Škotski BritOFF

Aktualno-politična novica
3. 11. 2019 - 12.00
 / BritOFF

O škotskem "NE" neodvisnosti in evropskih posledicah škotskega referenduma.
 / 19. 9. 2014
V Glasgowu na Škotskem je potekal množičen shod v podporo neodvisnosti Škotske. Zbrane, po nekaterih ocenah se je zbralo do 20 tisoč ljudi, je nagovorila tudi premierka Nicola Sturgeon, ki je prihajajoče predčasne volitve, ki bodo v Združenem kraljestvu potekale 12. decembra, oznanila za "najpomembnejše glasovanje Škotov v njihovem življenju". Pričakuje se, da bo Sturgeon še pred božičem predsednika vlade Združenega kraljestva Borisa Johnsona uradno zaprosila za dovoljenje za izvedbo referenduma. Sturgeon je sicer položaj na čelu Škotske nacionalne stranke in škotske vlade zavzela po odstopu njenega predhodnika Alexa Salmonda zaradi neuspeha na referendumu za neodvisnost leta 2014. Takrat so Škoti s 55 odstotki glasov podprli obstanek v Združenem kraljestvu. V času, ko naj bi se Združeno kraljestvo po treh letih in pol po referendumu vendarle bližalo izstopu iz Evropske unije, je po mnenju zagovornikov neodvisnosti sedaj napočil primeren trenutek za ponovno glasovanje. Škoti so namreč takrat "brexitu" z 62 odstotki glasov nasprotovali, nacionalisti pa bržkone računajo tudi na to, da bi volivcem dokazali, da bi nesposobnost britanske vlade pri dogovarjanju za izstop lahko Škotski prinesla precejšnjo gospodarsko škodo.

Mesec pred predčasnimi volitvami je vodja stranke Brexit Nigel Farage, sporočil, da na volitvah ne bo kandidiral, pač pa bo svojo pozornost preusmeril v kampanjo proti izstopnemu dogovoru, ki ga je z Unijo sklenil premier Boris Johnson. Farage je sicer pred nekaj dnevi z Johnsonom poskušal skleniti predvolilno zavezništvo in kot pogoj postavil, da Johnson izstopni dogovor prekliče. Johnson je poziv hitro zavrnil.

Salvadorski predsednik Nayib Bukele je venezuelskim diplomatom sporočil, da morajo zapustiti državo v dveh dneh. Obenem je odprl možnost, da diplomate nadomestijo predstavniki, ki bi jih tja poslal vodja venezuelske opozicije Juan Guaido, ki je za salvadorske oblasti "legitimen" voditelj države. Bukele je sicer glasen kritik siceršnjega predsednika Venezuele Nicolasa Madura, in ga je tudi večkrat oklical za diktatorja. Odločitev je nepresenetljivo že pozdravil ameriški ambasador v Salvadorju Ronald Johnson in oznanil, da je "Salvador na pravi strani zgodovine". Omenimo še, da je pred kakim tednom dni ameriška vlada za leto dni podaljšala začasno zaščito Salvadorcem, ki živijo v Združenih državah Amerike.

V Mariboru je potekala evakuacija pred deaktivacijo še druge bombe iz časa druge svetovne vojne, ki so jo našli na gradbišču pri Železniškem mostu. Pristojne službe so določile 300-metrski pas evakuacije in 600-metrski pas, v katerem velja prepoved gibanja na prostem. 500-kilogramska letalska bomba je bila do 14. ure uspešno onesposobljena, tisti Mariborčani, ki evakuacije niso izkoristili za nedeljski izlet, so se lahko že vrnili domov.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness