8. 12. 2015 – 10.05

Brez BritOFF

DESETA

Italijanska policija je v pristanišču Gioia Tauro v pokrajini Kalabrija na jugu države v dveh tovornih zabojnikih zasegla 344 kilogramov kokaina. Na zajetne količine kokaina so policisti naleteli med pregledom ločenih zabojnikov, ki sta v južnoitalijansko pristanišče prišla z ladjo iz Brazilije. V prvem, ki je bil bojda namenjen v Slovenijo, je bila prepovedana droga skrita med aluminij, v drugem, namenjenem v Trst, pa se je nedovoljeni stimulans mešal z dovoljenim - kavo. Podrobnosti niso znane, ker pa kalabrijsko področje velja za domači teren mafije N’draghette, mediji v prvih ugibanjih najdeno drogo in trgovino z njo pripisujejo njej.

Pa še skok med nogometne mahinacije na sosednjem Hrvaškem. Izvensodni senat zagrebškega županijskega sodišča je po za zdaj še neuradnih, medijskih informacijah potrdil predhodno odločitev preiskovalne sodnice Erne Dražančić o višini varščine za priprtega izvršnega direktorja nogometnega kluba Dinamo Zdravka Mamića in soosumljene. Kot je znano, hrvaški preiskovalci Zdravka Mamića, sina Maria in trojico soosumljenih bremenijo, da so s prestopi nogometašev v preteklih letih zagrebški klub oškodovali za več kot 10 milijonov evrov in jih, z izjemo izvršnega direktorja Hrvaške nogometne zveze Damirja Vrbanovića, poslali v pripor. Pri tem je preiskovalno sodišče za brata Mamić določilo skupno varščino v višini 19 milijonov kun. Na odločitev se je na zagrebško županijsko sodišče pritožila tako obramba osumljenih kot tožilstvo; ali so informacije o njihovem neuspehu točne, pa bo znano danes tekom dneva, ko bo znana uradna odločitev.  

 

OSMA

Ministri držav Evropske unije, pristojni za zaposlovanje, vnovič niso uspeli doseči soglasja o uvedbi ženskih kvot v upravah podjetij, ki kotirajo na borzi. Članice EU ostajajo razdeljene pri tem, ali naj bo urejanje na področju enakosti spolov pri zaposlovanju v pristojnosti Evropske unije ali pa naj imajo države pri tem še vedno proste roke. Medtem vse bolj bledi prvotni predlog o uvedbi ženskih kvot v upravah podjetij, ki ga je že pred tremi leti predlagala tedanja evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding. Ta je predvideval, da bo do leta 2020 v približno 5.000 evropskih podjetjih 40 odstotkov neizvršnih članov njihov uprav žensk, sicer bo podjetja doletela kazen. Zdaj sankcije niso več predvidene, uvedba novih pravil pa naj ne bi bila več zavezujoča.

Predsednika Evropske nogometne zveze, UEFE, Michaela Platinija čaka zaslišanje pred Mednarodnim športnim razsodiščem (CAS), v Lozani, ki naj bi se nato najkasneje do petka izreklo o njegovem 90-dnevnem suspenzu. Kot je znano, ga je posebna etična komisija Mednarodne nogometne zveze, FIFE, zaradi suma koruptivnih dejanj v začetku oktobra suspendirala z mesta predsednika UEFE, Platini, ki ves čas trdi, da je sporno nakazilo v višini 2 milijonov švicarskih frankov plačilo pogodbenih obveznosti, pa se je po izreku začasne prepovedi pritožil na lozansko razsodišče. Umik suspenza želi nekdanji francoski nogometaš doseči čim hitreje, saj bi mu to omogočilo napovedano kandidaturo za predsednika FIFE.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović tudi v drugem poskusu ni imenovala mandatarja za sestavo nove vlade. Da se bo imenovanje novega mandatarja zavleklo vsaj še za teden dni, je bilo sicer znano že v včerajšnjih zgodnjih popoldanskih urah, ko glavni akterji, stranke SDP, HDZ in Most na prvem skupnem sestanku vnovič niso našle skupnega jezika. Novembrske parlamentarne volitve je sicer dobila Domoljubna koalicija pod okriljem Hrvaške demokratične skupnosti, HDZ, a ima ta v novem saborskem sklicu, podobno kot drugouvrščena Koalicija raste oziroma SDP, premalo poslancev za oblikovanje vlade brez Mosta. Ker novoustanovljena stranka neodvisnih list v pogajanjih za zdaj bistveno ne popušča, jih ni malo, ki ocenjujejo, da zapletenega položaja ne bo mogoče rešiti drugače kot z novimi volitvami.  

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.