AFRIKE BritOFF

Aktualno-politična novica
17. 1. 2014 - 10.05
 / BritOFF

Sedma

Direktor humanitarnih operacij pri Združenih narodih John Ging je ob koncu 5-dnevnega obiska v Srednjeafriški republiki napovedal, da državi zaradi čedalje bolj rastočega in brutalnega medverskega nasilja grozi genocid. Po besedah Ginga imajo razmere v tej centralnoafriški državi vse elemente nasilja, kot smo jih videli v Bosni in Hercegovini ter Ruandi pred skoraj 20 leti. Na pasivnost Združenih narodov je pri tem iskanju podobnosti direktor njihovih humanitarnih operacij verjetno hotel pozabil.

Zato pa v Kataloniji ne pozabljajo svojih zgodovinskih želja po neodvisnosti. Katalonski parlament je v Barceloni z veliko večino odločil, da osrednjemu parlamentu v Madridu tudi uradno poda predlog za izvedbo referenduma o neodvisnosti Katalonije. Po določilih španske ustave lahko referendum razpiše le državni parlament, po pričakovanjih pa bo Madrid predlog zavrnil. Katalonske politične stranke so okvirni dogovor o referendumu o neodvisnosti dosegle decembra, za datum njegove izvedbe pa so določile letošnji 9. november.

Užaloščeno slovensko zunanje ministrstvo je na pogovor zaradi vehementnih izjav za nekatere domače medije poklicalo ameriškega veleposlanika kavbojskih manir Josepha Mussomelija. Mussomeli, ki se je v preteklosti že šerifovsko vpletal v sestavljanje vladne koalicije, je tokrat podobno nediplomatsko razkladal o slovenski osamosvojitvi in omalovaževal kandidaturo bivšega predsednika Danila Türka za generalnega sekretarja Združenih narodov. S tem naj bi po mnenju državnega sekretarja na Mladiki Bogdana Benka ravnal nespoštljivo.    

Osma

Po prvih, a neuradnih izidih so egiptovski volivci na referendumu z že skoraj nedemokratično večino podprli novo ustavo. Že tretjo različico egiptovske ustave, ki odpravlja večino islamističnih določil in občutno več pristojnosti namenja egiptovski vojski, bi naj podprlo več kot 95 odstotkov volivcev, po nekaterih navedbah celo 97. Volilna udeležba je bila po poročanju enega od egiptovskih časnikov 36 cela 6 odstotna, medtem ko egiptovsko notranjo ministrstvo navaja 55-odstotno udeležbo. Prvi uradni rezultati naj bi bili znani jutri.  

Turške oblasti v sklopu korupcijskega škandala, v katerega je vpletena kopica njenih predstavnikov, nadaljujejo s čistilno akcijo v pravosodnih in policijskih vrstah. V zadnjem navalu odpuščanj in premeščanj je bilo na tapeti 20 vidnejših tožilcev, med njimi tudi glavni carigrajski tožilec Turhan Colakkadi. Turški vrhovni svet sodnikov in tožilcev, ki ga vodi turški pravosodni minister, je ob tem odobril preiskavo proti več vodilnim tožilcem, ki so vodili postopke v omenjenem korupcijskem škandalu in so jih medtem že odstavili s položajev. 

Po priznanju in odpuščanjih pa še malo v smučarski zrak. Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc je na tekmi za točke svetovnega prvaka v poljski Wisli nadaljeval z izjemnimi predstavami in osvojil peto mesto. Prevec je v prvi seriji skočil z naskokom najdlje, a je v doskočišču podrsal in zasedel trinajsto mesto. V drugo je skočil brez napake in močno napredoval na končni razpredelnici. Slavil je Nemec Andreas Wllinger. 

Deveta

Severna Koreja je južno sosedo grozeče pozvala, naj se odpove vsakoletnim tradicionalnim vojaškim vajam z Združenimi državami Amerike. Najvišji severnokorejski vojaški organ, državna obrambna komisija, je Seul v maniri hladne vojne posvarila, da s svojim početjem ogroža ameriške jedrske zmogljivosti, še bolj nastopaški pa je bil besednjak urada pristojnega za odnose med Korejama, ki je Južnokorejce v primeru vojaških vaj posvaril kar pred holokavstom nepredstavljivih razsežnosti. V Južni Koreji, kjer očitno tokrat raje kot z grožnjami, streljajo z naboji, pa čeprav le za vajo, vztrajajo, da bodo vojaške vežbe z Američani zagotovo izvedli

Ugandski predsednik Yoweri Museveni je na srečanju regionalnih voditeljev v Angoli priznal vpletenost ugandske vojske v južnosudanski državljanski konflikt. Vpletenost v spopad med večinskimi Dinki, ki jim pripada južnosudanski predsednik Salva Kiir, in manjšinskim Nueri upornika Rieka Macharja je potrdil tudi tiskovni predstavnik ugandske vojske in dejal, da ugandske enote sodelujejo na strani prvih. Južni Sudan za Ugando predstavlja pomemben trg, ta pa je vojake v sosednjo državo, uradno pod pretvezo evakuacije svojih državljanov, poslala že kmalu po izbruhu nasilja.

V Ljubljani se ob 15. uri obeta nov shod proti korupciji. Po dveh manjših decembrskih shodih v podporo Komisiji za preprečevanje korupcije, bodo udeleženci tokratnega protesta, ki ga organizira gibanje Kričač, poleg korupcije opozorili tudi na razmere v zdravstvu, po napovedih pa se bodo zavzeli tudi za sistemsko ureditev zaposlovanja. Shod podpira Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, udeležbo pa sta napovedala tudi Iniciativa zdravnikov in Stranka ter gibanje TRS.

Deseta

Predsedniku Viktorju Janukoviču lojalni ukrajinski poslanci so uspeli ekspresno, v le nekaj minutah, skozi parlamentarno proceduro spraviti novo zakonodajo, s katero želijo po navedbah opozicije onemogočiti protivladne proteste v državi. Za zakone, ki med drugim prepovedujejo postavljanje šotorov na javnih mestih, žaljenje vladnih uradnikov pa je celo kvalificirano kot kaznivo dejanje, so v glavnem glasovali poslanci Janukovičeve Stranke regij, pridružili pa so se jim še komunisti in nekaj nepovezanih poslancev.  Sprejemanje spornih zakonov je sicer v parlamentarni dvorani povzročilo kaos, saj je opozicija med drugim skušala blokirati govorniški oder

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu na pobudo slovenske evro-poslanke, članice evropskih socialistov Tanje Fajon sprejel resolucijo o Južnem Sudanu. Fajonova je ob sprejemu resolucije opozorila na možnost humanitarne katastrofe, ki se obeta tej najmlajši afriški državi, pred ponedeljkovim zasedanjem zunanjih ministrov pa je izrazila upanje, da bodo ti na podlagi resolucije odločno ukrepali.

Obrambni minister Roman Jakič bo, v kolikor mu na poti ni ponagajalo prevozno sredstvo ali kakšna hišna preiskava, v madžarskem Kecskemetu (izg. keškemetu) z madžarskim kolegom Csabo Hendejem podpisal sporazum o vojaškem sodelovanju na področju letalstva in zračne obrambe. S sporazumom bo Slovenija dala svoj zračni prostor v sonadzor madžarskim letalskim silam, ki bodo operacijo v okviru Nata izvajali skupaj z italijanskimi lovci. Po napovedih Jakiča bodo madžarske in italijanske zračne sile slovenski zračni prostor nadzirale izmenično. Italija za slednjega sicer skrbi že vse od vstopa Slovenije v zvezo Nato leta 2004.  

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness