Otvoritev jeseni

Oddaja
31. 8. 2021 - 16.30

Ne/muska:

 

Hala Gala ob 20:00: ZATVORITEV: SBO

Zatvoritev Podaljšanega bivanja na letnem vrtu Gala hale z doom rap gucci disko kolektivom SBO!

Čudaškost in odtujenost sta stigmi, ki jih je SBO zadobil kot avantgarda ljubljanske trap mladeži že v samem začetku. Njihova brezkompromisna pojavnost in neobčutljiva izraznost sta odmevali kot basovski pank za internet generacijo. Zabavljači in depresivci, mučki provokatorji s/z (o)kultnimi predznaki, t.i. Les Enfants Terribles domače trap scene, a prvotno le gimnazijski prijatelji z misijo vsak petek.

Znotraj 14 komadov se ljubljanski eksperimentalci obravnavajo kot otroci slovenske politične tranzicije in s tem označujejo lasten obrat od kontroverznosti trapa k introspekciji garagea, housea in elektra. Po letošnjem nastopu na MENT-u kdo ve, kaj nas čaka. The hype is real!

Music policy: doom rap/gucci disko/elektro pop

Vstopnina: 10 € z rezervacijo, 13 € na dan koncerta

 

Vrt hostla Celica: Sozvočja sveta – Hannah James / Miro Božič & Benjamin Barbarič

20:00 Duo Aritmija (Tilen Stepišnik, kitara & Šemsudin Dino Džopa, kitara)

Tilen Stepišnik in Šemsudin Dino Džopa sta kitarista, multiinstrumentalista, skladatelja in učitelja kitare, ki sta leta 2002 ustanovila duo Aritmija. Kmalu so se jima pridružili še drugi glasbeniki, in tako jih je bilo na drugem albumu, ki ga je Aritmija izdala, že šest.

Nato sta se zopet vrnila h kitarskemu dvojcu in izdala izjemno zanimiv album z naslovom Ulica, posnet zunaj studia, na prostem, v prvotni, duo zasedbi.

21:30 Zajtrk s prijatelji

Laura Krajnc, violina, tamburin in glas

Sven Horvat, kitara, glas

Ines Ljubej, tolkala

Neža Pavlovič, kontrabas

Z njunim drugim albumom Žetev je vzklil njun nov projekt naslovljen "Zajtrk s prijatelji", kjer se jima pridružijo tudi drugi glasbeniki, na tem koncertu pa bosta prvič v živo igrala skupaj s prijatelji in sicer z Ines Ljubej na bobnih in Nežo Pavlovič na kontrabasu.

 

Klub CD ob 20:30: Mala terasa sredi Ljubljane: Hostnik pa Krečič

Tomaž Hostnik, glas, klavir;

Matija Krečič, violina, glas

Tomaž Hostnik je koncertni pianist, šansonjer, pesnik in avtor glasbe za najrazličnejše priložnosti z izjemno obsežnim opusom. Matija Krečič je violinist, skladatelj in aranžer, ki deluje v več glasbenih slogih ter sodeluje z veliko umetniki in glasbenimi skupinami. V duu Krečič-Hostnik igrata Matijevo glasbo, duet Hostnik pa Krečič pa izvaja Tomažev opus.
Konec leta 2019 sta posnela ploščo Mačahe, izdano septembra 2020. Na njej je izbor Hostnikovih šansonov in haiku šansonov, ki jih Tomaž pripoveduje v jeziku, kot ga govorijo doma, na Suhi. Zgodbe so vseh vrst – takšne o ljubezni, pa o pijači, odnosih, minevanju, Oplu, kravjih štrikih … Lahko bi rekli preprosto – o življenju. Poleg tega iz svojih inštrumentov iztiskata vse mogoče zvoke, po potrebi pa se prelevita tudi v triangelista, lončena basista ali skupaj zažgolita kakor ptičice v ranem jutru.

Vstopnina: 12,00 EUR

 

Pred ŠKUCem: 28. literarno-glasbeni festival Živa književnost in O'živela knjiga

18:00 Mehurčki, lutkovna predstava v izvedbi LG Bičikleta

Pravljično druženje z Ambrožem Kvartičem, predstavitev knjige Ugibanica

Kolažni tisk, ustvarjalna delavnica,  vodita Meta Žvokelj in Anka Doblekar

Mala šola ilustracije, likovna ustvarjalna delavnica za mlade, vodi Milanka Fabjančič

20:00 Javier Bozalongo, Španija

Vodi: Brane Mozetič

Glasba: Martin Ramoveš in Miha Erič

 

Teater, predavanja, razstave...:

 

Plečnikova hiša ob 17:00: Črkovna vrsta Plecnik: vodstvo po razstavi

Spoznajte, kako je nastajala nova črkovna vrsta, ki jo je navdihnilo ustvarjanje arhitekta Jožeta Plečnika.

Vstopnina: 6 EUR / znižano 4 EUR / družinska 14 EUR

 

MGLC - Švicarija ob 19:00: 1,5

Performans

Performans 1,5 je nastal kot odziv na globalni dogodek, ko so se razdalje med telesi povečale in je bil dotik nezaželen. Ponavljajoče gibanje in nenehno izvajanje zvokov na prostem, sprožata decentralizacijo subjekta za njegovo prečiščevanje in povezovanje s širšo okolico. Na letošnji ponovitvi bo umetnica, z umestitvijo lastnega telesa v prostor med naravo in mestom ter ljudi, pripovedovala o sebi in svoji lastni refleksiji časa. Na peščeni površini pred MGLC Švicarijo bo z upoštevanjem varnostne razdalje zarisala osebni prostor bivanja kot sled trenutnih občutkov in telesnih doživljanj.

Tatiana Kocmur (1992) je vizualna umetnica, ki živi in dela v Sloveniji. V svoji praksi deluje na prehodu med likovno in performativno umetnostjo. Od leta 2017 ustvarja z Lizo Šimenc pod imenom Kresnička. Poleg avtorskih del je opravljala organizacijska in kuratorska dela (kreativno stanovanje PRMEJDUŠ, Galerija Zelenica v saskvotirani tovarni Rog). Je soustanoviteljica platforme

 

ČinČin ob 20:00: Po-Koronska 10ka #12, stand up

Open mic večer pod vodstvom Mateja Pušnika:

Jurij Kaluža, Gregor Skok, Nikita Sergeev, Bine Plaznik, Rok Škrlep in obisk iz štajerske David Gorinšek!

 

Na cukrbergovi firmi ob 20:30: Smrdljivc - bralna uprizoritev

V času, ko večina ljudi še niti ni prebrala knjižnega prvenca Roka Bohinca, se je ta že odločil, da ga bo dramaturško predelal in uprizoril na spletu. Ali gre za primer nadpovprečno samozavestnega avtorja ali pa za povsem običajnega vase zagledanega slovenskega pisatelja, boste izvedeli na klasičnem KIKSovem streamu.

V bralni uprizoritvi boste slišali skrajšano verzijo Smrdljivca, ki jo bodo brali avtorjevi prijatelji. Zgodba ne bo vsebovala kvarnikov (spojlerjev).

 

Intimni oder GT22, Maribor ob 20:00: Prestopi: Več nas bo, prej bo te igre konec?

Predstavi sledi klepet.

Vstopnina znaša 5 evrov. Vstopnice so na voljo na spletni strani in na prizorišču eno uro pred dogodkom.

 

Bežeče sličice!!!

 

Slovenska kinoteka: Ni predstav

 

Kinodvor:

17:30 Annette, Leos Carax / Francija, Nemčija, Belgija / 2021 / 140’

Enfant terrible francoskega filma Leos Carax se devet let po Holy Motors vrača s svojim prvim celovečercem v angleškem jeziku, težko pričakovanim muzikalom z Adamom Driverjem in Marion Cotillard v glavnih vlogah. Film je odprl letošnji festival v Cannesu in prejel tamkajšnjo nagrado za najboljšo režijo.

Vstop prost

21:00 Osamljena žena Charulata, Satyajit Ray / Indija / 1964 / 117’

Ob stoletnici rojstva Satyajita Raya! S podporo Veleposlaništva Republike Indije v Ljubljani ob 75. obletnici indijskega dneva neodvisnosti India@75 Amrit Mahotsav. Brezplačne vstopnice na voljo pri blagajni.

Podobno kot v filmu Ghare Baire Satyajit Ray v Osamljeni ženi raziskuje prve pojave sodobne ženske v višjih družbenih slojih kolonialne Indije. Brez slepečih tehnik in z minimalnimi dialogi razkriva najintimnejša čustva in misli svojih likov. V filmu slišimo premalo cenjeno glasbo, ki jo je spisal režiser sam.

 

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness