Športno nameščanje po slovensko

Aktualno-politična novica
20. 1. 2015 - 8.05
 / BritOFF

Osma

Čeprav velja Slovenija za pregovorno nenogometno državo in, priznajmo si, le izjemoma lovi najboljše evropske trende, pa je drugače s področjem športnih stav in s tem povezanim dogovarjanjem športnih izidov. Kar nekaj afer v zadnjih letih je dokazalo, da Podalpje uspešno lovi globalno dogajanje na tem področju;- sicer v vseh pogledih obubožana liga in njena okolica je lahko, kdo bi verjel, tudi vir zaslužka. Seveda ilegalnega, kakršnega si je privoščil Željko Stokanić, prvoobtoženi v eni zadnjih domačih stavniških afer, ki je minuli teden dobila epilog tudi na višjem sodišču.

Policijska preiskava združbe, ki jo je vodil Stokanić, se je začela že pred leti, zaključila pa maja lani, ko so modri možje pridržali štiri osumljence, ki naj bi med letoma 2010 in 2014 nameščali nogometne tekme. Želeni rezultat je združba dosegla tako, da je nogometnim sodnikom in igralcem nudila podkupnine v znesku med 15. in 20.000 evri, ti pa so v zameno odbrcali oziroma odpiskali pošten rezultat. Stokanić in kompanja naj bi podkupovali nogometaše iz belgijskih, madžarskih, poljskih, bolgarskih, avstrijskih in celo salvadorskih klubov.

Prvoobtoženi Željko Stokanić je avgusta lani priznal krivdo petih kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja podkupnine in se s tožilstvom pogodil za triletno zaporno kazen. Sodišče je na prvi stopnji nato presodilo, da ni šlo za pet posameznih kaznivih dejanj, ampak eno ponavljalno, zato mu je dosodilo kazen 23-ih mesecev zapora, s tem pa se ni strinjalo tožilstvo. Sledila je pritožba in višje sodišče je prvemu med nameščevalci nogometnih izidov prisodilo prvotno 3-letno ždenje v zaporu.

Krivde pa ni priznal nekdanji nogometaš islandskega kluba Thor  Janez Vrenko, ki naj bi mu Stokanić julija 2012 obljubil 150.000 evrov, če njegov klub izgubi evropsko tekmo proti irskemu Bohemiansu. Vrenka in soobtoženega Mateja Ozima, ki se prav tako ni odločil za pogoditev s tožilstvom, začetek sojenja še čaka.

Sodni klopi se je izognil član nogometnega kluba Maribor, Aleksander Rajčević. Ta se je maja lani, kot osumljenec, ki naj bi prejel ponudbo za nameščanje tekem, prav tako znašel pod lupo kriminalistov. Policija v kasnejšem postopku ni zbrala dovolj dokazov za vložitev obtožnice. Da pa je nedolžen, je že ob izbruhu afere trdil tudi sam Rajčević.  

izjava

Sedma

Kamerunski vojski naj bi v napadu na borce uporniške skupine Boko Haram uspelo osvoboditi del talcev, ki so jih islamisti zajeli v nedeljskem napadu. Iz ujetništva Boko Harama naj bi ob napadu kamerunskih vladnih sil in begu islamističnih borcev uspelo pobegniti 24 od približno 80 talcev, ki so se po v nedeljskem napadu Boko Harama na vasi v bližini kamerunsko-nigerijske meje znašli v ujetništvu islamistov. Uporniki naj bi ob napadu kamerunske vojske pobegnili čez mejo nazaj v Nigerijo.

Kosovska vlada je iz parlamentarne procedure umaknila sporni predlog zakona o javnih podjetjih, s katerim bi pod njeno okrilje prišel tudi Rudnik Trepča. Namesto prvotnega predloga zakona, ki je predvideval prenos lastništva nekaterih javnih podjetij iz kosovske Agencije za privatizacijo na kosovsko vlado, zaradi česar so srbske oblasti napovedale prekinitev bruseljskega dialoga s Prištino, je kosovski parlament v drugem branju sprejel njegovo spremenjeno različicoiz lastniškega prenosa izvzema Rudnik Trepča.

Lastniško usodo rudnika v bližini Kosovske Mitrovice naj bi določil poseben zakon, za katerega so se kosovske oblasti obvezale, da ga bodo pripravile v naslednjih 18 mesecih. Po srbskem pritisku v zadnjem hip spremenjeni zakon o javnih podjetjih, ki so ga podprli tudi prvi zakonski verziji izrazito nenaklonjeni srbski ministri v kosovski vladi, naj bi bi po pisanju kosovskih medijev preprečeval tudi stečaj rudarskega podjetja Trepča, ki mu sicer grozi zaradi visoke zadolženosti.  

Slovenski rokometni reprezentanci je v tretjem nastopu na svetovnem prvenstvu v Katarju uspelo prvič izgubiti. Od izbrancev selektorja Borisa Denića so več žog v nasprotnikov gol uspeli zbasati gostitelji Katarci, ki so slavili s končnih 31 proti 29. Naslednja tekma Slovenijo čaka v sredo, ko se bo pomerila z Brazilijo.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.