iz albuma je od začetka do konca, od teksta preko muzike do masteringa, odgovoren kar sam. Melodično, iskreno in frišno. Nekje med hip hopom, trapom in popom.

Vstopnine ni.

Informacije & rezervacije: info@lokacija.si ali 051 343 860

 

Balkan Open Jam

Prulček / ob 19.30

Obkroženi vonjem lokuma in črnega čaja se sprehajamo od Marmarskega do Črnega morja. Z obrobja Balkana poslušamo azijske zapeljujoče ritme. Z zvoki glasbe bomo preživeli noč v Istanbulu. Po tem se pa tradicionalno razširimo po celem Balkanu. V drugem delu pa jam, ker če skupaj ne pojemo in ne plešemo, nič ne velja. Prinesi inštrumente, spočite glasilke, če bodo pa čevlji tiščali, jih daš dol.

Zasedba: Jelena Soro – vokal, oboa / Tomaž Pačnik – klaviatura / Julien Chanal – kitara / Matija Krivec – bas / Dejan Jovanov – perkusije

Zaželen prostovoljni prispevek: 5 €

 

Drops Festival Warmup

Center Slovanskih Kultur France Prešeren / ob 23.30

Ogrevanje za Drops Festival 2021 s člani Chagga records: Sun Wu-Kong, Fifs (live), EaAruru

 

 

• • •  IZVEN LJUBLJANE • • •

 

KM21 ... To se pa gre, ane, no, ja, tko.

Dvorana Gustaf Pekarna (Maribor) / ob 20h

Opran Možgan: Škofjeloška pank mladež

V garažah kaljena umazana hardcore ekipa odločno nasprotuje vsem, ki trdijo, da je pank mrtev. Posvojenci kranjske železniške postaje med pranjem na visokih obratih rjovijo svoja antiklasistična sporočila skozi zvočne zidove umazanih rifov.

Zasedba: Grega Križnar, Žiga Križnar, Nik Jeđud, Matic Gorjan

Cogito Ergo Sex: Sapioseksualni postpunk dvojec iz Ljubljane

V izolaciji vznikli projekt, ki se utaplja v analognih sintetizatorjih in skozi prvi, drugi in tretji lovi svoj lastni novi val. Z zvočnimi eksperimenti in poezijo dvojec vabi nazaj v čas, ko je maršal še živel in ko je v Rožni kraljeval FV.

Zasedba: Maša Pungartnik, Matej Hočevar

 

Poletno, kulturno v Ankaranu 2021: koncert skupine Počeni škafi

Plaža Valdoltra / ob 20.30

Izvajalci se nekje na svoji Facebook strani opišejo takole: »Škafi smo post-internetni bend, ker se nam ne zdi zdravo sanjam pripisovati pretiranega pomena.«

 

Koncert: Bučar, Dovč, Krmac  Štala na Ranču Mrcina

Ranč Mrcina (Bohinj) / ob 20.30

Vrhunski glasbeniki, ki jih poznamo kot soliste in člane mnogih slovenskih zasedb se nam bodo predstavili v zanimivi kombinaciji, ki bo s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah, mimogrede, a prav tako zares, pa večkrat zajela še iz kotla svetovnih godb. Jedro zasedbe že nekaj edicij tega tradicionalnega druženja v zares posebnem ambientu ostaja preverjeno, nas pa nastopajoči (po svoji stari navadi) vedno znova presenetijo s improvizacijo, unikatnim repertoarjem in ostalimi vragolijami.

Rudi Bučar – vokal, kitara / Goran Krmac – tuba, stomp box / Janez Dovč – harmonika

 

Distoržn: Siderean, Hellsword, Ensanguinate

TrainStation SubArt (Kranj) / ob 18.30

Siderean: Astralni popotniki Siderean predstavljajo glasbo s svojega prvenca Lost on Void's Horizon, ki so ga pred kratkim izdali pri norveški založbi Edged Circle Productions. Svoje progresivne death metal groteske bogatijo tako z atmosfero kot z disonanco in vas v old-school abstrakciji vabijo v višave. Špilajo astral death metal.

Hellsword: Hellsowrd so ljubljanski trio, ki so na sceni že od leta 2009. Njihova glasba nas spominjajo na prvi val black metala.

Ensanguinate: So štiričlanska skupina, ki delujejo pod okriljem Emanzipation Productions. Energijo črpajo iz temeljev black in death metala, na odre pa se vračajo z namenom širiti črno smrt.

Vstopnina: 10 €

 

Skrito dvorišče: TEO COLLORI & MOMENTO CIGANO

TIC Murska Sobota in Hranilnica prekmurskih dobrot / ob 20h

Teo Collori in Momento Cigano so skupina, ki igra izvrstno mešanico romske glasbe in plesnega swinga. Na koncertu se nostalgija prepleta z novimi zgodbami, saj fantje izvajajo svežo avtorsko glasbo v slogu, ki nas popelje v obdobje salonov, cigar, čarlstona in lakastih čevljev.

Zasedba: Teo Collori – kitara / Matija Krečič – violina / Matej Kužel – klarinet / Jošt Lampret – kontrabas / Metod Banko – kitara

 

JAZZKAMP MIA ŽNIDARIČ in STEVE KLINK KVINTET (SLO)

Vrt Cafe galerije Pungert (Kranj) / ob 20.30

Mia Žnidarič je ena prvih jazzovskih pevk v Sloveniji, ki je poskrbela, da je v slovenščino preveden širok nabor jazzovskih standardov, nato pa se je lotila združevanja poezije znanih slovenskih pesnikov s t.i. ameriško folk glasbo. Vse od takrat nastopa na neštetih koncertih, neutrudno snema in koncertira z raznimi manjšimi in večjimi zasedbami, godalnimi orkestri in mnogimi mednarodno priznanimi glasbeniki.

Vstopnina: 10 €

 

JAZZINTY 2021

Ploščad KCJT (Novo Mesto) / ob 20h

Tole bo zaključni koncert udeležencev delavnice Jazzinty 2021 & jam session. Mednarodna glasbena delavnica in festival Jazzinty že 20 let poteka v Novem mestu. Predstavlja enega večjih mednarodnih festivalov v JV Sloveniji in osrednje neformalno izobraževalno središče na področju jazzovske glasbe v srednji Evropi.

Vstopnice: https://znm.mojekarte.si/si/vstopnice.html

 

KATALENA: koncert

Orehek / Nič ne piše kdaj. Hm.

Sej poznate: https://www.katalena.net/kategorija/o-skupini 

 

Poletna kava s šlagerji

Unterhund (Ormož) / ob 20h

Poletna kava s smetano in brezčasnimi šlagerji predvsem s področja nekdanje Jugoslavije.

 

Poletnica: Jeannette

Stari trg (Slovenske Konjice) / ob 21h

Jeannette so harmonika, kitara, bobni, bas in glas mahnjeni na vintage zvok in nalezljivi swing, ki vabi na ples! Njihov glasbeni stil bi lahko opisali kot noir jazz, saj se radi predajajo temačnim, molovskim temam in kriminalnim srcezlomom. Igrajo šanson, gypsy jazz, blues in rokenrol.

Zasedba: Barbara Rehar – vokal / Sandi Kampuš – bobni / Alan Haidar – kitara / Aleš Boroš Barni – bas kitara / Andrej Kos – harmonika.

Vstop prost!

Informacije: 03 758 04 37

 

ACFH Presents: ŠKM Banda (SLO) & Iztok Koren (SLO)

Pruh (Ciringa) / ob 19h

Taki vsestranski glasbotvorci. Eklektičen post-jazzisti. In pa multiinštrumentalist.

Vstopnina: 7€

 

Manouche, koncert

Tolmin, staro mestno jedro – pri fontani / ob 20h

Glasbeni kolektiv Manouche je zagotovo ena najbolj energičnih skupin na slovenski glasbeni sceni. So izvirna mešanica stilov, ki so ga poimenovali »electro gipsy swing«.

Zasedba: Robi Pikl – kitara, glavni vokal / Marco Grabber – elektronika / Krešimir Tomec – bas, elektronika / Petra Trobec – vokal, harmonika / Luka Ipavec – trobenta, vokal

 

Butik Festival 2021

Tolmin / do 10h do 22h

Skrbno izbran nabor nadarjenih didžejev, glasbenikov in drugih izvajalcev, ki bodo zabrisali žanrske meje znotraj sveta elektronske glasbe.

Vstopke razprodane ajjjjj.

 

24. festival mladih kultur Kunigunda

Letni Kino (Velenje) / ob 19h (verjetno)

Dovolj je tišine, željni smo bližine, glasne glasbe, čutnega izražanja, urbanih športov, razstav, provokativnih performansev, kreativnih delavnic, drugačnih intermedijskih umetnosti, zagnati je treba glasbeno industrijo, podpreti je treba mlado, žlahtno kulturo. 

PERFORMANS: Cesarjeva nova oblačila

GLEDALIŠKA PREDSTAVA: Stara škola kreka – iz tame u svjetlo (Marin Ivanović – Stoka)

 

Kreativna Jazz Klinika Velenje 2021

Max Club (Velenje) / ob 20.30

zaključni koncert

Mentorji: Greg Hutchinson – bobni / Joe Sanders – bas / Sara Serpa – vokal / Marko Črnčec – klaviature / Romain Pilon – kitara / Jure Pukl – saksofon / Ray Colom – trobenta / Antonio de Padua – brazilska glasba / Miha Koren – električni bas

Krawal 2021

Jesenovec / od 20.30 dalje

Vesolje je poskrbelo, da 28. festival Krawal bo. Ansambli obetajo obilo punka vseh barv in tekstur ter nekaj metala, post rocka, hardcora, crusta, grinda in podobne galame, ki nam bo tresla pljuča in utekočinjala možgane; pri slednjem si boste lahko pomagali tudi s šilcem rujnega. Prizorišče bo pokrito s šotorom, tako da morebitnih vremenskih ujm ne bomo opazili. Prostora za kampiranje bo na pretek.

20.30 One Cupcake Away
21.00 Eruption
22.00 Nefarious Vermin
22:30 Drobovina
23.30 Kavekanem
00.30 Agregat

 

O'BRK – vrhniška rojišča umetnosti

OKROGLA MIZA

Cankarjeva knjižnica Vrhnika / ob 17h

Gostje: Aleksandra Gačić – literarna kritičarka /  Miha Zadnikar – publicist, kulturni aktivist /  Muanis Sinanović – pesnik, teoretik

 

NASTOP & KONCERT

Park pri KVS Zakon / ob 20h

Nastopajoči: Anja Zag Golob – poezija / Nežka Struc – poezija, proza / Urša Majcen – poezija / Muanis Sinanović – poezija / Rada Kikelj Drašler – poezija, zvočenje

Nastopajoči: Nastja Janžekovič – vokal, viola / Martin Ukmar – el. kitara, vokal, ritmi in efekti

 

 

• • •  IZVEN SLOVENIJE • • •

 

Ej, folk. A zna kdo nemšk?

13. V:NM Festival 2021

 

___________________________________________________

RAZSTAVE

 

Tania El Khoury: Menjalni tečaj kulture

ŠD Tabor / ob 16h, 18.30 in 21h

Tania El Khoury je multidisciplinarna umetnica, ki ustvarja interaktivne predstave in instalacije. Njena dela so inovativna in raziskovalna, predstavljena v nekonvencionalnih prostorih, od velikih dvoran muzeja do ribiškega čolna v Sredozemskem morju. Jedrni element umetnosti Tanie El Khoury je srečanje umetnosti z gledalcem kot soustvarjalcem. Gledalca sooči z umetnostjo skozi ekstremno intimo in raziskuje etični in politični potencial umetnosti. Menjalni tečaj kulture gradi na intervjujih, ki jih je Tania El Khoury posnela s svojo pokojno babico v vasi Akar na meji med Libanonom in Sirijo. Priireja Bunker.

Vstopnina: 1 €

 

___________________________________________________

KINO

 

--- KINODVOR ---

 

Kinobalon: Škratki (v izvirniku Die Heinzels – Rückkehr der Heinzelmännchen)

Dvorana / 16.30

Škratki so nazaj v človeškem svetu, kjer jih čaka sladko doživetje polno akcije.

Ute von Münchow-Pohl / Nemčija / 2019 / 78 min / sinhronizirano / 5+

 

Iskalci tartufov (v izvirniku The Truffle Hunters)

Dvorana / 18.30

Topla, poetična in pogosto humorna oda izginjajočemu načinu življenja; zgodba o strasti, nežni vezi med človekom in živaljo ter življenju, polnem preprostih užitkov.

Michael Dweck, Gregory Kershaw / Italija, Grčija, ZDA / 2020 / 84 min / italijanščina, angleščina

 

Annette (v izvirniku Annette)

Kinodvorišče / ob 21h

Enfant terrible francoskega filma Leos Carax se devet let po Holy Motors vrača s svojim prvim celovečercem v angleškem jeziku, težko pričakovanim muzikalom z Adamom Driverjem in Marion Cotillard v glavnih vlogah. Film je odprl letošnji festival v Cannesu in prejel tamkajšnjo nagrado za najboljšo režijo.

Leos Carax / Francija, Nemčija, Belgija / 2021 / 140 min / angleščina

 

 

--- SLOVENSKA KINOTEKA ---

 

FeKK – Festival kratkega filma v Ljubljani

 

BAL V.

Slovenska kinoteka / ob 16.30

Zadnje popotovanje (The Last Journey)
Steve Krikris / Grčija / 2021

Zapis pokrajine brez predzgodovine (Snimak pejzaža bez predistorije)
Doplgenger (Isidora Ilić, Boško Prostran) / Srbija / 2020

Vmes (In Between)
Ana Pasti / Romunija / 2020

Mir naše gospe (Mir naše gospe)
Vladimir Perović / Črna gora / 2020

Novice (The News)
Lorin Terezi / Albanija / 2020

 

FEKKSTIVAL: VIENNA SHORTS – Iz notranjosti (Out Of The Inner Space)

Slovenska kinoteka / ob 18.30

Civilizacija (Civilization)
Christoph Schwarz / Avstrija / 2021

Mora obstajati neka pot od tu (There must be some kind of way out of here)
Rainer Kohlberger / Avstrija / 2020 

Tovariš Tito, moja dediščina (Comrade Tito, I inherit)
Olga Kosanović / Avstrija/Nemčija / 2021

O
Paul Wenninger / Avstrija / 2021

 

SVEČANA SLOVESNOST + JUTRIŠNJI SVETOVI

Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova / ob 20.30

Faktor deset (Powers of 10)
Charles Earnes, Ray Earnes / ZDA / 1977 

Potovanje na luno (Le Voyage dans la Lune)
Georges Méliès / Francija / 1902 

Mesto slovesa (La Jetée
Chris Marker / Francija / 1962 

Živi v Johannesburgu (Alive in Joburg)
Neill Blomkamp / Republika Južna Afrika / 2005 

Svet jutrišnjega dne (The World of Tomorrow)
Don Hertzfeldt / ZDA / 2015

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness