Naravnost na cilj!

Oddaja
23. 8. 2021 - 16.30

Ne/glasba:

 

ČinČin ob 19:00: Jazz Ponedeljek: Jan Sturiale Trio

Jan Sturiale (guitar)
Robert Jukic (kontrabas)
Kristijan Krajnčan (bobni)

- - - - -
Vstopnine ni

 

Gala hala ob 20:00: Intimno: Zajtrk

Etno-šansonski dvojec Zajtrk sestavljata ljubitelja pravljic, anekdot, teatra in ostalih hudih muh. Laura Krajnc z violino, vokalom in tamburinčkom ter Sven Horvat s kitaro in spremljevalnimi vokali sta sicer žanrsko zelo odprta, glasbi pa dopuščata svobodo in igrivost. Glasbeno pripovedništvo v svoji najpristnejši obliki!

V skladbah prepletata folk in etno glasbo s prikritimi (in odkritimi) vplivi punk šansona, kabareja, jazza, bluesa in popa. Prizadevata si za ohranjanje slovenskega jezika v besedilih, družbene kritičnosti in hudomušnosti, avtonomnosti ustvarjanja, dobrega humorja ter vnašanje ljudskega v glasbo. Njuna glasba odseva predvsem zanimanje za človeka ter za njegovo in njeno komično, uporniško, zmedeno, tragično, ne srečno in srečno življenje

Music policy: etno-chanson/folk/pop

Režim: PCT (prosimo, prinesite potrdila s sabo!)

Vstopnina: 4 €

Če bo scal, kar bo, bo not.

 

24. festival mladih kultur Kunigunda:

Letni kino v Velenju ob 19:00: konS: Tadej Droljc – Žarkolom

PERFORMANS
 

Mladi Levi:

Miklošičev park, cel dan: Siniša Labrović: OMARA

Siniša Labrović je umetnik vizualnih umetnosti, body arta ter performansov v javnem prostoru, v katerih kritično in humorno nagovarja nevralgične točke družbe. Na Mlade leve prihaja s performativno instalacijo, v kateri bo omara postala njegov začasni dom.

Omara, v katero se bo Siniša Labrović vselil prvi dan festivala, bo stala v Miklošičevem parku pred sodiščem, kjer so našli dom tudi brezdomci – ljudje, ki živijo svoja nevidna življenja zunaj družbenega radarja, v »omarah« naše družbe. Skrito življenje Siniše Labrovića bomo lahko spremljali po spletnem prenosu 24 ur na dan, do konca festivala, ko bo končno – prišel iz omare.

Stara elektrarna ob 16:00: Slovenski gledališki založniki

Mreža Slovenski gledališki založniki, kamor se vključujejo Emanat, Knjižnica MGL, Maska Ljubljana in SLOGI, je bila vzpostavljena z namenom, da se povežejo slovenski založniki, ki izdajajo strokovno literaturo s področja uprizoritvenih umetnosti. Sprva so nastopali skupaj zato, da bi dosegli večjo vidnost na velikih založniških prireditvah, sčasoma pa so se začeli vse bolj zavedati dejstva, da jih povezuje skupno bralno občinstvo. Prav posebej pa jih druži vloga v izdajateljskem polju – gledališki založniki s svojo izdajateljsko politiko v prostor pogosto vnašajo nevidne, obrobne in nišne vsebine, ki se težko borijo za obstanek, a že s svojim vztrajanjem močno prispevajo k širini založniške krajine. V tem je zagotovo nekaj temeljno političnega. Tiskane izdaje Slovenskih gledaliških založnikov bodo na voljo za ogled in nakup na festivalskem prizorišču Debatne kafane – na Taboru pod kostanji.

ŠD Tabor ob 16:00: Tania El Khoury: MENJALNI TEČAJ KULTURE

Menjalni tečaj kulture gradi na intervjujih, ki jih je Tania El Khoury posnela s svojo pokojno babico v vasi Akar na meji med Libanonom in Sirijo. Menjalni tečaj kulture je arhiv, v katerega je povabljenih deset gledalk in gledalcev, da raziščejo zgodovino, ki jo zaznamuje vojno preživetje, a hkrati tudi reka, ki ne upošteva kolonialnih in državnih meja. Arhivskih skrinj ne polni le papir, ki nam ponuja znanje zgodovine in ga beremo iz perspektive sedanjosti, ampak se v njih skrivajo tudi videozapisi, zvoki, vonji, zemljevidi in zbirka denarja brez vrednosti.

45 minut

Stara elektrarna ob 16:30: Tomaž Grom: NA TA VESELI DAN KULTURE
Na ta veseli dan kulture je kompozicija 657 prdcev, ki jih je za plačilo 20 evrov prispevalo 111 umetnic in umetnikov. Premierno je zazvenela na Muzejski ploščadi 3. decembra 2020, kjer je odmevala od sosednjih stavb muzejev, ministrstva za kulturo in Metelkove 6 (sedeža številnih nevladnih organizacij), in odpirala vprašanja sramotenja, tabuiziranja in normaliziranja teles, s tem povezane intime, kot so jo izpostavili številni povabljeni k sodelovanju, ter vprašanja o tem, kaj dojemamo kot (sodobno) umetnost – je to prdec ali pičkin dim (s potencialom), kot v odgovor Gromu zapiše Anja, ena od ustvarjalk projekta Na ta veseli dan kulture.
V okviru Mladih levov bo kompozicija zazvenela pred Športnim društvom Tabor, Staro mestno elektrarno, v Miklošičevem parku in na Prešernovem trgu. Na vinilni plošči z omejeno naklado bo lahko zazvenela tudi na domačem gramofonu.

Stara elektrarna ob 17:00: DEBATNA KAFANA

Letos že drugič – torej že tradicionalno – pod taborskimi kostanji odpiramo debatno kafano. Ob rekreativne športnike, otroško igrišče, iskalce senčnega zavetja in bralce pod kostanji naseljujemo debato ob kavi – skuhali jo bomo močno in obilno.
Letošnja tema je vzdrževanje oziroma skrb v povezavi z umetnostjo in kulturo. V dobi, ko štejejo samo inovacije, izboljšave in napredek, bomo razmišljali o potencialu tega, kar je že dobro, kar že obstaja, a je zanemarjeno, nevzdrževano, prezrto … Kako zlahka zavržemo delujoče sisteme in ureditve v želji po boljšem ter novem? Ali ni lažje graditi na obstoječem ali je treba stvari vedno izumljati na novo?
Skratka – ekonomija in umetnost (in celoten svet), oboje je fokusirano na inovacije in na motnje, ki zmotijo ustaljen red in spodbudijo novega … ampak današnji svet se tako hitro obrača, da je izziv drugje, ne kako inovirati in ustvarjati motnje, ampak kako svet sploh držati v tirih, kako stvari vzdrževati, tako da ne propadejo. Kako ustvarjati sisteme, ki so vzdržni (na mikro- in na makroravni, torej od oskrbe do sistema in idej). Bi nas znanje, kako vzdrževati in negovati, lahko ubranilo pred nenehnimi krizami, prelomi in zlomi – bi nas lahko strategije, ki se bolj kot na izumljanje novega osredotočajo na negovanje obstoječega, opolnomočile, da postanemo imuni za doktrine šoka, ali leži v tem nevarnost strahu pred spremembami in večnim statusom quo ali počasnim propadanjem?

