Ne dela?

Oddaja
29. 8. 2021 - 16.30

GLASBA & OSTALO

 

• • • V LJUBLJANI • • •

 

MLADI LEVI X BUNKER

Ful reči. Opisali smo jih ene par, ampak vse so vredne klika.

 

Miklošičev park / cel dan: SINIŠA LABROVIĆ: OMARA

ŠD Tabor / ob 16h in 19h: GOD’S ENTERTAINMENT: PO EVROPI

ŠD Tabor / ob 19h: INŠTITUT .ABECEDA: MLADI RAZISKOVALCI

Inštitut .abeceda, platforma za raziskovanje v polju sodobne eksperimentalne in improvizirane glasbe, pripravlja cikel rezidenc in koncertov Mladi raziskovalci. V okviru festivala Mladi levi bomo gostili dva koncerta mladih glasbenikov – skladateljice in saksofonistke Brine Kren ter skladatelja in saksofonista Lenarta De Bocka, vsakega s svojo zasedbo.

Zasedba: Lenart De Bock – saksofon / Klemen Kocijančič – klavir / Gašper Okorn – francoski rog / Matevž Šivic – kitara

Stara mestna elektrarna / ob 19h: KOLEKTIV IGRALKE & TJAŠA ČRNIGOJ: BABICE

Nova pošta / ob 21h: VITO WEIS: SLABA DRUŽBA

Gostovanje Slovenskega mladinskega gledališča. Vito Weis, ena najbolj prepoznavnih igralskih prezenc, ki brezkompromisno stopa pred občinstvo, je tokrat udaril s samostojnim avtorskim prvencem. A ga je pri snovanju presenetila nenadnost pandemije in porušila vse zamisli in nastavke. Porušila je avtorjev ustvarjalni (ne)mir in pristop, saj je ne nazadnje do temeljev zamajala prav vsa pravila človekovega delovanja, tudi umetniškega, obenem pa razprla nova, neznana obzorja in možnost za drugačne premisleke. Z izolacijo je prinesla tudi izjemno močno psihično negotovost in … novo družbo. Naenkrat smo ostali sami, sami s seboj.

ŠD Tabor / ob 21h: INE UBBEN: MOJE STANOVANJE – RAZPRODANO

Lutkovno gledališče Ljubljana, oder pod zvezdami / ob 22h: TIN GRABNAR, TJAŠA BERTONCELJ: TIHOŽITJE

 

Vstopnica za posamezen festivalski dogodek stane simbolični 1 €. Lahko pa podarite tudi BON21.

Informacije in rezervacije: info@bunker.si ali 051 269 906.

 

Sebastian Jung: Intensive Care

ŠKUC / od 12h do 19h

Sebastian Jung, ki deluje v Leipzigu, se z razstavo Intenzivna nega v Galeriji Škuc prvič predstavlja Sloveniji. S svojimi deli se neposredno odziva na pandemijo in množične nemire, ki v povezavi z njo vznikajo na različnih koncih sveta. Intenzivna nega se ne nanaša le na vrsto zdravstvene nege, temveč je tudi oznaka za odnos skrbi v širšem družbenem pomenu. Osnova Jungovih umetniških projektov je hipna risba, ki nastaja med opazovanjem raznovrstnih situacij v vsakdanjem družbenem in političnem življenju.

Zastonj, menda.

 

28. literarno-glasbeni festival Živa književnost in O'živela knjiga

ŠKUC / ob 18h

Prvi dan festivala. V popoldanskih urah, od 18.00 ure dalje pester spremljevalni program O' živele knjige. Nato pa vsak večer ob 20.00 uri prireditve festivala Živa književnost.

Dogodki so brezplačni.

 

Gabriella Giandelli: Stripi in ilustracije

Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji / že poteka

Novo edicijo natečaja Živel strip! Živela animacija! uvajamo z razstavo dveh umetnikov, katerih delo bo služilo kot navdih mladim ustvarjalcem stripov. Tudi tokrat v paru razstavljata predstavnika italijanske in slovenske stripovske scene: iz sosednje države prihaja Gabriella Giandelli, medtem ko slovenske barve zastopa Gašper Rus. Prireja Strip Core/Forum Ljubljana.

Brez vstopnine.

 

 

• • •  IZVEN LJUBLJANE • • •

 

Oholo!: Koncert pred Placom

raum AU (Slovenj Gradec) / ob 19.02

Oholo! je ena redkih zasedb, ki z lahkoto spoji različne oblike jazza in afriških godb in jih pretvori v abstrakten zvok svobodne improvizirane glasbe, z zvrhano mero ritma in groovea. Ognjena in energetska bomba. V spremni besedi albuma Mnogobolje je Mario Batelić zapisal: »Swinganja ali pozibavanja ne gre iskati med ritmičnimi vzorci in nalezljivimi melodijami, ki si jih lahko požvižgavamo, kot je bilo pravilo pri starih big bandih, marveč v nenehno poskakujoči in preskakujoči, gibljivi strukturi večslojnih skladb, v katerih se melodijski in ritmični motivi prosto sprehajajo in odmevajo med veščimi člani septeta.«

Zasedba: Andrej Fon – tenorski saksofon, klarinet / Jure Boršič – altovski saksofon / Marko Jenič – violina / Andrej Boštjančič Ruda – kitara / Jošt Drašler – kontrabas / Tomaž Grom – kontrabas / Vid Drašler – bobni

Koncert v koprodukciji Jazz Ravne in raum AU.

 

FKK 2021: Pesem za eno drevo

Galerija Božidar Jakac (Kostanjevica na Krki) / ob 20.30

Zaključno dejanje Festivala Kulture Kostanjevica 2021 bo predstava Pesem za eno drevo v izvedbi Jurija Drevenška. Pesem za eno Drevo nikakor ni predstava o rastlinah, drevesih in hortikulturi, niti o ohranjanju planeta. Je več od tega. Je avtorsko-glasbena predstava nastala po motivih romana Klovnovi pogledi Heinricha Bölla, ki je bil samo izhodiščna točka. Je predstava, ki noče biti klasična predstava in od občinstva ne zahteva ploskanja in strinjanja z nastopajočim. Rdeča nit so kantavtorske pesmi, ki povezujejo, komentirajo in povzemajo govorjene dele besedila in oboje se zliva v mešanico koncerta in gledališke predstave. Sam odrski dogodek poteka na poseben način; niha namreč med improvizacijo, dramsko predstavo in glasbenim delom. Nastopajoči med izvajanjem uživa.

Prijave na predstave so obvezne in dostopne na tej povezavi. Vstop je brezplačen, prostovoljni prispevki močno dobrodošli.

 

DROPS festival 2021

Tenetiše (Kranj) / cel dan

Še zmeri, ampak počasi bo konec. Podtalna psihedelična funky tehnaža. Vstopke tukaj.

 

 

___________________________________________________

KINO

 

--- KINODVOR ---

 

Kinobalon: Divja Slovenija

Dvorana / ob 16.30

Danes prvič na sporedu! Novi film Mateja Vraniča je čudovit dokumentarni prelet skozi bogastvo naravnega okolja v Sloveniji. Filmu dajejo poseben pečat izjemno redko videni prizori v naravi.

Matej Vranič / Slovenija / 2021 / 83 min / slovenščina / 6+

 

Za zamudnike: Dežela nomadov (Nomadland)

Dvorana / ob 19h

Frances McDormand je Fern, svobodna in neodvisna ženska, ki se po gospodarskem propadu svojega mesta v iskanju priložnostnih del klati po širnih prostranstvih ameriškega zahoda ...

Chloé Zhao / ZDA / 2020 / 108 min / angleščina

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.