Blasfemični Britoff

Aktualno-politična novica
Blasfemija
28. 10. 2018 - 10.00
 / BritOFF

Na Irskem je bil s slabimi 56 odstotki za predsednika drugič zapored izvoljen Michael Higgins. Predsedništvo je sicer na Irskem zgolj simbolna vloga. Ob predsedniških volitvah je potekal tudi referendum o odpravi blasfemije kot kaznivega dejanja. Zakon je sicer za blasfemijo predvidel kazen do 25 000 evrov. Predhodne ocene kažejo, da je bil predlog podprt z okoli 65 odstotkov glasov. Zakon, ki prepoveduje blasfemijo, je bil sprejet leta 2009, na njegovi podlagi pa niso kaznovali še nikogar, čeprav je pred tremi leti policija začela preiskovati primer komedijanta Stephena Fryja, ki je v nastopu rekel, da je bog kapriciozen in popoln manijak. Primer so predčasno opustil, ker naj ne bi sprožil dovolj velike jeze med ljudmi. Zadnji primer procesa blasfemije na Irskem sicer datira v leto 1855, zadnji primer z obsodbo pa v leto 1703.

O menjavi oblasti na Šri Lanki, njenem gospodarstvu, notranji in zunanji politiki.
 / 28. 1. 2015

Na Šri Lanki je premier Ranil Wickremesinghe ignoriral postavljeni rok, ki je bil danes ob 8-ih zjutraj po lokalnem času, do katerega bi moral zapustiti svojo uradno rezidenco. Okoli tisoč njegovih podpornikov se je zbralo pred rezidenco, da bi preprečili njegovo nasilno odstavitev. Nekaj ur pred tem je predsednik Maithripala Sirisena suspendiral parlament do 16. novembra. V parlamentu ima namreč večino sedežev stranka Wickremesingheja, tj. Združena nacionalna stranka, druga največja pa je stranka Sirisene, tj. Združena ljudska zveza za svobodo, ki pa je v petek izstopila iz koalicije. Istega dne je Sirisena odstavil Wickremesingheja in na njegovo mesto imenoval Mahindo Rajapakso, nekdanjega predsednika, obtoženega korupcije in kršitev človekovih pravic. Wickremesinghe sicer trdi, da po ustavnih amandmajih, sprejetih leta 2015, predsednik nima več pravice odstaviti premierja. 

Parada ponosa v TajvanuParada ponosa v Tajpeju, prestolnici Tajvana, je bila zaznamovana z nezadovoljstvom z neaktivnostjo vlade pri sprejemanju zakonodaje, ki bi dovoljevala poroke istospolnih parov. Tajvansko ustavno sodišče je maja 2017 vladi določilo dveletni rok za amandmiranje trenutne družinske zakonodaje, a se od takrat stvari niso premaknile. Še več, konzervativcem je uspelo dobiti dovoljenja za izvedbo treh referendumov o družinski zakonodaji. Dva od njih bosta najverjetneje potekala hkrati z lokalnimi volitvami, ki bodo v novembru. Parade ponosa v Tajpeju se je po navedbah organizatorjev udeležilo okrog 137 tisoč ljudi.

Javlja se naš sodelavec Gal
 / 1. 10. 2017

Nekdanji katalonski premier Charles Puigdemont je ustanovil novo politično stranko Klic nacionalnosti. Puigdemont je svoje privržence iz Belgije nagovoril prek video konference, njegov posnetek pa se je predvajal na velikem zaslonu. Ustanovni kongres Klica nacionalnosti se je odvil v mestu Manresa, ki je močno naklonjeno neodvisnosti, hkrati pa je v njem tudi zapor, v katerem so trenutno zaprti nekateri Puigdemontovi nekdanji politični sodelavci. Ustanovni kongres se je odvil na prvo obletnico po neuspešnem poskusu razglasitve Katalonske neodvisnosti.

 
Iz Bruslja se javlja sodelavka APR Rina Pleteršek
 / 8. 11. 2017
 
O referendumu za neodvisnost Katalonije
 / 2. 10. 2017

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness