BritainOFF

Aktualno-politična novica
6. 11. 2018 - 10.05
 / BritOFF

1005

Spoštovano poslušalstvo, lepo pozdravljeni v drugem torkovem Britoffu, ki ga namenjamo lokalnim problematikam. Tokrat se selimo na Primorsko, ki jo kot večino drugih regij zaznamujejo bližajoče se lokalne volitve.

V Kopru se je vnela predvolilna "plakatna vojna". No, bolje rečeno plakatna agresija, saj vojna predvideva dve vsaj približno enakovredni strani. Iz šestih svetlobnih vitrin na avtobusnih postajah so izginili plakati županskega kandidata Gašparja Gašparja Mišiča. Odstranili so jih občinski komunalni delavci in v Kopru imajo tako spet plakatno vojno.
Plakate županskega kandidata Gašparja Gašparja Mišiča so domnevno zaradi poškodb v neurju odstranili delavci komunalnega podjetja Marjetica. To so storili po navodilu direktorja Janija Bačiča, ki je tudi koprski podžupan. Mišič zato sumi, da je v ozadju predvolilno nagajanje koprskega župana Borisa Popoviča.
Županski kandidat Mišič je sredi tedna ostal brez avtobusne kampanje. Iz šestih svetlobnih vitrin na postajališčih od Šalare do Žusterne so izginili njegovi plakati. Sprva je mislil, da so bili na delu vandali. "Proti večeru sem prejel klic iz Kopra, da je bil storilec uslužbenec podjetja Marjetica Koper in da je dobil navodila od direktorja, ta pa verjetno še od nekoga. Poklical sem ga in vprašal, čemu je bilo to potrebno, priznal je, da je to naredil po navodilih nadrejenih," je pojasnil Mišič. Odstranjene plakate je lastnik vitrin, podjetje Europlakat, včeraj večinoma že nadomestil z novimi, ostaja pa vprašanje, zakaj je komunalno podjetje šarilo po tuji lastnini. Direktor Marjetice Bačič pravi, da so preventivno posegli v vseh deset vitrin in odstranili tudi panele z drugimi oglaševalskimi vsebinami. Zakaj niso raje poklicali lastnika vitrin, ni natančno pojasnil. Dopoldne je delavec Europlakata nameščal plakat Mišiča še v zadnjo vitrino in ob tem zatrdil, da so bile vitrine odprte na silo.

Za konec pa še obvestilo. Danes se bosta v soorganizaciji Radia Študent zgodili dve soočenji županskih kandidatov. Ob 16.00 lahko v etru prisluhnete soočenju kandidatov za župana Novega mesta, uro kasneje pa kandidatom za župana mestne občine Kranj. Obe soočenji si bo moč ogledati tudi prek video streama.

 

0805

Srbski poslovnež Milan Mandarić se resno zanima za nakup časnika Primorske novice, je poročala Televizija Slovenija. Primorske novice sicer uradno niso naprodaj, večinski lastnik časnika, družba Splošna plovba, pa bi jo bil pripravljen prodati za dovolj dobro ceno. Po neuradnih informacijah naj bi Mandarić ponudil med enim in 1,2 milijona evrov. "V kolikor bi prišla kakršnakoli resna ponudba, bi jo pretehtali in o njej odločali. Vsaka stvar ima svojo ceno, tudi ta časopis. In ta cena ni majhna," je dejal prokurist Splošne plovbe Rok Hladnik. Mandarić je že od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja povezan z nogometom. Najprej je vlagal v klube v ZDA, nato pa ga je pot vodila v Evropo. Začel je v Belgiji in Franciji, nato je postal lastnik angleških klubov Portsmouth in kasneje Leicester Cityja. Sredi junija 2015 pa je prevzel Olimpijo in jo v sezoni 2015/16 popeljal do prvega naslova državnih prvakov.

Vodilni kandidat oziroma spitzenkandidat evropske stranke socialistov na evropskih volitvah maja 2019 bo Nizozemec Frans Timmermans. Slovak Maroš Šefčovič je namreč umaknil kandidaturo. 57-letni Timmermans je nekdanji nizozemski zunanji minister, od leta 2014 je prvi podpredsednik Evropske komisije. Zdaj se bo torej potegoval še za naslednika Jean-Clauda Junckerja na čelu komisije. Nekdanji slovaški diplomat Šefčovič, ki je prav tako podpredsednik trenutne komisije, je umaknil kandidaturo. Za to se je odločil, da bi okrepili enotnost znotraj stranke. Za vodilnega kandidata Evropske ljudske stranke se bosta medtem ta teden na kongresu potegovala vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber in nekdanji finski premier Alexander Stubb.

Italijanski notranji minister in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini je kar prek Instagrama izvedel, da je konec njegove romantične zveze z deset let mlajšo televizijsko voditeljico Eliso Isoardi, s katero je bil v zvezi tri leta. Isoardijeva je konec zveze pospremila s sliko iz postelje, na kateri ji Salvini mirno počiva na rami.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.