Moderatorka: Alenka Pirman
Govorci prvega dne: Mateja Ratej, Đelo Hadžiselimović
Govorci drugega dne: Natalija Majsova, Muanis Sinanović
Koncept in produkcija: Alma R. Selimović
Nekje ob 18:30: Tania El Khoury: MENJALNI TEČAJ KULTURE – RAZPRODANO

PTL ob 20:00: Silke Huysmans & Hannes Dereere / CAMPO: PRIJETEN OTOK – RAZPRODANO

V predstavi Prijeten otok avtorja razkrivata usodo malega otočka Nauru sredi Tihega oceana, ki so mu ime Prijeten otok nadeli prvi raziskovalci, ki so tja prišli iz evropskih dežel. Otok so z velikim zamahom zajeli kolonizacija, kapitalizem, migracije, pretirano izkoriščanje naravnih virov in posledična ekološka katastrofa. Nekdaj rajski otok je postal sinonim za postapokalipso – poleg ekonomskega, humanitarnega in ekološkega opustošenja otoku grozi dvigajoča se gladina morja. Nauru je znan tudi po tem, da v zameno za finančna sredstva gosti avstralske centre za pridržanje prebežnikov, razmere pa oblasti prikrivajo in na otok ne dovolijo vstopa novinarjem in poročevalcem. Silke Huysmans in Hannes Dereere sta izjemoma dobila dostop na otok, le za kratek čas, z njega pa prinašata pričevanja in predvsem – vprašanja. Kakšna prihodnost čaka Nauru in kakšna je usoda sveta, ki stremi k neskončni rasti in dobičku?

ŠD Tabor ob 21:00: Tania El Khoury: MENJALNI TEČAJ KULTURE

 

Razstave, predstave, predavanja...

 

Herkulov vodnjak, Levstikov trg ob 18:00: Pravljice pri vodnjaku - 1. dan

Pravljice na način kamišibaj gledališča

Pravljice na način kamišibaj gledališča od leta 2017 poskrbijo za prijeten prehod iz počitnic v novo šolsko leto. S selitvijo po različnih prizoriščih spoznavamo Ljubljano iz različnih perspektiv.

Tema letošnjega festivala so ljubljanski vodnjaki, ki so imeli pomembno vlogo pri razvoju mesta. Danes jih večina krasi trge in parke, zanimivi pa so zaradi njihovega kulturno-zgodovinskega ozadja ter likovne in arhitekturne vrednosti. Tokrat pa bodo zaživeli v zgodbah, ki jih bodo tja pripeljali ustvarjalci v svojih malih kamišibaj odrčkih. Pravljice bomo poslušali pri dveh zgodnjebaročnih vodnjakih – pri Herkulovem vodnjaku na Starem trgu pred Stiškim dvorcem in pri Neptunovem vodnjaku na Gosposki ulici pri SAZU-ju, ter pri Fontani Krogla z Tabor, ki ga je ustvaril kipar France Rotar leta 1976.
Vse prireditve so brezplačne!

 

Bežeče sličice!!!

 

Slovenska kinoteka: počitnice

 

Kinodvor:

16:00 Iskalci tartufov (The Truffle Hunters), Michael Dweck, Gregory Kershaw / Italija, Grčija, ZDA / 2020 / 84’

Topla, poetična in pogosto humorna oda izginjajočemu načinu življenja; zgodba o strasti, nežni vezi med človekom in živaljo ter življenju, polnem preprostih užitkov.

18:00 Annette, Leos Carax / Francija, Nemčija, Belgija / 2021 / 140’

Enfant terrible francoskega filma Leos Carax se devet let po Holy Motors vrača s svojim prvim celovečercem v angleškem jeziku, težko pričakovanim muzikalom z Adamom Driverjem in Marion Cotillard v glavnih vlogah. Film je odprl letošnji festival v Cannesu in prejel tamkajšnjo nagrado za najboljšo režijo.

21:30 Pes, ki ne utihne (El perro que no calla), Ana Katz / Argentina / 2020 / 74’

Za člane Kluba Kinodvor vstop prost!

Zadržano duhovit in skrivnosten film nas preko bežnih okruškov popelje čez neko, kot se zdi, povsem naključno življenje lastnika psa, ki ne utihne.

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.