Zatišje pred treskom

Oddaja
15. 9. 2021 - 16.30

______________________________ G L A S B E N O

M E T E L K O V A

Gala Hala @ 20H:
TSUJIGIRI (+ Nomark (DJ set), YNG Firefly (DJ set), Aseben (live act) )

Tsujigiri je solistični projekt Gregorja Kocijančiča, frontmana zasedbe YGT, varovanca založbe rx:tx in pajdaša razvpitega trojca Matter, s katerim je pred slabim letom izdal kolaborativni album Testament ljubezni, ki je podpisan z imenom Better. Na letnem vrtu Gala hale bo v živo predstavil svoj dolgometražni prvenec Harakiri, ki izide oktobra.
20:00 vrata + YNG Firefly
21:00 Aseben: live act
21:30 Tsujigiri + guests Matter
22:30 Aseben b2b YNGFirefly

vstopka: 2€ do 21H, kasneje 7€

Kino Šiška @ 20H:
Poletje v Šiški: KAČIS

Ana Kravanja, Samo Kutin (oba Širom, Olfamoštvo ...) in Tea Vidmar nam bodo kot trio Kačis predstavili svoj prvenec, ki bo izšel prav na dan njihovega obiska naše terase. Njihovo glasbeno ustvarjanje se stika v raziskovanju ljudskih godb in variacij improviziranega zvočnega ustvarjanja, zanima pa jih tudi prepletanje glasbenih zvrsti, s katerimi rokujejo in v katerih so si tudi različni.
vstop prost

Prulček @ 19:15
Jakomini Jazz Trio

Mlada jazz zasedba, ki je nastala med časom korone. Žan Cesar - trumpet / Tilen Gavranovič - guitar / Jernej Vindšnurer - double bass /
prost vstop

Layerjeva hiša v Kranju @ 20H:
Jazz večer: Simon/Matošič/Repovž trio

Simon/Matošič/Repovž trio sestavljajo posamezniki, ki delujejo v različnih jazzovskih in drugih zasedbah in so se za to priložnost - koncertiranja v Layerjevi hiši - združili v trio posvečen jazzu.
Zasedba: Boštjan Simon - saksofon / Nikola Matošič - kontrabas / Iztok Repovž - bobni
vstop prost

 

______________________________N E G L A S B E N O

 

Jakopičevo sprehajališče v parku Tivoli @ 17H
Narodni muzej Slovenije 200 let

Narodni muzej Slovenije je najstarejša muzejska ustanova na Slovenskem. Z razstavo ob 200-letnici delovanja v osemdesetih slikah prikazuje svojo bogato zgodovino, znamenite predmete, pestro muzejsko delo, muzejske stavbe in raznolike dejavnosti.
Na razstavi se predstavlja sodobni muzej, ki obiskovalcem omogoča vedenje o preteklosti, razumevanje sedanjosti in pogled v prihodnost.
Privlačno slikovno gradivo odseva poslanstvo osrednjega nacionalnega muzeja: varovanje, vrednotenje, raziskovanje, interpretiranje in razstavljanje pa tudi promocija bogate kulturne dediščine Ljubljane in Slovenije.
brezplačen ogled

Knjižnica Otona Župančiča ob 18H
Sodobnika Ivan Grohar in Avgust Berthold, predavanje dr. Sarivala Sosiča

Slikarji impresionisti so se pogostokrat posluževali kratkih, hitrih potez s čopičem, da bi prikazali vzdušje predmetnega sveta. Podobe so mehke, rahlo zamegljene, skoraj razlite kot posamezni svetlobni madeži, s sugestivnimi tonskimi prehodi. Impresionistični slikar Ivan Grohar (1867–1911) je pomemben predstavnik slovenskega impresionizma ter eden ključnih umetnikov na prelomu iz 19. v 20. stoletje, ki so popeljali takratno slovensko umetnost v modernizem. V njegovi ustvarjalnosti se čuti vpliv takrat prodorne secesije in že močno razvitega simbolizma, kar se odraža tudi v zanj najpogostejših motivih kot so krajina, torej narava in njena brezmejna svetlobna energija pa vse do različnih prizorov kmečkih del. Grohar je ustvaril tudi veliko podob ljudi, saj ga je zanimala ekspresija človeškega izraza. Njegovo slikarstvo je bilo vselej osredotočeno tudi na pojem slovenstva – na domovino, na naravo, na malega, preprostega človeka, na lepoto podeželja, od koder je tudi sam izhajal. Kot sopotnik slikarjev impresionistov je ustvarjal in aktivno sodeloval (skupinske razstave) tudi fotograf Avgust Berthold (1880-1919). Njegova dela sodijo v vrh takratne slovenske likovne umetnosti. Po pregledu in analizi fotografskega opusa ga lahko umestimo med slovenske impresioniste, ki so postavili slovensko umetnost ob bok takratni evropski umetnosti. Z Ivanom Groharjem ju povezuje motiv Sejalca, saj je Grohar Sejalca naslikal, Berthold pa je že leto pred njim Sejalca fotografiral. A o tej zgodbi bomo izvedeli več na predavanju.
brezplačno

______________KINO 

Slovenska kinoteka

17:00 / Kino-katedra za pedagoge 
Povest o dobrih ljudeh (France Štiglic, Slovenija (Jugoslavija), 1975, DCP (posneto na 35 mm), 1.37, barvni, 98')
Na osamljenem otoku sredi močvirja ob reki Muri živita stara zakonca. Njun vnuk Peter, domnevni razbojnik, je na begu pred žandarji. K paru se priselijo sezonski delavec Ivan, njegova lepa žena Marta in hči iz prvega zakona, slepa Katica. Nekega večera v to samoto zanese berača, za katerega se izkaže, da je zloglasni Peter. V Katici vzbudi prvo ljubezensko hrepenenje, v Marti pa silno strast in vero, da jo bo popeljal v širni svet. Lirična pripoved o neuresničljivih željah, posneta po literarni predlogi Miška Kranjca.
Projekciji sledi predavanje Andreja Špraha.
Brezplačne vstopnice.

21:00 / Kino-integral/Retrospektiva: Ema Kugler
Za konec časa (Ema Kugler, Slovenija, 2009, 35 mm, 1.85, barvni, 123', bd)
Film o duši, telesu, nezmožnosti spoja teh dveh entitet, ki tvorita civilizacijsko formo – imenovano človek. Človek ni bitje samo po sebi; je civilizacijski kod točno določenega časa in prostora. Človek ni enovito bitje, je razcep med mnogimi stvarmi; in življenje ni nič drugega kot nenehen boj teh dveh entitet, dveh največjih nasprotij; kot tudi vsak posameznik ni nič drugega, kakor zgolj manifestacija konstantnega konflikta teh dveh tujcev v sebi. Za konec časa je film o večnem iskanju, o hrepenenju po … »najti tisto«. Prikazali bomo angleško verzijo filma, v kateri zgodbo interpretira ameriška underground ikona Lydia Lunch.
Projekcija v prisotnosti režiserke.
 

Kinodvor

17.00 / White Riot (Rubika Shah) / Naj te film odpelje v revolucijo! Pogum, glasba in upor so besede, ki opisujejo dokumentarni film, postavljen v leto 1976. Anglija je v plamenih. Fašizem in nacionalizem, ki ju podžiga Britanska nacionalna fronta, sta vedno bolj agresivna. Tudi mladina je razdvojena, celo glasba postane simbol politične ideologije. A pankerji se ne pustijo kar tako! Ustanovijo politično in aktivistično gibanje RAR (Rock Against Racism), ki združuje glasbenike različnih ras in poziva k spremembam v družbi. A boj proti nestrpnosti in zatiranju še zdaleč ni končan!
»White riot, I want to riot,
White riot, a riot of our own.«
– White riot, The Clash 

19.30 / Zakaj skačem (Jerry Rothwell) / Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.

20.00 / Okus lakote (g. Boe) / Sladko. Kislo. Mastno. Slano. Pekoče. Zgodba v petih poglavjih o ljubezni in strasti, družini in vrhunski kulinariki. Scenarij za film, v katerem nastopa Nikolaj Coster-Waldau, je skupaj z režiserjem napisal Tobias Lindholm, soscenarist Nažganih.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.