Še en Britoff, in še en, in še en!

Aktualno-politična novica
1. 9. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v govoru ob začetku šolskega leta v naselju Elkana na okupiranem Zahodnem bregu izrazil namero, da bo njegova naslednja vlada judovska naselja na Zahodnem bregu priključila Izraelu. Netanjahuja čez dobra dva tedna čakajo predčasne parlamentarne volitve. Na rednih volitvah to pomlad je sicer slavila njegova stranka Likud, a Netanjahuju nato ni uspelo sestaviti vladne koalicije. Netanjahu je hkrati napovedal širitev judovskih naselji na Zahodnem bregu: “Ta zemlja je naša. Zgradili bomo še eno Elkano in še eno Elkano in še eno.” je še povedal izraelski premier učencem ob začetku šolskega leta. Izraelska vlada je sicer pred dnevi odobrila gradnjo 300 novih stanovanjskih zgradb v naselju Dolev.

O Trumpovi trgovinski vojni proti Kitajski in ali ZDA sploh lahko znižajo svoj trgovinski primanjkljaj.
 / 12. 8. 2019
Vrstijo pa se tudi vedno nove carine med ZDA in Kitajsko. Z današnjim dnem so v ZDA začele veljati nove carine v višini 15 odstotkov vrednosti blaga, uvoženega iz Kitajske. Izdelki, za katere so bile uvedene carine, do sedaj niso bili predmet trgovinske vojne ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Gre večinoma za potrošniške izdelke, kot sta tekstil in obutev, ameriški uvoz teh izdelkov na letni ravni pa znaša okoli 125 milijard dolarjev. Večina prejšnjih carin, ki so že obsegale približno polovico ameriškega uvoza iz Kitajske, se je sicer nanašala na nepotrošniške izdelke, torej surovine, materiale in podobno blago, ki ga kupujejo podjetja, ne pa posamezniki. Naslednji paket ameriških carin je napovedan za 15. decembra, z njimi pa bo ocarinjen skoraj celoten uvoz kitajskih izdelkov v ZDA. Kitajska napoveduje povračilne ukrepe, a je njen manevrski prostor precej manjši, saj je tudi ameriški izvoz na Kitajsko precej manjši od tistega, ki potuje v drugo smer.

Saudijske letalske sile so napadle oporišče hutijevskih upornikov. Po trditvah saudijske vojske naj bi šlo za skladišče brezpilotnih letal, a lokalni mediji trdijo, da je bila napadena zgradba zapor. Predstavniki hutijevskih upornikov so povedali, da je bilo v napadu ubitih vsaj 60 ljudi. V Jemnu sicer ne popušča niti konflikt med koalicijo, ki se bojuje proti Hutijem. Južnojemenski separatisti so sporočili, da so v mestu Aden zaprli več deset ljudi, zvestih jemanski vladi predsednika Abd-Rabu Mansourja Hadija. Vladne sile so se pred dnevi umaknile iz Adena, oblast pa so prevzeli separatisti, ki so jim pri ofenzivi z letalskimi napadi izdatno pomagali Združeni arabski Emirati.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness