Ujma?

Oddaja
6. 9. 2021 - 16.30

Ne/glasba:

 

Činčin ob 19:00: Jazz Ponedeljek: Ecliptic

Jani Moder (kitara, efekti)
Igor Matkovič (trobenta, elektronika)
Jani Hace (bas, efekti)
Murat (beatbox)
Žiga Kožar (bobni)
VSTOPNINE NI

 

Španski borci ob 20:00: Koncert: Zlatko Kaučič & Tomaž Grom + Drago Ivanuša / Irena Z. Tomažin & Bojan Krhlanko

Zlatko Kaučič+Tomaž Grom (gost Drago Ivanuša)

Irena Z. Tomažin+Bojan Krhlanko

Vabimo vas na dvojni koncert, ki sovpada z izidom novega albuma bobnarja in tolkalca Zlatka Kaučiča in kontrabasista Tomaža Groma. Omenjena umetnika imata za sabo prvenec Uho je senca očesa iz leta 2019, na odru Španskih borcev pa bosta predstavila nov album z naslovom Raztrgana folklora spomina, o katerem je Martin Küchen napisal naslednje: ˝Izkušnja Zlatko/Grom je predalnik številnih možnosti. Nenadnih koncev? – potem se nov predal odpre, takoj ko se je prejšnji zaprl – ali ostal napol odprt. Brez skrbi. Glissandi z lokom in zvončki in praskanje po činelah in opnah, vse pripada formuli teh dveh zelo cenjenih gentlemenov, ki sta oba že desetletja sama po sebi temeljna kamna slovenske impro-art glasbe, ki ustvarjata hiper-avtentične zvoke za hipnotizirano mnoštvo leta 2021 in ki odganjata njegov urok? Zvoki so zelo slabi pri ohranjanju fizične distance. Hvala, Zlatko in Tomaž, da sta nam pokazala zakaj.˝ V drugem delu se jima bo pridružil skladatelj in pianist Drago Ivanuša.

 

Galerija Jakopič ob 20:00: SOUND EXPLICIT 2021
Gal Furlan & Cene Resnik
Jozhy Baiza

Vljudno vabljeni na Sound Explicit 2021, ciklus zvočnih eksperimentalnih dogodkov, ki predstavljajo širok žanrski razpon – od zvočnih raziskav in improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov. Zasnovali smo ga v letu 2003, da bi podprli neodvisno raziskovanje in kreativno ustvarjanje na področju sodobnih zvočnih umetnosti.

Gal Fulan je glasbeno znanje nabiral pri bobnarju in tolkalcu Zlatku Kaučiču in se kasneje pridružil skupini Kombo ter z njo redno nastopal dobro desetletje. Sodeloval je v projektu Kombo A in v sestavi Kombo B. Redno sodeluje v projektih improviziranega tipa z različnimi glasbeniki, tudi v naključnih in enkratnih sestavih.
Cene Resnik je tenorski saksofonist, diplomant celovške akademije, ki živi in ustvarja v Ljubljani, ob jazzu intenzivno raziskuje meje proste improvizirane glasbe. Kot eden vidnejših predstavnikov kreativne jazz – improvizirane glasbene scene sodeluje z različnimi domačimi in tujimi glasbeniki.
Glasbenika se bosta premierno predstavila v duetu.

Kdo, oziroma je mogoče boljše vprašanje, kaj je Jozhy Baiza?
To je skupno ime za raznovrstne projekte glasbenika Jošta Lampreta, v katere ta vabi različne glasbene ustvarjalce s katerimi ustvarja nove zasedbe, zgodbe in kompozicije ter raziskuje nove glasbene sloge.
Za to priložnost se bo premierno predstavil s triom, v katerem igra skupaj z odličnima glasbenikoma Nejcem Škoficem na klaviaturah in Žigo Šercerjem na tolkalih. Skupaj se bodo podali v čudoviti svet flamenko glasbe.

 

Razstave, predstave, predavanja...

 

SNG Drama:

Veliki oder ob 19:30: Samuel Beckett Konec igre

Režiser Diego de Brea

Igrajo: Matija Rozman, Veronika Drolc, Igor Samobor, Jurij Zrnec

Vstopnina: 10, 16, 18, 20 EUR

mala Drama ob 20:00: Lucy Prebble Učinek

Avtorica Lucy Prebble se je po drami Enron, v kateri se je lotila finančnega škandala in zloma ameriške istoimenske energetske korporacije, v Učinku lotila farmacevtske prakse in tokrat postavila pod drobnogled dogajanje na kliniki, na kateri testirajo nove antidepresive. Inspiracija je bila spodleteli poskus ameriške korporacije Parexel v eni londonskih bolnišnic med testiranjem sicer drugega zdravila.

Vstopnina: 17 EUR

 

Gledališče Glej ob 20:00: Palmyra

Avtorska predstava

Bertrand Lesca in Nasi Voutsas sta lanska prejemnika prestižne nagrade Forced Entertainment in ljubljenca festivalskih občinstev po vsem svetu. Njun umetniški izraz je mogoče strniti v preprosto sintagmo politično je osebno in osebno je politično. Vojna v Siriji, globalna ekološka katastrofa, migracije znotraj Trdnjave Evropa. Noben konflikt ni tako velik, da ga ne bi bilo mogoče strniti v boj med dvema performerjema. Bertrand in Nasi se s humorjem lotevata razlik, ljubezni, frustracij, sovraštva in sprave. Pred nami se na odru zrcali vsa paradoksalnost političnih kriz, ki jih živimo, in sproža vprašanje, kako jih lahko premagamo. Veljata za enega najbolj svežih in inovativnih sodobnih performerjev svoje generacije v Evropi, ki na novo izumljata politični teater.     

PALMYRA je raziskava maščevanja, politike uničenja in vsega, kar smatramo za barbarsko. Je povabilo ljudem, da se odmaknejo od dnevnega novičarskega cikla in ugotovijo, kaj leži pod in onkraj civilizacije.

Starodavno mesto Palmyra je bilo eno najstarejših in najbolje ohranjenih na svetu. Turisti iz vsega sveta so se zgrinjali vanjo, da bi si lahko ogledali ikonične templje Bel in Baalshamin ter Slavolok zmage. Vse do leta 2015, ko je ISIS prevzela nadzor nad mestom, uničila njene templje, oropala njene grobove in uporabila tamkajšnji amfiteater za izvajanje javnih eksekucij.     

Leto kasneje, po tem, ko je bil ISIS odstranjen iz mesta, se je na istem kraju odvil koncert z naslovom: "Iz Palmyre z molitvijo: Glasba obuja antične zidove." Pred koncertom je nekdanji vodilni skladatelj londonskega simfoničnega orkestra Valery Gergiev v svojem pozdravnem govoru dejal: "Naš koncert na tem veličastnem odru je poziv vsem, da se združimo v miru in enotnosti, da se združimo in skupaj delujemo proti zlu, proti terorizmu (...) Protestiramo proti barbarizmu, ki je uničilo čudovit spomenik svetovne kulture. Protestiramo proti usmrtitvi ljudi na tem veličastnem odru." 

Tu se je začela naša zgodba. 

 

Bežeče sličice!!!

 

Slovenska kinoteka: počitnice

 

Kinodvor:

17:00 Annette, Leos Carax / Francija, Nemčija, Belgija / 2021 / 140’

Enfant terrible francoskega filma Leos Carax se devet let po Holy Motors vrača s svojim prvim celovečercem v angleškem jeziku, težko pričakovanim muzikalom z Adamom Driverjem in Marion Cotillard v glavnih vlogah. Film je odprl letošnji festival v Cannesu in prejel tamkajšnjo nagrado za najboljšo režijo.

20:30 Krt (El Agente Topo), Maite Alberdi / Čile / 2020 / 84’

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Mala dvorana ob 20:00: Zakaj skačem (The Reason I Jump), Jerry Rothwell / Velika Britanija, ZDA / 2020 / 82’

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness